Consiliul Judeţean Buzău reabilitează un drum cu 121 milioane euro

Ana Felea
Miscellanea / 25 aprilie

Consiliul Judeţean Buzău reabilitează un drum cu 121 milioane euro

Un tronson de drum judeţean din Buzău, cu lungime de 30 de kilometri, va fi reabilitat cu 121 milioane de euro. Este vorba despre drumul judeţean 203K, porţiunea dintre Podu Muncii din Comuna Vintilă Vodă şi Plaiul Nucului din Comuna Lopătari, pentru care Consiliul Judeţean a reuşit să atragă fonduri europene nerambursabile de circa 80 milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituţiei pe un an şi 8 luni, adică o valoare record atât la nivel de judeţ cât şi la nivel de Regiune. Cu alte cuvinte, un kilometru de drum reabilitat, pe acest tronson, va costa circa 4 milioane de euro.

"Valoarea totală a proiectului este de 601.310.496,21 cu TVA inclus (121.139.146,66 euro), din care valoarea totală eligibilă este de 397.103.999,99 lei (80 mil euro)", informează CJ Buzău.

Din aceşti bani, potrivit proiectului, urmează să fie amenajate 11 poduri, 33 de staţii pentru transport public, 11.000 de metri pătraţi de trotuare, parapet de protecţie, indicatoare şi marcaje rutiere. În plus, tot prin acest proiect, se vor amenaja peste 2.000 de spaţii verzi şi se vor planta peste 30.000 de pueţi de salcâm pentru stabilizarea taluzurilor.

"Principalele lucrări care se vor executa sunt lucrări de modernizare a structurii rutiere existente; lucrări de consolidare ampriză drum; lucrări de creştere a siguranţei circulaţiei rutiere şi pietonale; lucrări de realizare trotuare în interiorul localităţilor; lucrări de colectare şi evacuare dirijată a apelor pluviale; lucrări reabilitare poduri şi construcţia de poduri noi; lucrări de calibrare albie în zona podurilor; lucrări de protecţie maluri în zona drumului; amenajarea acceselor carosabile şi pietonale la proprietăţile private; lucrări de creşterea siguranţei rutiere (parapete de siguranţă, marcaje şi indicatoare); lucrări de realizare a staţiilor BUS; lucrări de amenajare spaţii verzi; lucrări de deviere/ relocare reţea de alimentare cu apă; lucrări de deviere/ relocare reţele electrice", informează Consiliul Judeţean Buzău.

Astăzi, la semnarea contractului de finanţare a proiectului "Stimularea mobilităţii la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul Vintilă Vodă - Plaiul Nucului, judeţul Buzău", Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională SE, a subliniat că este vorba despre un proiect complex care reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău.

"Asistăm la semnarea celui mai mare contract de finanţare nerambursabilă pe Programul Regional Sud-Est 2021-2027. Proiectul este de peste 100 de milioane de euro, din acest cost UE a putut să finanţeze 80 de milioane de euro. (...) Un element de noutate la care a fost deschis domnul preşedinte a fost aplicarea principiului cerut de Uniunea Europeană, zona de conformitate cu protecţia mediului. Proiectul respectă aceste condiţii fie că sunt prevăzute staţii de încărcare electrică pentru transportul electric, fie că sunt prevăzute împăduriri" a declarat directorul general al ADR SE, Luminiţa Mihailov.

Acum proiectul se află în procedură de atribuire a lucrărilor de construcţie, iar după finalizarea licitaţiei se va deschide şantierul astfel încât spre finalul anului 2028 tronsonul de drum de la Vintilă Vodă la Plaiul Nucului să fie gata.

"Prin impementarea proiectului va fi îmbunătăţit accesul populaţiei din zonă la Reţeaua Trans-Europeană de Transport, prin creşterea capacităţii portante a traseului, creşterea vitezei medii de deplasare în lungul acestuia, reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere, urmărind, în acelaşi timp, protejarea mediului înconjurător şi adaptarea infrastructurii la schimbările climatice.

Odată modernizat, drumul va impune noi restricţii participanţilor la trafic, în special transportatorilor de marfă. Este vorba despre o altă noutate impusă de Uniunea Europeană. Mai exact, Consiliul Judeţean va fi obligat să urmărească traficul şi să restricţioneze tonajul.

"Mai este un element de noutate, o cerinţă a UE pentru toate drumurile finanţate din fonduri europene şi anume beneficiarul, CJ, este obligat să urmărească traficul pe aceste drumuri, este vorba de obligativitatea de a urmări partea de tonaj pentru că de multe ori transportatorii nu respectă această condiţionalitate", a precizat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR SE), Luminiţa Mihailov.

Acest tronson de drum parcurge teritoriul a trei comune din judetul Buzau reprezentând singura legatura cu municipiul reşedinţă de judeţ a comunităţilor din cele 3 comune (Vintila Voda, Mânzalesti, Lopatari) şi a altor doua comune invecinate (Bisoca si Sarulesti). În total, numărul beneficiarilor se ridică la peste 11.600, respecti locuitorii celro trei localităţi.

De asemenea, pe tronsonul Vintilă - Vodă - Plaiul Nucului se află o serie de atracţii turistice de interes, cum ar fi Focul Viu de la Terca (Lopătari), Lacul şi Tabăra de sculptură Meledic, Muntele de sare de la Lopătari, Lacul Mocearu, Grunjul de la Mânzăleşti (monument al naturii), peştera 6S de la Mânzăleşti, Muzeul Timpul Omului din Mânzăleşti, schituri şi mănăstiri. Drumul asigură accesul şi spre siturile Natura 2000, Penteleu, Siriu şi Bisoca.

"Este unul dintre principalele drumuri care strabat judeţul Buzău, asigurând comunicarea pe cale rutieră din sud-estul pâna în nord-vestul judetului. Intersectându-se cu drumul european E85 (DN2) în dreptul localităţii Gura Câlnau (comuna Vadu Pasii) şi cu autostrada A7 pe raza comunei Vadu Pasii, drumul de interes regional DJ 203K are conectivitate primară la reţeaua TEN-T (Coridorul deTransport Pan-European nr. IX Helsinki - Bucuresti - Alexandroupolis) care asigură comunicarea între provinciile istorice ale tarii: Muntenia, Moldova si Transilvania. Contribuie astfel la reducerea distantei si a costurilor de transport între aceste regiuni, asigurând la un nivel superior mobilitatea populatiei si a traficului aferent transportului de marfuri, ceea ce duce nemijlocit la dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice", mai spun iniţiatorii proiectului.

Proiectarea lucrărilor a fost finalizată, fiind obţinute avizele necesare, inclusiv Autorizaţia de Construire, iar în 2023 a început licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări, etapă care se află în desfăşurare. Lucrările pe acest tronson au termen de finalizare în octombrie 2028.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb