Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat hotărârea "Panseluţa", prin care îşi propune elaborarea unui regulament de planificare strategică a amenajării spaţiilor verzi, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
În ianuarie, Curtea de Conturi a emis un raport de evaluare a cheltuielilor făcute de Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. S-a constatat faptul că unele dintre firmele care câştigau contractele publice erau doar intermediare, achiziţionând materialul dendrologic de la producători şi revânzându-l către administraţiile locale la preţuri de până la 20 de ori mai mari. Mai mult, unele dintre contracte nu au fost făcute prin licitaţie, ci prin achiziţie directă.
Dintre arborii care au fost plantaţi, prea mulţi nu au fost îngrijiţi corespunzător sau au fost furaţi, producându-se pagube de ordinul milioanelor de euro. Totodată, se remarcă faptul că investiţiile au fost făcute fără a se avea în vedere compatibilitatea speciilor cu mediul din capitală, deşi se cunoştea din anii precedenţi rata de pierdere a plantărilor. O altă modalitate de sifonare a banului public era aceea de plantare a speciilor anuale, pentru a justifica o nouă investiţie în anul următor.
Ca urmare a acestui raport, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat hotărârea nr. 9/2016, prin care şi-a luat angajamentul de a realiza un regulament de amenajare peisagistică la nivelul capitalei.
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu, a constituit o comisie formată din specialişti peisagişti şi horticultori care au elaborat acest regulament, cu scopul de a crea o strategie coerentă în amenajarea spaţiilor verzi publice din Bucureşti. Această comisie a realizat în premieră o dezbatere cu publicul înainte de a finaliza lucrările la actul normativ. La această dezbatere a participat şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, care a pledat pentru introducerea unor pârghii de control pentru a oferi eficienţă noilor reglementări, precum şi pentru necesitatea înfiinţării unui serviciu de peisagism în cadrul căruia să opereze specialişti, precizează comunicatul.
Regulamentul se află în dezbatere publică şi se pot depune observaţii faţă de conţinutul acestuia şi oportunitatea noilor reglementări direct pe pagina de internet a Primăriei. http://www4.pmb.ro/wwwt/L52/docs/01_20160331.pdf .