Consiliul Judeţean Buzău îşi face parc fotovoltaic prin care să-şi asigure necesarul de energie pentru toate clădirile pe care le are în administrare. În total vor fi alimentate cu energie verde 19 imobile care deservesc fie sedii de instituţii, printre care sediul administrativ al Consiliului Judeţean şi cel al Direcţiei Generale De Asistenţă Socială şi Pentru Protecţia Copilului, precum şi clădirile în care funcţionează mai multe cămine şi centre de plasament dar şi Maternitatea Buzău.
Proiectul "Instalare panouri fotovoltaice pentru producerea energiei din surse regenerabile pentru autoconsum, la UAT Judeţul Buzău" a primit deja votul consilierilor judeţeni şi urmează să fie depus în vederea obţinerii finanţării europene.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, proiectul are toate şansele să fie aprobat, iar Buzăul să beneficieze astfel de o investiţie verde de aproape un million de euro, bani ce vor veni de la Comisia Europeană.
Parcul fotovoltaic va avea două centrale, cu o putere instalată însumată de 798,6kW.
"În acest sens au fost identificate două terenuri care aparţin UAT Judeţul Buzău necesare pentru amplasarea panourilor fotovoltaice aferente acestei investiţii, situate în comuna Beceni şi municipiul Buzău, aflate în proprietatea judeţului, urmând ca prin Studiul de fezabilitate să se determine amplasamentul investiţiei prin proiect. (...) Se propune instalarea a două centrale fotovoltaice CEF Buzău-399,3kW şi CEF Beceni 399,3kW", se arată în proiectul aprobat joi de consilierii judeţeni.
În total, prin acest parc fotovoltaic vor fi deservite 19 clădiri şi, spune Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău, odată ce va fi realizat parcul fotovoltaic, economiile la buget vor fi importante, în condiţiile în care Consiliul Judeţean plăteşte facturi de sute de mii de euro pentru instituţiile pe care le are în subordine.
"Se doreşte producerea energiei electrice din energie solară pentru furnizarea energiei necesare clădirilor publice în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi utilizarea unor surse energetice regenerabile disponibile local pentru autoconsum", se arată în proiect.
Durata de implementare a aproiectului este de 12 luni.