Negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE, a cărui preşedinţie este exercitată de Cehia până la 31 decembrie 2022, au încheiat un acord cu privire la legislaţia prin care fondurile europene de investiţii pe termen lung (ELTIF) vor deveni mai atractive, se arată într-un articol publicat de Euractiv.com.
Regulamentul ELTIF este în vigoare din 2015, stabilind reguli detaliate privind activele, diversificarea, limitele efectului de levier şi comercializarea unui fond, precum şi cine ar putea investi în acestea.
ELTIF-urile sunt fonduri care se concentrează pe investiţii într-o varietate de clase alternative de active, cum ar fi infrastructura sau IMM-urile, care nu sunt listate la bursă şi, prin urmare, sunt de obicei dificil de investit.
Cu toate acestea, fondurile europene de investiţii pe termen lung nu au cunoscut niciodată un aflux financiar ridicat. Potrivit sursei citate, firma de avocatură Linklaters arată că în prezent există doar 68 de ELTIF-uri în UE, cu active totale gestionate în valoare de 2,4 miliarde euro.
"Această categorie de fonduri este în mare parte necunoscută în prezent din cauza obstacolelor din cadrul său de reglementare pe care acum am convenit să le înlăturăm", a declarat ministrul ceh de finanţe Zbynìk Stanjura, care a condus negocierile cu Parlamentul în numele statelor membre.
Având în vedere că Comisia şi-a prezentat propunerea pentru normele reformate în urmă cu mai puţin de un an, procesul legislativ în această chestiune a fost unul destul de rapid. Revizuirea din noul regulament privind ELTIF-urile oferă administratorilor de fonduri mai multă flexibilitate în compoziţia portofoliului şi extinde domeniul de aplicare al activelor eligibile. De exemplu, ELTIF-urile pot investi acum şi în companii fintech care se ocupă de servicii financiare digitale.
"Revizuirea legislativă îi va ajuta pe administratorii de fonduri pe termen lung să înfiinţeze structuri ELTIF", a declarat Eric de Montgolfier, CEO al Invest Europe, o asociaţie a firmelor de investiţii.
Mai mult decât atât, noul regulamentul ELTIF va facilita plasamentele investitorilor de retail în aceste fonduri prin eliminarea unor bariere la intrare, lucru salutat de raportorul Parlamentului European cu privire la acest regulament, Michiel Hoogeveen, membru al grupului politic al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni(ECR).
"Este important că nici Consiliul şi nici Parlamentul nu s-au opus eliminării barierelor inutile", a declarat el pentru sursa citată.
Anterior, investitorii de retail cu portofolii financiare sub 500.000 euro nu puteau investi mai mult de 10% din portofoliul lor într-un ELTIF, deşi investiţia minimă era de 10.000 euro.
Noul regulament mai prevede preluarea ELTIF-urilor şi faptul că acestea vor fi acum deschise structurilor de fonduri de fonduri, crescând astfel sfera posibililor investitori pentru fonduri.
"În special, acordul privind pragurile şi posibilitatea unor structuri de fond de fonduri complete ar trebui să facă o diferenţă tangibilă pentru a accelera adoptarea ELTIF", a spus europarlamentarul Hoogeveen.
Potrivit lui de Montgolfier de la Invest Europe, "acest lucru va fi în beneficiul atât al investitorilor de retail care doresc să investească capital în proiecte pe termen lung, cât şi al companiilor care au nevoie de un astfel de capital pentru a creşte şi a contribui la tranziţiile durabile şi digitale".
Reformarea ELTIF a făcut parte din pachetul privind uniunea pieţelor de capital, prin care Comisia încearcă să integreze în continuare piaţa unică de capital şi este văzută ca un pas important în eforturile de a oferi suficient capital de creştere pentru companiile din UE.