CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII: "Afirmaţiile lui Steven van Groningen sunt de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 august 2016

"Afirmaţiile lui Steven van Groningen sunt de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază, într-un comunicat de presă, că afirmaţiile făcute de Steven van Groningen, preşedinte al Patronatelor Bancare din România şi CEO al Raiffeisen Bank, referitoare la practica neunitară a instanţelor judecătoreşti în litigiile dintre bănci şi clienţii acestora, având ca obiect rambursarea creditelor în valută, în special cele în franci elveţieni (CHF), au fost de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

Redăm, mai jos, integral, comunicatul CSM publicat astăzi pe site-ul instituţiei:

"În şedinţa din data de 23 august 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Steven van Groningen, preşedinte al Patronatelor Bancare din România şi CEO al Raiffeisen Bank, cuprinse în scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) transmisă CSM, MJ, INM şi curţilor de apel, publicată pe site-ul "lumeajustiţiei.ro" în data de 8 iulie 2016, sunt de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 19 iulie 2016 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării domnului Daniel Zamfir, deputat în Parlamentul României.

Acestea au vizat afirmaţiile domnului Steven van Groningen, cuprinse în scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) transmisă instituţiilor judiciare menţionate, referitoare la practica neunitară a instanţelor judecătoreşti în litigiile dintre bănci şi clienţii acestora, având ca obiect rambursarea creditelor în valută, în special cele în franci elveţieni (CHF).

Prin comentariile privind modul în care ar trebui interpretate anumite reglementări interne şi europene pentru acordarea şi rambursarea creditelor în valută exprimate în cuprinsul scrisorii, au fost puse la îndoială soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti în favoarea clienţilor băncilor.

Solicitarea ca instanţele să ţină cont de argumentele expuse în cadrul scrisorii pentru ca "actul de justiţie să fie unul mai obiectiv şi imparţial, în conformitate cu prevederile legale", afirmaţiile în sensul că aplicarea reglementărilor invocate şi a practicii judiciare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene "ar putea determina o abordare obiectivă a judecătorilor care sunt chemaţi să înfăptuiască justiţia şi a pune bazele unei aplicări corecte a legilor" sau că "instanţele procedează la o restricţionare a circulaţiei capitalurilor, ceea ce contravine legislaţiei comunitare europene, care trebuie aplicată cu prioritate", induc ideea că judecătorii nu sunt imparţiali şi nu aplică în mod corect reglementările din domeniul bancar în soluţionarea litigiilor dintre consumatori şi profesionişti.

Exprimarea domnului Steven van Groningen a fost apreciată ca o critică la adresa soluţiilor pronunţate de instanţe în favoarea clienţilor băncilor, de natură să afecteze în mod direct întreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni în actul de justiţie cu consecinţa influenţării deciziilor magistraţilor în detrimentul clienţilor.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile menţionate reprezintă o imixtiune în activitatea justiţiei şi pun sub semnul întrebării deciziile pronunţate de instanţe şi profesionalismul judecătorilor, constituind totodată o formă de presiune asupra acestora, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe într-o speţă în legătură cu aceste cauze.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului Steven van Groningen încalcă limitele libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro."

Vă reamintim că, în luna iulie, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a adus critici dure la adresa deciziilor din instanţe adoptate în favoarea clienţilor bancari, critici exprimate în cadrul unei scrisori semnate de Steven van Groningen, preşedintele CPBR.

Scrisoarea lui van Groningen a fost adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Curţilor de Apel.

Documentul citat arăta că, prin adoptarea anumitor decizii, "instanţele procedează la o restricţionare a circulatiei capitalurilor, ceea ce contravine legislaţiei comunitare europene, care trebuie aplicată cu prioritate faţă de dreptul intern".

Printre altele, Steven van Groningen a făcut trimitere la procesele câştigate de consumatori pe conversia creditelor acordate în franci elveţieni (CHF), la cursul istoric.

În scrisoare se arăta: "Sub apartenenţa unui caracter incorect stabilit ca abuziv al obligaţiei legale de restituire a aceleiaşi sume nominale primite de către împrumutat în baza unui contract încheiat cu asumarea faptului că moneda creditului este diferită de aceea a veniturilor obţinute, unele instanţe admit cereri de conversie a creditelor acordate în valută. În acest fel, intervin în contractele de credit care reprezintă legea părţilor şi determină dezechilibrarea obligaţiilor contractuale defavorizând astfel un prestator de servicii finaciare care a acţionat în des-făşurarea obiectului sau de activitate şi cu respectarea normelor de prudenţialitate impuse de către reglementator.

Pentru că aceste instanţe se pronunţă în contra legii, băncilor li se încalcă drepturi legitime şi prin aceasta pot înregistra prejudicii majore, astfel că acţionarii acestora, care au investit un capital ce nu mai poate fi valorificat (doar) prin intervenţia instanţelor judecătoreşti, vor putea tinde să îşi limiteze pierderea fie prin încetarea investiţiilor, fie prin solicitarea recuperării pierderilor care nu derivă din mecanisme economice, ci din intervenţia incorectă a statului în derularea afacerilor pe teritoriul României".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. si daune morale nimic???

    1. e stresat Rau din cauza fuziunilor, transformarilor si spaltarilor care au loc la Raiffeisen si Uniqa. Bine ca n-a vorbit domnul Brandstetter, ca nealui ii sare tandara cel Putin la fel de usor ca domnului Treichl...

      Stie toata lumea ce a facut BCR la Chisinau!!!! Domnul Treicl ar trebui sa fie deja arestat. Noi am vrut doar o casa sa ne crestem copiii, nu rate duble! Sa ne despagubeasca statul pentru ca nu a intervenit la timp???

      Sa ma exprim elevat ca domnul Werner SI nu eludat ca domnul Mugur. Din anul 2016 Aktiengesetz autrisch s-a modificat.Inadvertente in rapoarte financiare nu se Mai pedepsesc cu inchisoare....hahahahahaha

    In opinia mea,de data asta Groningen are dreptate. Nu este normal ca situatii identice sa fie judecate in moid diferite pe teritoriul aceleiasi tari (deci cu aceeasi legislatie) de instante diferite, iar hotararile sa fie diametral opuse. Aceasta este una din problemele care afecteaza "imaginea" sistemului nostru judiciar. Daca pe aceeasi speta hotararile sunt diferite inseamna fie ca legislatia este proasta (interpretabila oricum), fie ca judecata nu este corecta. O alta problema a sistemului juridic de la noi este tergiversarea cazurilor in care culpa este clara sau mai rau decat atat, spete cu culpe clare in care vinovatii sunt achitati prin decizii judecatoresti (decizii strambe ale instantelor emise in cazuri clare, neinterpretabile). O a treia problema este influenta politicului (sentinte mult prea blande pentru unii politicieni in comparatie cu cele aplicate romanului de rand sau chiar NUP in unele cazuri!). Justitia noastra a facut unele progrese in ultimul timp, dar mai are multe de facut in continuare pana sa ajunga la o normalitate apropiata de cea europeana in domeniu. Dincolo de comentarii insa, Groningen nu are autoritatea morala de a condamna nedreptatea atat timp cat banca condusa de el a promovat practici si politici inechitabile (nedrepte) fata de clientii din Romania!

    CSM a făcut ce trebuia făcut. Afirmația că unele instanțe dau sentințe contrar legii este ADEVĂRATĂ dar și ne natură să atingă imaginea justiției.

     

    Dna Justiție, imaginea ta în ochii publicului este următoarea. 

     

    17 aug 2016: "Datele Eurobarometrului Comisiei Europene arata ca 35 % dintre romani au in prezent incredere in justitie si sistemul judiciar, cu 13 procente mai putin fata de anul 2015, scaderea fiind cea mai mare inregistrata de o institutie europeana intr-un timp atat de scurt, transmite Mediafax." 

    CSM a făcut ce trebuia el să facă în rolul lui de birocrat apărător al "imaginii". CSM-ul însă trebuie să facă și partea cea mai importantă. Să lucreze pentru ca instanțele să NU MAI DEA decizii contra legii. Afirmația lui Groningen este absolut corectă. Iar CSM trebuie să acționeze și asupra acestui plan. Accept verdictul CSM numai dacă este insoțit și de măsuri interne de verificare și corectare a judecătorilor incompetenți. 

    1. Aici trebuie să-ți dau dreptate, securiștii din justiție sunt mai comuniști decât securiștii din bănci. :)

    CSM vorbeste teorie, dar de fapt stie realitatea practica cunoscuta de toti romanii.

    Instantele judecatoresti dau solutii diferite pe aceleasi spete, mai ales pe Cpmercial, unde calitatea profesionala a judecatorilor este slaba spre foarte slaba. 

    Si la nivel regional, unde se cunosc toti multi judecatori scot solutii cu specific local.

    CSM se discrediteaza de fapt contrazicand realitatea in loc sa o regleze. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb