Consumul mondial de cafea aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani, potrivit directorului Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), Robeiro Oliveira, citate de AFP.
"Niciodată nu s-a mai consumat atâta cafea la nivel mondial precum în cursul ultimilor 20 de ani, iar rata de creştere s-a dublat", a spus Robeiro Oliveira, cu ocazia deschiderii, la Bogota (Columbia), a celei de-a opta ediţii a Salonului cafelei ExpoEspeciales, conform Agerpres.
Brazilianul Robeiro Oliveira, care conduce ICO din 2011, s-a declarat optimist cu privire la perspectivele pentru sectorul cafelei, în pofida ploilor abundente din Brazilia (primul producător mondial), a secetei din Columbia şi a paraziţilor care afectează numeroase plantaţii din America Centrală.
"Consumul mondial de cafea continuă să crească şi aceasta ţine mai mult de creşterea populaţiei decât de o chestiune de gust", susţine Robeiro Oliveira, care preconizează o creştere cu 25 de milioane de saci (un sac are 60 de kilograme) pentru următorii zece ani.
În schimb, directorul ICO nu s-a aventurat să facă estimări privind producţia mondială de cafea, având în vedere "condiţiile cu care se confruntă agricultorii".
În timp ce cultivatorii din Brazilia sunt afectaţi de ploile în exces, cei din Columbia se tem de creşterea costurilor şi de efectele secetei.
"Ploile din Brazilia sunt o sursă de îngrijorare, deoarece acestea ar putea pune probleme în termeni de ofertă, în condiţiile în care producţia va fi mai mică, ceea ce va genera sentimentul de penurie pe piaţa internaţională", subliniază Robeiro Oliveira.
Potrivit unui raport ICO, sezonul 2014 - 2015 s-a încheiat cu cel mai mic preţ al cafelei din ultimele 20 de luni, "din cauza deprecierii realului brazilian şi al pesoului columbian", cele mai devalorizate două monede din America Latină, în cursul acestui an. În luna septembrie, cafeaua se tranzacţiona la 1.544 dolari pe tonă la Bursa de la Londra şi la 116 cenţi livra la New York, cele mai scăzute cotaţii din ultimele 18 luni.
Directorul ICO speră că "piaţa va reacţiona şi va înţelege că există mai puţină cafea în acest moment, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile". Robeiro Oliveira aşteaptă, însă, o majorare a producţiei în America Centrală, după ce va fi controlată propagarea unui parazit care devastează culturile din această regiune de trei ani.
Înfiinţată la Londra, în 1963, sub auspiciile ONU, ICO reuneşte ţările care realizează 95% din producţia mondială de cafea, respectiv 83% din consumul de profil.
1. Ei, aș propune doar cafea GMO
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.10.2015, 00:10)
Ca să ajungă la toată lumea. Nu este aliment esențial, de ce să ne pierdem timpul cu el. Să îl facem GMO, rezistent la chimicale și să turnăm peste culturi tone de substanțe. Dacă băutorii de cafea supraviețuiesc sănătoși în următorii 40-50 de ani, trecem apoi și la alimente esențiale.