CONSILIUL FISCAL: "Tratamentul fiscal pentru salarii, drepturi de autor, PFA şi microîntreprinderi discriminează contribuabilii"

V.B.
Macroeconomie / 6 iulie 2014

Consiliul Fiscal (CF) consideră că o reducere de amploare a cotelor legale de contribuţii de asigurări sociale (CAS), dezirabilă din perspectiva reducerii poverii fiscale pe muncă, poate fi realizată cu impact bugetar neutru în măsura în care se reduc sau se elimină diferenţele actuale foarte mari de tratament fiscal între diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microîntreprinderi) care discriminează contribuabilii.

Astfel, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei, o reducere a CAS ar trebui însoţită "în mod obligatoriu" de o reformare a sistemului de contribuţii sociale care să pornească de la principiului tratamentului echitabil al contribuabililor, indiferent de forma de venit pe care o înregistrează şi de formularea şi implementarea unei strategii pe termen mediu de reechilibrare financiară a bugetelor de asigurări sociale, în special una de reechilibrare a bugetului de pensii.

O astfel de strategie trebuie să aibă ca obiectiv creşterea numărului de contribuabili în special prin reducerea muncii "la negru", precum şi o transparentizare totală a cheltuielilor bugetare în ansamblul lor, ca să stimuleze creşterea conformării voluntare la plata taxelor şi impozitelor.

Proiectul de lege privind reducerea CAS a fost aprobat de Guvern în şedinţa din data de 18 iunie 2014 şi ulterior adoptat de Senat (24 iunie) şi de Camera Deputaţilor (2 iulie), fără a avea avizul Consiliului Fiscal, obligatoriu în conformitate cu Articolul 13 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

În prezent, contribuţiile sociale pentru condiţii normale de muncă plătite de angajator şi angajat se situează la un nivel de 44,35% din salariul brut, fiind distribuite astfel: 16,5% suportate de angajat (10,5% contribuţia de asigurări sociale - CAS; 5,5% contribuţia de asigurări sociale de sănătate - CASS; 0,5% contribuţia la fondul de şomaj) şi 27,85% plătite de angajator (20,8% CAS, 5,2% CASS , 0,5% contribuţia şomaj, 1,35% alte contribuţii).

Propunerea legislativă vizează reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 punte procentuale la angajator. Noua cotă avută în vedere pentru condiţii normale de muncă este de 15,8%, modificarea urmând a fi operabilă începând cu veniturile aferente lunii octombrie a anului curent.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată pe baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. CF îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb