CONSULTARE PUBLICĂ  Comisia Europeană vrea simplificarea legislaţiei privitoare la TVA

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 februarie 2011

Evaziunea fiscală referitoare la TVA se ridică la 100 de miliarde de euro anual

Comisia Europeană a lansat spre dezbatere publică un document consultativ (Green Paper) referitor la modificările legislaţiei privind TVA propuse la nivel comunitar, potrivit unui comunicat al PricewaterhouseCoopers.

Perioada de consultări durează şase luni şi se va finaliza la sfârşitul lunii mai 2011.

Scopul acestui proces consultativ este de a reduce complexitatea actualului sistem referitor la TVA, a îmbunătăţi funcţionarea Pieţei Unice, a spori nivelul de colectare a veniturilor din TVA şi de a reduce posibilitatea evaziunii fiscale.

Potrivit datelor Comisiei Europene, se estimează că la nivel comunitar, evaziunea fiscală referitoare la TVA se ridică la 100 de miliarde de euro anual. Prin simplificarea sistemului şi reducerea poverii administrative, oficialii Comisiei Europene speră să crească gradul de conformare voluntară.

"Ne aşteptăm ca acest document consultativ să includă o serie de propuneri prin care să se utilizeze potenţialul noilor tehnologii electronice, pentru a crea un sistem de TVA mai simplu, mai robust şi mai eficient", a declarat Daniel Anghel, Partener, Taxe Indirecte, PwC Româ-nia în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe Indirecte organizată de PwC România.

"Legislaţia referitoare la TVA a fost introdusă la nivel comunitar în urmă cu 40 de ani, iar în prezent constituie una dintre principalele surse de venituri pentru bugetele statelor membre. Cu toate acestea, complexitatea actualului sistem de TVA duce la costuri suplimentare inutile şi creşte povara conformării atât pentru contribuabili cât şi pentru autorităţile fiscale, creând obstacole pentru Piaţa Comună. Suntem de părere că schimbările referitoare la legislaţia de TVA vor duce la un sistem mai amplu şi permisiv de TVA", a adăugat Daniel Anghel.

În ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei europene referitoare la TVA, se are în vedere chiar şi înlocuirea actualei Directive de TVA cu un nou Regulament. "Dacă prevederile Directivei de TVA trebuie transpuse în legislaţia naţională, ceea ce duce uneori la diferenţe simţitoa-re între legislaţia de TVA de la un stat membru la altul, noul Regulament va trebui aplicat ca atare în toate cele 27 de state membre, ceea ce va duce la un singur regim european privind TVA", a explicat Daniel Anghel.

Câteva dintre propunerile aduse de acest document cu rol consultativ au fost prezentate participanţilor la Conferinţa Anuală de Taxe si Impozite Indirecte organizată de PwC Ro-mânia. Printre acestea se numără o definiţie mai largă a persoanei impozabile (incluzând instituţiile guvernamentale), creşterea plafonului de înregistrare ca plătitor de TVA, utilizarea unei cote unice de TVA în locul unor cote multiple, reducerea numărului de excepţii de la plata TVA, eliminarea limitărilor pentru dreptul de deducere a TVA şi extinderea bazei impozabile.

Mai multe studii economice, printre care şi cercetări efectuate de PwC, au arătat faptul că taxele pe consum sunt printre cele mai favorabile politici de creştere economică, iar un sis-tem de TVA robust va contribui la redresarea economică a Europei.

"Suntem încrezători că la sfârşitul acestui proces de consultare publică vom discuta des-pre un document de poziţie care va duce legis-laţia de TVA în secolul XXI. PwC este implicată activ în acest proces de consultare şi vom trimite recomandările noastre autorităţilor", a concluzionat Daniel Anghel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb