Consiliul Medicilor din România: "Medicii nu sunt funcţionari publici"

Anticorupţie #Sănătate / 15 august 2015

Consiliul Medicilor din România: "Medicii nu sunt funcţionari publici"

Colegiul Medicilor din România (CMR) critică decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus ca medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăti suplimentare sau donaţii de la pacienţi, precizând că doctorii nu sunt funcţionari publici, informează Mediafax.

"Colegiul Medicilor din România prezintă poziţia corpului profesional faţă de dezbaterile în jurul deciziei ICCJ într-o speţă despre luare de mită. ICCJ analizând în recursul suprem în ultima instanţa a luat decizia finală prin care interzice în mod formal medicilor să primească orice fel de bun sau de folos din partea pacientului. Medicul nu este şi nu poate fi asimilat cu funcţionar public în exercitul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul că nu poate primi atenţii de la pacienţi. Pe de altă parte legea a dreptului pacientului din 2003, precizează cu claritate, într-un articol, că medicul poate primi sub formă de donaţie un dar la sfârşitul tratamentului din partea pacientului - bunuri, bani sau alte foloase. (...) De vreme ce instanţele oficiale juridice au fost în neclaritate pe această speţă este vădit lucru că legea nu este clară, nu este precisă, nu este un instrument de lucru aşa cum ar trebui să fie", a declarat, vineri, preşedintele CMR Gheorghe Borcean, pentru sursă citată.

El a mai spus că este deja tradiţie în România că pacientul să ofere un dar medicului, fie pentru a-şi exprima mulţumirea la sfârşitul actului medical, fie pentru că este constient de veniturile mici ale acestora.

"Totodată cu toţii ştim că este o cutumă, este o tradiţie situaţia aceasta în România în care pacientul recompensează munca medicului din diverse motive, pentru că aşa doreşte el, pentru că ştie că salariile medicilor sunt mici. De asemenea este de notorietate publică faptul că de ani de zile situaţia financiară a medicului este jenantă. Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependenţe de această formă de finanţare", a mai spus Borcean.

Preşedintele CMR a atras însă atenţia că medicii sunt primii care nu mai doresc menţinerea acestui sistem - "dependenţă de o situaţie neconformă care oricând poate fi considerată penală".

"Noi toţi cei care lucrăm în sistem ştim că acest lucru este anormal, ilegal şi imoral. Dar a spune astăzi că din această cauza medicii vor pleca şi mai mult din ţară nu este drept, medicii pleacă de ani de zile cu şi fără decizia ICCJ. Dacă voiau să plece o făceau până acum, dacă nu au făcut-o, nu au vrut. Din ţară au plecat în ultimii 15 ani cinci - şase milioane de români. Dintre aceştia 15.000 sunt medici. Şi aceştia nu au plecat pentru că se simţeau penali pentru că au luat mită, ci au plecat pentru condiţii de viaţă mai bune, că să se realizeze mai bine profesional", a mai spus preşedintele CMR.

CMR a făcut numeroase demersuri către toţi miniştrii Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor şi toţi miniştrii au promis acest lucru, a mai spus Borcean.

"Toţi miniştrii ne-au promis că vor face tot posibilul că să ne crească veniturile. Am înţeles că resursele economice ale sistemului sunt reduse. Decizia ICCJ este frustrantă. Este frustrant că aceste lucruri se întâmplă din cauza unor neclarităţi legislative, care nu fac cinste nici nouă, cei 40.000 de doctori care lucrăm în România, şi nici pacienţilor noştri. Decizia duce la scăderea încrederii în profesioniştii sistemului sanitar, or profesia medicală este bazată în primul rând pe cunoaştere, pe empatie şi pe încredere. Colegiul Medicilor se va implica în viitorul proiect de lege pentru a reglementa aceste aspecte", a adăugat preşedintele CMR.

Site-ul hotnews.ro aminteşte şi el că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăti suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a instanţei supreme publicate în Monitorul Oficial al României.

Decizia pronunţată, pe 4 iunie, de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial şi este obligatorie de la momentul publicării.

"Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăti suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal", au hotărât magistraţii instanţei supreme.

Potrivit motivării deciziei ICCJ, în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 se arată că "pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăti suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii". Cu toate acestea ICCJ a reţinut în decizia, din 4 iunie, că această posibilitate recunoscută legislativ pacientului nu impune obligaţia medicului de a accepta aceste liberalităţi.

Judecătorii arată că este posibil că pacientul să ofere plăti suplimentre sau donaţii cu respectarea legii, împrejurare care poate fi de natură să excludă orice răspundere penală, dar primirea acestora să nu se facă de către angajaţi cu respectarea legii, deoarece chiar lege interzice primirea unor plăti suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ca sunt functionari publici sau ca le este asimilata legislatia in ce priveste faptele de coruptie nu are mare importanta, important este sa poata fi cercetati si judecati pentru mita. Sub propaganda asta agresiva ca sunt platiti insuficient, medicii sunt categoria care reusesc castiguri exorbitante in comparatie cu orice alta meserie din romania. Lasand la o parte medicii din privat care indiferent cat castiga castiga in mod corect (sa se lupte ANAF cu ei pentru bonuri fiscale) medicii care lucreaza la stat lucreaza pe bani publici. Nu sunt de acord sa platesc asigurari pentru ca o canalie sa ma santajeze sa dau mita cand ma prinde bolnav o data la 10 ani. Pe de alta parte, medicii vor sa fie platiti ca in vest insa 90% din medicii din romania sunt niste impostori, niste mame omide care nu au nimic comun cu profesia de medic si pe care i-as vrea exclusi din sistem imediat. Daca vor sa plece in veste sa ii invete pe aia sa dea mita, fie bineplecati. Nu pot atunci cand sunt bolnav sa alerg de la un incompetent la altul sa aleg o cale de vindecare din 3-4 diagnostice contradictorii puse de niste oameni care mai mult incurca si vor si bani pe deasupra. Sistemul medical trebuie asezat pe baze corecte, unde banul public nu trebuie sa se intersecteze cu cel privat, unde clinicile private nu au de ce sa fie finantate din bani publici unde medicii care lucreaza la stat sa nu aiba drept de a lucra si in privat. Sunt zeci de ani care ne-au demonstrat ca indiferent ce zic, medicii se duc la serviciul de la stat doar ca sa racoleze clienti pe care sa ii jumuleasca in privat dand o impresie de semilegalitate jupuirii. Sigur ca sunt medici de inalta calitate morala, (un prietem mi-a povestit recent despre un astfel de medic din Bucuresti) insa din experienta mea, nu am intalnit nici unul.

    1. Sunt de acord ca medicii trebuie sa raspunda pentru mita atunci cand conditioneaza actul medical insa nu poti sa pui semn de egal intre un medic care isi face datoria fata de pacient si la final primeste un plic in semn de multumire si un politist care primeste bani pentru a incalca legea sau a nu reactiona cand o incalca altii. Nu toti medicii sunt la fel de bine pregatiti dar nu putem generaliza si este exagerat sa spui ca toti acestia reusesc castiguri exorbitante...poate doar cateva nume sonore....restul se chinuiesc, la propriu, cu atentii sa la pacienti sa ajunga la aceleasi venituri ca salariul unui militian. Este adevarat ca toti bugetarii, fie ei si functionari publici, muncesc dar nu este deloc gresit ca medicii sa aiba veniturile cele mai mari....pregatirea si responsabilitatea o impun. Se uita in permanenta ca medicina NU este o practica monahala, iar daca cineva propune ca cine nu e multumit sa plece atunci probabil ca nu stiti ce inseamna sa suni la 112 si sa nu raspunda nimeni...vor ramane probabil doar cele cateva nume sonore....cu castiguri exorbitante.

      Ca medicii sa aiba un salariu mare sunt absolut de acord insa cine lucreaza la stat nu trebuie sa aiba drept de a lucra la privat. CASS ar trebui sa includa asta in contractul de munca. Daca vrea sa se duca la privat, sa se duca...In ce priveste pregairea superioara a medicului roman, as prefera protocoale medicale exacte si respectate in locul unor genii neantelese furioase pe toata lume. Am cunoscut atatia impostori care practica medicina, fara nici un fel de competenta si fara nici un fel raspundere fata de faptele pentru care, culmea, mai si iau bani incat nu gust deloc poanta cu pregatirea superioara a medicului roman. Sigur ca avem impostori in toate meseriile insa in medicina doare rau iar cei care nu au apetenta si aplecare, mai bine ar fi sa plece. La 112 va raspunde cineva, nu iti fa grije.

    Sistemul sanataii din Romania este unul dintre cele mai corupte si jegoase sisteme ale tarii. Nici n-ar putea fi altfel in tara in care institutiile statului sunt transformate de porcii care le conduc in institutii mafiote, de jefuire a poporului. Dor ca acesta situatie cu totul nefireasca apare pregnant in cazul medicilor datorita statutului lor de Dumnezeu, cel care te scapa de necaz si te face sanatos. Si nimicarnita de om, bruta needucata si inconstienta, adica cel care e, este posedat de instinctual care-l obliga sa-i aduca ofrande zeului. Si mafiotul, zeul zilei, cultiva ca orice mafiot care se respecta aceasta pornire animalica. Exmplu clar, daca mai era nevoie de alte exemple, este aceasta actiune a Colegiul Medicilor din România.

    Porcii care ne conduc, prin lacomia lor animalica, inconstienta, reusesc sa transforme cele mai rationale si de bun simt aranjamente nascute din perfectionarea evolutiei sociale in cele mai mirsave actiuni. Cine altcineva decit niste porci nemernici pot avea pretentia ca dupa ce, pentru bunul mers al societatii, s-a stabilit si puns in functiune un sistem prin cetateanul contribuie cu cota parte din veniturile pe care le are pentru bunul mers al societatii, sa mai fie platiti direct si imoral de catre cetatean, din saracia lui – ca aici este problema, este vorba de saracii care datorita saraciei, sunt condamnati la subumanism, nu se mai pot numi oameni si renunta, daca nu la tot, la multe! -, fiindca instinctul animalic cultivat cu atentie-l obliga!  

    Porcii se fac ca nu inteleg ca fiecare om pe care statu-l plateste pentru serviciile prestate este un functionar public, care are o responsabilitate in cadrul societatii. De ce aceasta conventie simpla o fi asa de greu de inteles de unii, care periodic ne ofera spectacolul jalnic al calului nedeprins cu zabala? Si nu-i vorba doar de medici, mai sunt si alti indaratnici. 

    Pe toti acestia care se inghesuie ca porcii la troca bugetului, rupind din buget parti mai mari sau mai mici, dupa forta si ferocitatea pe care o au, sa nu ne sfiim sa-i numim ceea ce sunt, adica porci. Poate, poate…

    1. este cineva care traieste in romania si sa nu cunoasca toate aceste mizerii ??!! dar de fiecare data votam la fel.Sa nu uitam ca parlamentul (adica cei care decid ca noi sa traim mai bine) este vointa celor majoritari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb