Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României a fost adoptată astăzi, în cadrul Reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), de la Luxemburg, iar angajamentul ţării noastre este de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, până în 2024, potrivit Agerpres.
"Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată în perioada 17-18 iunie a.c., la Luxemburg. Pe agenda reuniunii Ecofin au figurat şi puncte legate de Semestrul European şi implementarea Pactului de Stabilitate şi Creştere, în acest sens fiind adoptată şi Recomandarea privind Procedura de Deficit Excesiv în cazul României, prin care este confirmat angajamentul ţării noastre de a reveni la un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, până în 2024", conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe.
Potrivit sursei citate, în prezentare, oficialii europeni au subliniat că procedura de deficit excesiv a fost declanşată ca urmare a politicilor expansioniste şi a soldului înregistrat în anul 2019, iar recomandarea prezintă calendarul actualizat de corectare a deficitului bugetar excesiv, asigurând totodată spaţiul fiscal necesar pentru susţinerea investiţiilor şi atingerea obiectivelor de creştere economică, fiind în linie cu ţintele naţionale stabilite în Programul de Convergenţă prezentat de România
"În anul 2021, Guvernul României a adoptat măsurile necesare pentru a atinge ţintele stabilite. Creşterea economică pentru 2021 este substanţială, iar pe termen mediu va fi susţinută de fondurile structurale şi de cele din facilitatea de redresare şi rezilienţă", a afirmat comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, în cadrul reuniunii.
La rândul său, ministrul român al Finanţelor a precizat în intervenţia sa că recomandarea formulată de Comisie şi adoptată vineri de Consiliu prevedere un calendar de reducere treptată a deficitului bugetar până în 2024, în condiţiile în care o corectare prea rapidă ar afecta premisele de creştere economică. " Pentru 2021, atât prognoza de creştere economică, cât şi deficitul prognozat sunt similare, ceea ce denotă încrederea Comisiei Europene în măsurile adoptate de Guvernul României. În acelaşi timp, îndeplinirea recomandării până în 2024 necesită un efort susţinut şi disciplină bugetară întărită pe termen mediu", a transmis Alexandru Nazare.
România prezintă Comisiei Europene rapoarte semestriale privind acţiunile efective implementate, începând cu anul 2017, când a fost declanşată procedura de deviaţie semnificativă pentru ţara noastră.
Ajustarea semnificativă a previziunilor fiscale ale Comisiei Europene pentru anul 2021, de la 11,3% din PIB (deficit ESA) în cadrul prognozei de toamnă, la 8% din PIB (deficit ESA) în Recomandare, se datorează în principal măsurilor adoptate de Guvern în primele luni ale anului 2021, în vederea inversării politicilor fiscale expansioniste din anii 2016-2019.
Conform recomandării adoptate de Consiliul European, România ar trebui să atingă o ţintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.
Consiliul European precizează că a luat în calcul modificările din situaţia fiscală a României, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară adoptată şi cere reforme, inclusiv în gestionarea finanţelor publice. "În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală în condiţiile în care continuă să susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.
Recomandarea adoptată astăzi ţine cont de recentele evoluţii şi fixează un nou termen limită pentru corectarea deficitului excesiv al României în 2024. România este aşteptată să prezinte un raport Consiliului European până la data de 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite în recomandare.
1. Recomandă degeaba
(mesaj trimis de anonimus în data de 18.06.2021, 20:36)
Recomandă degeaba, Romania cea mai săracă țară din UE, e foame maxima in toate păturile sociale. Veniturile sunt de mizerie iar taxele pe munca cinstită sunt cele mai babane din lume.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 22:43)
pai de un sa fure smecherii din parlamenttul rusinii ???
1.2. In Ro este stimulata nemunca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 19.06.2021, 07:51)
si asta nu de azi de ieri, ci de multi ani: fel de fel de ajutoare/pomeni sociale, marea majoritate nejustificate, pensionari la bugetari la varste cat mai fragede si cu pensii mai mari decat salariile, la randul lor duble in multe cazuri raportat la performanta (incepand cu parlamentarii si partidele politice), incapacitatea de a controla fiscal multinationalele-un adevarat deamat pe banii romanilor- coroborata cu cocosarea micului intreprinzator, de la care vor sa ia totul pentru a alimenta nemunca generalizata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2021, 09:42)
poate acum inteleg si fraierii care ne spun ca UE ne vrea binele dar noi romanii ne batem cuie in talpa singuri , si poate acum aceiasi fraieri inteleg de ce catu a dus deficitul la cer intentionat in cateva luni , ca sa vina acum UE sa ne spuna sa strangem cureaua pina ne ies ochii .tot de aici si tupeul de borfas al lui catu , ca se stie sprijinit de toti cei , care vor o Romanie la pamant .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2021, 12:52)
psd-ul pervers al lui Ciolacu , spune ca smecherii de la Bruxelles sint niste mimoze si doar guvernul singur face rau spre "supararea binefacatorilor " din vest .