La trei ani şi jumătate după scandalul manipulării emisiilor poluante (Dieselgate), Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA (SEC) a dat în judecată Volkswagen şi pe fostul director general al constructorului auto, Martin Winterkorn, deoarece i-ar fi indus în eroare pe investitori emiţând bonduri şi titluri de valoare de miliarde de dolari, fără a dezvălui că a trişat la testarea emisiilor, transmit BBC şi DPA.
"VW a emis bonduri şi titluri garantate cu active (asset-backed securities) pe pieţele din SUA, în perioada aprilie 2014 - mai 2015, chiar dacă şefii companiei ştiau că un milion de vehicule depăşeau semnificativ standardele privind emisiile poluante", se arată în comunicatul SEC.
În 2015, testele efectuate de Agenţia americană pentru mediu (EPA) au arătat că a trişat la testarea emisiilor instalând un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Prin instalarea softului, Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA crede că VW i-a expus pe investitorii din SUA unor riscuri inacceptabile.
Grupul german a respins acuzaţiile, susţinând că bondurile au fost vândute doar investitorilor instituţionali, care aveau experienţă. "Aceşti investitori majori nu au fost afectaţi în niciun fel", a afirmat un purtător de cuvânt al VW.
Winterkorn a demisionat imediat după apariţia, în septembrie 2015, a informaţiilor privind emisiile şi a negat întotdeauna că ştia despre soft.