Constituţionalitatea impozitării pensiilor speciale, decisă în 30 septembrie

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2020

Constituţionalitatea impozitării pensiilor speciale, decisă în 30 septembrie

Curtea Constituţională (CCR) a amânat până pe 30 septembrie luarea unei decizii în privinţa impozitării cu 85% a pensiilor speciale de peste 7000 de lei. Amânarea a fost propusă de judecătorul raportor, Gheorghe Stan - fostul procuror-şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei - pe motiv că nu a primit toate răspunsurile solicitate de la instituţiile ai căror foşti angajaţi sunt beneficiari de pensii speciale.

Legea privind impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor speciale mai mari de 7000 de lei a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Jutiţie.

Renate Weber a spus că a înaintat către Curtea Constituţională această sesizare, deoarece consideră că beneficiarii de pensii speciale sunt discriminaţi.

"Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbeşte despre o taxare. În realitate suntem în faţa unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituţie, articoul 16 şi articolul 56. Orice stat are dreptul să îşi stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminaţi", a susţinut Renate Weber.

Pe 18 iunie, Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Instanţa supremă menţionează că legea ce formează obiectul sesizării instituie taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale, legiuitorul instituind "un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri şi anume pentru veniturile obţinute din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale".

Potrivit ÎCCJ, noua "taxă" nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit "deghizat", dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.

Impozitarea pensiilor speciale a trecut, în 17 iunie, de votul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Conform textului actului normativ, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. probabil ca este nevoie de cateva generatii sa primeasca raspunsul "ASTEPTAT"

    sunteti de toata jena  

    totodata se vede cu ochiul liber ca faceti exact ce vrea "muschii vostri" ca sa nu ma exprim altfel

    IATA O NOUA BATEIE DE JOC PERFECT CONSTITUTIONALA 

    si pentru :"Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminaţi", a susţinut Renate Weber. o intrebare de bun simt elementar: ATUNCI CAND AU FOST GANDITE SI APLICATE ACESTE PENSII NESIMTIT DE SPECIALE romanul de rand nu a fost discriminat?

    demersul a fost in legitima concordanta cu efortul social al viitorului beneficiar al pensiei nesimtit de speciale 

    nu-i asa tanti Weber?

    si mai ai tupeul sa te numesti AVOCATUL POPORULUI' 

    1. ar trebui ales de popor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb