• UPDATE 2: Constantin Nicolescu acuzat de delapidare de fonduri europene
Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este cercetat de procurorii DNA pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea i se aduc acuzaţii de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi fals intelectual în formă continuată.
Alături de preşedintele CJ Argeş, mai sunt cercetaţi şi Corneliu Oprescu, fost primar al comunei Căteasa, Codruţa Mercea, Nihail Nicoară, Iuliana Pintilie, Sabina Bocioacă Aurelia Florescu, Cristina Dobre, Olga Stancu, angajaţi ai Consiliului Judeţean şi Ecaterina Pletoiu, reprezentant al SC proiect Infra 2005, notarul public Ione Didea şi Grigore Dobre, administratorul SC Zeus SA din Piteşti.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA Piteşti, aceştia sunt acuzaţi în legătură cu accesarea de fonduri europene.
----------------------
• UPDATE: Preşedintele CJ Argeş pus sub urmărire penală
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, şi a altor 11 persoane, pentru fraudarea fraude cu fonduri europene, transmit sursele de presă.
Potrivit acestora, Nicolescu este acuzat de fraudarea unor fonduri Phare în valoare de peste 1,2 milioane de euro din 2006.
În timp ce procurorii decideau începerea urmăririi penale, preşedintele CJ Argeş era internat la Spitalul Judeţean Piteşti de unde, în urmă cu puţin timp a fost transferat cu o ambulanţă la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
------------------
Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, a fost transportat în această dimineaţă cu o ambulanţă la spital după ce i s-a făcut rău în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acolo unde se afla la audieri, transmit sursele de presă.
Preşedintele CJ Argeş a ajuns în această dimineaţă în jurul orei 9 la sediul DNA Piteşti pentru audieri când i s-a făcut rău şi procurorii au fost nevoiţi să solicite o ambulanţă care să-i ofere îngrijiri medicale.
Nicolescu a ajuns la DNA - Serviciul teritorial Piteşti însoţit de doi avocaţi. El a spus că a aflat că este învinuit, dar nu cunoaşte încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat.
Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş a mai spus că, personal, el nu are probleme, dar că are emoţii pentru subalternii săi. Pe de altă parte, Nicolescu a spus că că s-a autodenunţat şi el la DNA în legatură cu referendumul, solidarizandu-se cu Liviu Dragnea. În cursul zilei de marţi, la DNA ar urma să se prezinte pentru audieri alţi cinci angajaţi ai Consiliului Judeţean Argeş, anunţă mass-media.
În cursul lunii martie 2009 Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea unui pod (localitatea Căteasca) afectat de inundaţii.
Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie - mai şi iulie - august 2005. Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi ele fuseseră avariate anterior, aşadar nu erau eligibile pentru proiectul respectiv. Cererea de finanţare a fost semnată de învinuiţii Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi de primarul comunei Căteasca, Oprescu Corneliu.
În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare, în anul 2006 a fost încheiat respectivul contract de finanţare, existând indicii că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 1.224.083,64 euro cu titlu de finanţare nerambursabilă de tip PHARE.
În cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale ZEUS S.A., în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu.
Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787,8 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş.
Lucrările de construcţie au fost executate de către SC ZEUS S.A. şi SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Piteşti, cea din urmă având ca asociat un afin al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea, de o rudă apropiată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş,
Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010.
În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare.
Atât în cursul procedurii de licitaţie publică, dar şi în faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe înscrisuri (dispoziţii de şantier, referate de necesitate, procese verbale etc).