Continuă agonia clubului Rapid, cu acordul LPF

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 13 iulie 2016

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a decis să amâne până pe data de 21 iulie decizia privind excluderea Rapidului din prima divizie, aşteptând astfel o hotărâre a instanţei. În buna tradiţie a fotbalului autohton, termenele limită nu sunt respectate, astfel că numele ultimei echipe înscrise la startul noului sezon al Ligii 1 va fi aflat cu câteva ore înainte de începerea campionatului.

Situaţia a fost explicată de secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan: "Din păcate ne aflăm într-o situaţie atipică, pentru că normal meritul sportiv trebuia să primeze. Clubul Rapid, astăzi, se află în faliment, adică se află în dizolvare şi nu poate semna contracte cu jucători pentru sezonul următor. Nu ne grăbim, Rapidul a trimis către instanţă o cerere de suspendare a falimentului, care poate primi două soluţii, aşa că aşteptăm până pe 21 iulie. Dacă cererea este admisă, Rapid va fi în insolvenţă, dar va participa la competiţia Ligii 1 în sezonul următor, dacă este respinsă atunci echipa din Timişoara îi va lua locul. Dacă pe 21 nu avem o soluţie, atunci locul vacant este ocupat de echipa din Timişoara". Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu îi consideră vinovaţi pentru situaţia echipei Rapid pe actualii conducători ai acesteia: "Vina pentru situaţia de la Rapid e numai a celor care au gestionat activitatea clubului în ultima perioadă. Noi am făcut totul să-i ajutăm, dar dacă sunt în faliment nu avem ce face, asta e situaţia". Aflat în faliment, clubul Rapid nu poate legitima fotbalişti, mai are în lot doar 8 jucători, în cel mai fericit caz, în care îi este admisă cererea de suspendare a falimentului pe 20 iulie, va putea face acest lucru în doar două zile. Practic la startul Ligii 1 poate apărea o echipă făcută în câteva ore, fără nicio pregătire centralizată şi fără antrenamente. O lipsă de profesionalism uluitoare pentru o competiţie (Liga I) care la un moment dat a fost în primele 10 ale lumii.

La jumătatea lunii iunie, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu acelaşi nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanţa a ridicat la acea dată dreptul de administrare al FC Rapid SA şi a dispus dizolvarea societăţii debitoare. Avocaţii acţionarului majoritar, Valerii Moraru, au făcut apel, dar în primă fază s-au adresat unei instanţe care nu avea competenţa să judece speţa, ulterior s-a revenit, dar s-a intrat în criză de timp, mai ales că Liga Profesionistă de Fotbal a somat clubul să prezinte până ieri, 12 iulie, un act oficial care să ateste că nu este în faliment. Toate speranţele erau legate de decizia Curţii de Apel, dar instanţa a decis să amâne decizia pentru 20 iulie. Motivul este strict legat de neînţelegerile dintre cei care administrează şi patronează clubul. La şedinţa Curţii de Apel, a lipsit lichidatorul Aurel Brihac, care trebuia să fie în sala de judecată sau să delege oficial pe cineva. Aflat în concediu, Brihac a trimis doar un email prin care delega avocatul clubului să-l reprezinte. Rămâne de văzut dacă în următoarea săptămână se reuşeşte obţinerea semnăturii lichidatorului, pentru ca echipa să aibă o minimă şansă în instanţă.

Clubul a intrat în insolvenţă în decembrie 2012 , fapt ce a atras după sine retrogradarea echipei în eşalonul doi la finalul sezonului 2012-2013 din cauze extra-sportive. Insolvenţa nu a reuşit să producă o îmbunătăţire a situaţiei, ba din contră. Valerii Moraru a preluat clubul în 2014 cu datorii de 2,2 milioane de euro, iar în această primăvară aceste au ajuns la 4,5 milioane. La începutul acestui an, conducerea Rapidului a apelat la un brooker autorizat, care trebuia să ceară dispensă de la Bursă şi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să se permită clubului, aflat în insolvenţă, să facă o ofertă publică iniţială de acţiuni cu care să se capitalizeze. Nici această iniţiativă nu s-a soldat cu un succes. În ultimii 20 de ani, clubul din Giuleşti a avut patru acţionari majoritari, George Copos, Fathi Taher, Adrian Zamfir şi Valerii Moraru, ultimul preluând echipa în 2014. În palmaresul clubului care pe 25 iunie a împlinit 93 de ani de existenţă sunt 3 titluri de campioană naţională (1967, 1999, 2003), 13 Cupe ale României (1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941,1949,1950,1964, 1965, 1966, 1970, 1971, 1998, 2000, 2006) şi 4 Supercupe (1999, 2002, 2003, 2007).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Penibil...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb