Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Iaşi, domnul Valerică Andronache, crede că marile companii de construcţii ieşene nu îndeplinesc, în acest moment, criteriile necesare pentru a participa la licitaţiile organizate pentru executarea unor obiective cu finanţare europeană.
Domnul Andronache a făcut această observaţie în contextul în care Ministerul Integrării Europene pregăteşte licitaţiile pentru desemnarea executanţilor a două dintre cele mai mari proiecte ieşene finanţate de Uniunea Europeană: construirea Centrului Expoziţional "Moldova" şi reabilitarea ansamblului istoric Golia. Centrul Expoziţional "Moldova" este un proiect în valoare de 6,9 milioane de euro, 80% din sumă urmând să fie asigurată prin intermediul Programului Phare, iar finanţarea necesară reabilitării ansamblului istoric Golia a fost estimată la 3,7 milioane de euro.
Valerică Andronache susţine că, în cazul unor proiecte cu o valoare mare, societăţile de construcţii din Iaşi, chiar şi cele de tradiţie, nu îndeplinesc în totalitate cerinţele legate de experienţa în lucrări similare, număr de angajaţi, dotare cu utilaje etc. "Din acest motiv, cred că se impune ca marile societăţi de construcţii din Iaşi să se asocieze într-un holding, pentru a avea acces la licitaţiile pentru lucrări finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi pentru a putea face faţă concurenţei companiilor de profil din spaţiul european", a afirmat şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Iaşi.
De asemenea, domnul Andronache a mai atras atenţia că o mare parte dintre primăriile comunelor ieşene nu vor putea accesa fonduri nerambursabile după momentul integrării Româ-niei în Uniunea Europeană, deoarece nu au fost realizate planurile urbanistice generale ale localităţilor respective. În această situaţie, conform datelor de care dispune domnia sa, se află circa jumătate din numărul total al comunelor ieşene, motiv pentru care administraţia judeţeană ar trebui să acorde atenţie acestui aspect şi să finanţeze realizarea documentaţiei respective.