Reporter: Cum arată astăzi piaţa de executive education?
Oana Scarlat: La acest moment, piaţa se menţine constantă, ba chiar înregistrăm o uşoară creştere în 2023, faţă de anii precedenţi. Cererea ridicată de programe de training pentru segmentul de top a apărut în condiţiile în care mediul de afaceri se confruntă cu o criză a forţei de muncă, suprapusă peste un context economic plin de provocări şi de neprevăzut.
Companiile resimt acut această criză, dublată de incertitudinea economică şi, ca o soluţie firească, investesc tot mai mult în dezvoltarea oamenilor. În acelaşi timp, remarcăm faptul că cerinţele sunt rafinate, aportul managementului de top în personalizarea cursurilor a crescut, iar participanţii iau foarte în serios propria dezvoltare.
Reporter: Cum a evoluat cererea pentru cursurile din portofoliul companiei? EXEC-EDU se adresează în principal managerilor de top şi antreprenorilor. Care sunt principalele abilităţi pe care aceştia doresc să şi le dezvolte şi către ce cursuri se axează în 2023 managerii şi antreprenorii?
Oana Scarlat: În prezent, un procent mare al cursanţilor EXEC-EDU, care doar anul trecut au ajuns la circa 2.000, se îndreaptă către programe de leadership şi dezvoltare a abilităţilor manageriale, iar cursurile de wellbeing au devenit o prioritate pentru strategiile de retenţie şi engagement.
Printre cele mai frecventate cursuri EXEC-EDU se află şi programe complexe care s-au menţinut în portofoliu încă de la începuturile companiei şi au evoluat odată cu cele mai actuale tendinţe - Management 360, Leadership 360, Managementul proiectelor, Managementul strategic al resurselor umane, IFRS. Un alt curs foarte solicitat în tot acest timp a fost Process Communication Model, o metodologie de comunicare care a atras peste 3000 cursanţi, livrată acum de 4 traineri certificaţi. La fel de căutate sunt şi cursurile Mastering Management Skills şi First Time Manager.
Reporter: A accentuat pandemia nevoia de formare a managerilor? În ce măsură a crescut cererea pentru cursuri?
Oana Scarlat: Da, pandemia a accentuat nevoia de formare a managerilor, iar cererea pentru programe de dezvoltare a abilităţilor manageriale şi de leadership a crescut.
Între motivele acestei creşteri se află în mod clar decalajul mare de competenţe pe toate nivelurile de management, datorat schimbărilor accelerate şi nevoii unui noi stil de leadership. Cei care conduc echipe trebuie să ia decizii cu un grad de complexitate fără precedent, să fie manageri excelenţi, capabili să facă predicţii şi să aloce resurse, dar şi lideri empatici, flexibili, cu abilităţi de coaching şi cu o fină înţelegere a factorilor motivaţionali care determină fiecare angajat să îşi atingă rezultatele. Pentru dezvoltarea tuturor acestor abilităţi, ei au nevoie de susţinere, de training, de mentoring şi coaching.
Managerii învaţă cum să gestioneze supra-aglomerarea, lipsa productivităţii şi implicării în echipele pe care le conduc, comunicarea ineficientă care a survenit odată cu munca remote şi chiar modul în care ei îşi conduc oamenii.
Reporter: Care sunt perspectivele pentru piaţa muncii din România pentru a doua jumătate a anului?
Oana Scarlat: Probabil că vom avea ceva mai multă stabilitate în această a doua parte a anului, însă sunt încă multe organizaţii care nu au ţinut pasul cu schimbările apărute, în zona flexibilizării muncii şi automatizării proceselor.
Modul în care ne raportăm la locul de muncă, noul ritm impus de schimbările economice, politice, sociale, angajatorii într-o permanentă căutare de talente şi soluţii pentru a le reţine în companii sunt doar câteva dimensiuni care au suferit transformări.
Apar, de asemenea, noi directive UE, care vor deveni active în anii următori, legate de transparenţa salarială, egalitatea de gen în consiliile de administraţie - care vor ridica noi provocări pe piaţa muncii.
Adăugăm aici şi 3 noi tendinţe apărute în zona de dezvoltare, care s-au conturat deja de la începutul acestui an:
1. Accesarea de programe personalizate de consultanţă, mentoring sau coaching
Odată ce organizaţiile acceptă că nu pot ţine pasul cu schimbările acestui mediu VUCA, acestea înţeleg că e nevoie să apeleze la furnizori externi capabili să transfere expertiză şi know-how relevant pentru a-şi atinge obiectivele sau a depăşi problemele cu care se confruntă. De aceea, programele de consultanţă şi mentoring au luat amploare. La fel şi cele de coaching de echipă sau 1-la-1, axate pe susţinerea managerilor şi echipelor lor.
2. Organizarea de centre de dezvoltare şi evaluare
Nu se mai face training de volum, investiţiile sunt direcţionate către competenţe clare, în urma unei evaluări a fiecărui angajat. Astfel, se organizează testări, centre de evaluare, organizate de evaluatori specializaţi, în urma cărora se stabilesc nevoile de dezvoltare.
3. Creşterea cererii de programe de wellbeing
În contextul în care traversăm una din perioadele cele mai marcate de stres si chiar depresie şi burnout din istorie, nu e de mirare că investiţiile sunt direcţionate în aria susţinerii emoţionale şi psihologice a angajaţilor.
Reporter: Vin cursurile oferite de EXEC-EDU să suplinească o lipsă din sistemul de învăţământ?
Oana Scarlat: Nu aş spune acest lucru. Învăţarea trebuie să fie continuă. Ea nu se desfăşoară doar pe perioada studiilor, până la 18 sau 22 de ani, în cadrul şcolii şi, într-adevăr, sistemul de învăţământ nu oferă elevilor componenta practică şi nu este corelat cu nevoile pieţei. Pe de altă parte, conform Linkedin, din 2015 şi până azi setul de competenţe necesare pe post s-a schimbat cu 25% şi se preconizează că procentul se va dubla până în 2027. Învăţăm, deci, continuu, iar noi suntem aproape de manageri şi antreprenori, ca să le înţelegem şi chiar să le anticipăm nevoile.
Reporter: Cât investesc în medie antreprenorii români şi managerii de top pe dezvoltarea abilităţilor?
Oana Scarlat: Din analizele noastre interne, peste 30% din manageri şi antreprenori îşi achită cursurile din surse proprii, un procent care a crescut în ultimii ani, ceea ce reprezintă încă un indicator al nevoii de upskilling şi reskilling. În privinţa sumelor alocate, acestea variază între 500 - 3000 EUR, în funcţie de complexitatea programului.
Reporter: Care sunt planurile companiei pentru anul în curs? Aveţi în vedere lansarea unor noi cursuri?
Oana Scarlat: Lansăm în permanenţă cursuri noi, cele mai recente anul acesta fiind cele adresate membrilor de board, destinate pregătirii organizaţiilor care doresc să îşi crească competitivitatea prin profesionalizarea consiliilor de administraţie. Aceste cursuri adresează competenţe precum rolul şi responsabilităţile membrilor din consiliile de administraţie, aspectele legale şi instituţionale ale guvernanţei, bunele practici legate de remunerare, auditare sau risc, negociere, strategie, leadership.
Reporter: Care sunt aşteptările financiare are EXEC-EDU pentru 2023?
Oana Scarlat: Aşteptările financiare sunt de creştere, ultimii trei ani, mai puţin 2020, când am avut o uşoară scădere, fiind de creştere continuă.
Reporter: Vă mulţumesc!