CONSULTANŢI AMERICANI: Deciziile Fed şi un blocaj politic - marile ameninţări pentru bursele din SUA, în 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2021

Deciziile Fed şi un blocaj politic - marile ameninţări pentru bursele din SUA, în 2022

Anul viitor poate apărea prima corecţie majoră post-pandemie a pieţelor

Anul viitor ar putea aduce primul crah sau corecţie majoră a burselor de acţiuni din SUA, de după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în martie 2020, potrivit companiei de consultanţă financiară şi investiţională Motley Fool.

Aceasta aminteşte că, de la începutul anului curent, indicele de referinţă S&P 500 a câştigat peste 25%, având o rată anuală de rentabilitate medie, inclusiv dividende, de aproximativ 11% din 1980.

Motley Fool consideră că 2021 a fost un an bun pentru multe companii majore din SUA, dar istoria ne arată că prăbuşirile bursiere şi corecţiile cu două cifre reprezintă ceva obişnuit. Pe măsură ce ne pregătim să intrăm într-un nou an, Motley Fool a identificat şapte mari ameninţări (cele mai mari) la adresa pieţei acţiunilor din SUA, în 2022:

1. Federal Reserve intră în panică din cauza inflaţiei şi creşte dobânzile

Cea mai mare îngrijorare pentru pieţele de pe Wall Street va fi, probabil, în 2022, modul în care banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va gestiona inflaţia în creştere rapidă. Pe tot parcursul anului 2021, preşedintele Fed, Jerome Powell, a descris inflaţia ca fiind "tranzitorie". Dar, opinia sa s-a schimbat în această lună, Powell recunoscând că preţurile mari s-ar putea menţine. Deşi este aşteptat un anumit nivel de inflaţie într-o economie aflată în expansiune, creşterea cu 6,8% a indicelui preţurilor de consum din SUA, în noiembrie, a marcat cel mai mare avans din ultimii 39 de ani.

Motley Fool subliniază că un avans de durată al preţurilor, de o asemenea amploare, va anula creşterile salariale, va înghiţi veniturile discreţionare ale consumatorilor şi ale întreprinderilor, şi ar putea opri redresarea economică după recesiunea indusă de coronavirus.

În acest context, banca centrală a SUA ar putea fi forţată să majoreze dobânda-cheie mai devreme decât era aşteptat, ceea ce va influenţa toate ratele dobânzilor. Îngrijorarea este că, dacă Fed a susţinut prea mult economia SUA prin măsurile sale - dobânzi la minime istorice şi programul de cumpărare de obligaţiuni -, ar putea fi nevoită să majoreze agresiv dobânzile pentru împrumuturi.

Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci acţiunile care au avut un avans peste medie şi au potenţial de creştere mai rapidă decât economia, ar avea mari probleme - la fel şi indicele S&P 500, ale cărui câştiguri s-au bazat pe acest tip de acţiuni în ultimii 12 ani.

2. Blocaj politic

Deciziile luate de administraţia de la Washington pot afecta perspectivele de investiţii, iar cea mai mare îngrijorare în 2022 nu va veni de la eventuale noi norme legislatie, ci de la absenţa acestora.

Anul viitor, până pe 15 februarie, parlamentarii americani vor trebui să vină cu un nou proiect de lege de finanţare federală. De asemenea, în 2022, la începutul lunii noiembrie, vor avea loc alegerile de la jumătatea mandatului, iar politicienii ar putea fi implicaţi într-o nouă dezbatere privind plafonul datoriilor, aproape de sfârşitul lui 2022.

În ultimii ani, diviziunea ideologică dintre cele două partide dominante din SUA, democraţii şi republicanii, s-a extins, iar găsirea unor soluţii de mijloc a părut, uneori, imposibilă. În condiţiile în care politicienii vor fi concentraţi pe campaniile pentru alegeri, lipsa de acţiune de la Washington ar putea deveni o problemă serioasă pentru Wall Street.

3. Noi variante de Covid

O altă ameninţare destul de evidentă la adresa pieţelor globale este reprezentată de noile variante de coronavirus.

În luna mai 2021, apariţia variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 i-a determinat pe investitori să se îndepărteze de pieţele acţiunilor. Acelaşi lucru s-ar putea spune despre varianta Omicron, în ultimele două săptămâni. Mutabilitatea SARS-CoV-2 sugerează că ar trebui să ne aşteptăm să apară noi variante în anul următor.

În acest context, în loc să avem o abordare unitară pentru combaterea răspândirii Covid-19, asistăm la un amestec de campanii şi restricţii la nivel global. În timp ce unele ţări au impus mai puţine restricţii, altele au impus vaccinarea sau au interzis accesul persoanelor nevaccinate în magazinele neesenţiale. Aceste răspunsuri imprevizibile şi inconsecvente la variantele Covid-19 ameninţă să perturbe lanţurile de aprovizionare deja fragile şi ar putea reduce serios ratele de creştere din SUA şi de la nivel mondial în 2022.

4. O datorie în marjă în creştere

O altă ameninţare la adresa pieţei de acţiuni în 2022 este leverage-ul. În timp, ne aşteptăm ca valoarea nominală a datoriei în marjă restante să crească. (Datoria în marjă este suma de bani împrumutată de investitori de la casele de brokeraj, cu dobândă, pentru cumpărarea sau vânzarea în lipsă a titlurilor de valoare).

Creşterile rapide ale datoriilor în marjă sunt destul de rare şi au implicaţii îngrijorătoare.

De la începutul anului 1995, au existat doar trei cazuri în care datoria în marjă a crescut cu cel puţin 60%, în ritm anual, conform datelor Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA). Primul a avut loc cu puţin timp înainte de izbucnirea bulei dot-com, al doilea - cu doar câteva luni înainte de criza financiară şi al treilea în 2021.

În timp ce marja poate fi folosită pentru majorarea câştigurilor, ea poate, de asemenea, să alimenteze rapid pierderile. Un eveniment pe termen scurt determinat de panică sau neîncredere, spre exemplu, ar pune pe scădere indicele S&P 500 în 2022 şi ar putea genera apeluri în marjă mari, care să prăbuşească pieţele de pe Wall Street.

5. Un colaps al criptomonedelor

În ultimii câţiva ani, piaţa criptomonedelor "a făcut valuri". De la izbucnirea pandemiei, în martie 2020, indicele bursier S&P 500 a urcat cu puţin peste 100%, în timp ce valoarea agregată a monedelor digitale a crescut de peste 15 ori - de la 141 de miliarde de dolari la 2,34 trilioane de dolari.

Să câştigi bani în spaţiul criptomonedelor a fost uşor - poate puţin prea uşor, conform Motley Fool. Câştigurile cripto au fost, în unele cazuri, investite în acţiuni foarte volatile, titluri "momentum" (care profită de tendinţele actuale) şi acţiuni "meme" (influenţate de unele postări viralizate în social media), cum sunt cele ale GameStop şi AMC Entertainment. Dacă piaţa cripto ar suferi o scădere semnificativă, acţiunile volatile/momentum/meme s-ar putea prăbuşi parţial sau în totalitate.

În luna noiembrie, Raportul privind stabilitatea financiară al Federal Reserve cataloga acţiunile meme ca un factor potenţial destabilizator pentru piaţă. Dacă vânătorii de acţiuni momentum vor fi afectaţi de evoluţia pieţei cripto anul viitor, Wall Street va avea de suferit la rândul său, într-o oarecare măsură.

6. Acces limitat la capital pentru acţiunile de creştere

De când s-a încheiat Marea Recesiune, dobânzile scăzute şi politica băncii centrale au lansat "covorul roşu" pentru acţiunile de creştere (acţiuni de pe urma cărora investitorii se aşteaptă să câştige bazându-se pe aprecierea preţului mai mult decât pe încasarea dividendelor).

Dacă Fed va creşte ratele dobânzilor la împrumuturi mai repede decât se aştepta şi va reduce sau elimina măsurile de relaxare cantitativă, accesul la capital ieftin pentru acţiunile de creştere se va diminua. Acest lucru va însemna mai puţine achiziţii, iar companiile cu ritm rapid de creştere vor fi mai atente la locul în care îşi plasează capitalul pentru noi proiecte şi inovaţii. Cu alte cuvinte, ratele de creştere vor fi mai lente, în general.

Problema este că acţiunile de creştere au susţinut indicele S&P 500 în 2021. Dacă ratele de creştere încetinesc, S&P 500, chiar şi Nasdaq Composite vor avea de suferit în 2022.

7. Istoria

În cele din urmă, istoria pare o ameninţare reală pentru tendinţa ascendentă a S&P 500 din ultimele 20 de luni şi jumătate.

Din 1950, au existat 38 de scăderi cu două cifre ale S&P 500, respectiv o scădere notabilă, în medie, la fiecare 1,87 ani. Deşi bursele nu respectă strict aceste medii şi nici nu urmează la fix istoria, adesea aceasta se repetă. Astfel, indicele de referinţă S&P 500 repetă mişcările de scădere în urma anumitor evenimente, chiar dacă nu întotdeauna în cronologia aşteptată.

Pe baza celor de mai sus, se pare că va urma o corecţie naturală. Deşi nu există vreo modalitate prin care să ştim când ar putea avea loc această scădere, istoria este destul de clară şi arată că mişcările negative sunt o parte normală a ciclului de investiţii. Cu alte cuvinte, investitorii nu ar trebui să fie surprinşi dacă 2022 va aduce o scădere mai mare a pieţelor de acţiuni din SUA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atatia analisti care vorbesc doar de corectii cand suntem in tremd ascendent! Cateodata mai aduc vorba si de cresteri. Dar de miscari laterale pe mai multi ani, asa cum vedem pe IBEX, nu vrea nimeni sa vorbeasca, poate pentru ca atunci este "moartea pasiunii"

    1. Vorbesc despre corectii nu ca sa strice farmecul vietii, omule, ci pentru ca sunt inevitabile, nivelurile de pret al actiunilor listate sunt complet nesustenabile!

      Vrei "miscari laterale pe mai multi ani"?

      O sa-ti fie dor de alea. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb