Contestaţii la numirea candidatului liberalilor pentru ANRE

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2015

Contestaţii la numirea candidatului liberalilor pentru ANRE

Actualizare 19:15 Lucian Bode: Blocarea de către PSD a audierilor pentru posturile vacante de la ANRE afectează sectorul energiei

Deputatul PNL, Lucian Bode transmite, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că audierile candidaţilor pentru cele trei posturi vacante în cadrul Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost blocate de actuala majoritate PSD din Parlament.

"După ce în luna iunie a.c. parlamentarii Puterii au făcut orice pentru a nu organiza audierile pentru înlocuirea celor trei membri ai Comitetului de Reglementare ale căror mandate expiraseră încă de la sfârşitul lunii aprilie, simulacrul audierilor din această săptămână a arătat încă o dată lipsa de interes pe care actuala majoritate parlamentară o are pentru o instituţie vitală pentru economia şi securitatea energetică a ţării şi că jocurile politice de culise sunt mai importante pentru PSD şi aliaţii săi", a declarat Lucian Bode.

"Performanţa" intervievării a doar 2 din cei 16 candidaţi prezenţi în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare reunite a fost "o surpriză nu doar pentru candidaţi, ci şi pentru o parte dintre noi, parlamentarii", precizează deputatul liberal, care consideră că "modul în care a fost organizată această şedinţă reprezintă încă o bătaie de joc la adresa ANRE şi o lipsă de respect pentru candidaţi, mulţi dintre aceştia fiind specialişti recunoscuţi în domeniul energiei".

Lucian Bode a mai declarat că "trecerea ANRE în subordinea Parlamentului se dovedeşte pe zi ce trece o piatră de moară legată de gâtul ANRE, iar garantarea autonomiei instituţiei de reglementare în domeniul energiei, aşa cum prevede directiva europeană în acest sens, reprezintă pentru România un eşec lamentabil.

Tergiversarea numirii celor trei membri ai Comitetului de reglementare a dus la amânarea unor hotărâri extrem de importante pentru funcţionarea pieţei de energie şi de gaze, deoarece este necesară prezenţa şi votul tuturor celor 4 membri rămaşi în funcţie pentru adoptarea acestora. Astfel, s-a generat o presiune extrem de mare pe cei 4 membri, iar activitatea ANRE a avut de suferit, înregistrându-se adesea blocaje decizionale.

Am atenţionat Parlamentul încă din luna iunie a.c. asupra situaţiei dificile de la ANRE şi a nevoii de organizare a unei sesiuni extraordinare pentru numirea celor 3 membri ai Comitetului de Reglementare. Aminteam atunci că situaţia este una gravă şi că acest lucru generează mari probleme, inclusiv de credibilitate în faţa investitorilor din domeniul energetic care aşteaptă un mediu predictibil şi sigur pentru derularea investiţiilor lor. Vorbim despre un sector strategic a cărui funcţionare trebuie asigurată fără sincope şi fără imixtiuni toxice din zona politică.

Colegilor parlamentari din comisiile de specialitate le amintesc încă o dată că ANRE trebuie să rămână independentă decizional şi instituţional, deoarece trebuie să reglementeze şi să monitorizeze funcţionarea întregului sector energetic în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor."

(S.A.)

---------

Alegerea liberalilor pentru Comitetul de Reglementare din ANRE (reglementatorul pieţei de energie) - Claudiu Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba - a inflamat spiritele în Parlament şi a stârnit vii reacţii în sectorul energetic. Deşi are la îndemână candidaţi cu experienţă în energie, PNL l-a preferat pe domnul Roman, care nu întruneşte condiţiile legale ca să ocupe un post în Comitetul de Reglementare al ANRE, instituţie ce ia decizii importante pentru piaţa de electricitate şi de gaze, stabileşte tarife reglementate şi controlează venituri de miliarde de euro ale companiilor energetice.

Florin Claudiu Roman a a lucrat în presă în perioada 1997-2005, la Alba Iulia, pentru agenţia Mediafax, după care a fost, timp de un an, consilier al preşedintelui fostei Autorităţi de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRGN). Domnul Roman a mai fost director adjunct în Ministerul Apărării, membru în Consiliile de Administraţie de la BTT, CEC, Automobile România SA, Daewoo Automobile România SA şi Eximbank. Domnia sa a activat, în perioada 2006-2011, ca secretar general în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi din 2012 funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

Legea de organizare şi funcţionare a ANRE precizează că "membrii Comitetului de Reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale".

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că dacă PNL se încăpăţânează să nu respecte legea, iar Florin Claudiu Roman trece de votul în plen, atunci cu siguranţă că numirea va fi contestată, iar instituţiile europene vor reacţiona. "Cum se încalcă legea primară privind funcţionarea ANRE, chiar şi consumatorii pot cere în instanţă anularea numirii domnului Roman", afirmă sursele noastre.

Acestea afirmă că decizia alegerii candidatului pentru ANRE a fost luată în urma unei discuţii între Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Teodor Atanasiu şi Răducu Filipescu - preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi soţul lui Carmen Filipescu (se numără printre candidaţi şi a ocupat un post în Comitetul de Reglementare până când i-a expirat mandatul în aprilie 2015). Sursele mai spun că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba este un apropiat al lui Teodor Atanasiu, care şi-a impus punctul de vedere.

Domnul Filipescu s-a supărat pentru că nu i-a fost susţinută soţia, mai precizează sursele, aceasta renunţând ulterior la candidatură.

Jocurile politice de culise pentru posturile libere din ANRE s-au revitalizat după vacanţa de vară şi au scurtcircuitat audierile din urmă cu două zile din Parlament ale candidaţilor pe cele trei posturi libere la ANRE (reglementatorul pieţei de energie).

Biroul Permanent a decis ieri ca audierile să fie reluate pe 28 septembrie. În total, sunt 15 candidaţi pe cele trei posturi.

PSD a fost mai hotărât în alegeri, surse parlamentare afirmând că partidul îl susţine în continuare pe deputatul Rodin Traicu pe poziţia de vicepreşedinte ANRE şi pe secretarul de stat Mihai Albulescu ca simplu membru în Comitetul de Reglementare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb