Preşedintele Klaus Iohannis nu are de gând să nominalizeze un alt premier, aşa cum îi cere Curtea Constituţională în decizia pronunţată ieri cu privire la desemnarea pentru funcţia de premier a lui Ludovic Orban, după ce primul guvern condus de acesta a fost demis în urma moţiunii de cenzură aprobată de Parlament în şedinţa de plen din 5 februarie.
Klaus Iohannis a declarat: "Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid şi nicio coaliţie care are o majoritate în Parlament. Nu voi desemna un premier, decât atunci când voi considera că aceasta este soluţia justă pentru această criză în care ne aflăm acum".
Preşedintele ţării a spus că nu comentează decizia CCR şi aşteaptă motivarea deciziei de ieri şi a precizat că şansele de a fi organizate alegeri anticipate au scăzut considerabil, sub 50%.
Klaus Iohannis a menţionat că prelungirea crizei politice este rezultatul acţiunii PSD. Preşedintele a declarat: "După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluţie, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat o nouă criză.
Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile, când România are nevoie de acţiune politică responsabilă. Vedem un guvern demis pentru că a încercat să modernizeze administraţia locală. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că şi-a pierdut legitimitatea de a guverna. În opinia mea cea mai legitimă soluţie este revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor, prin care se va crea o nouă majoritate parlamentară care să dea un guvern stabil".
Soarta Cabinetului Orban 2 a fost decisă de Curtea Constituţională, cu câteva ore înaintea şedinţei de plen a Parlamentului. Cu un vot majoritar zdrobitor, 7 voturi pentru, doar 2 împotrivă - ceea ce exclude comentariile privind o decizie politică - Curtea Constituţională a admis sesizările preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi a stabilit că preşedintle Klaus Iohannis l-a desemnat neconstituţional pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.
CCR consideră că, odată picat Cabinetul Orban în urma moţiunii de cenzură adoptată de plenul Parlamentului în şedinţa din 5 februarie, Klaus Iohannis, după consultările cu partidele politice, era obligat să desemneze pentru funcţia de prim-ministru, o persoană care poate coagula în jurul ei o majoritate parlamentară necesară învestirii viitorului Guvern.
În urma deciziei CCR, cu excepţia liberalilor şi a parlamentarilor USR şi PMP, celelalte formaţiuni politice au refuzat să asigure cvorumul de şedinţă de plen cu privire la învestirea Cabinetului Orban 2 şi i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier, care să constituie o majoritate în Parlament.
• Ludovic Orban: CCR, partizana PSD
Şedinţa de plen a fost un moment care a punctat singurătatea Cabinetului Orban 2. Premierul desemnat a rămas în banca Guvernului, deşi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat şedinţa suspendată, din cauza neasigurării cvorumului necesar desfăşurării ei. Din cei 233 de deputaţi şi senatori necesari, au fost prezenţi în sală doar 188. Încă o dovadă că Ludovic Orban este incapabil în acest moment să constituie o majoritate parlamentară conform deciziei CCR.
După amânarea şedinţei de plen, din cauza lipsei cvorumului, Ludovic Orban a declarat: "CCR a tratat de pe poziţii partizane sesizările, dând satisfacţie PSD, fie grupurilor parlamentare, fie preşedinţilor celor două Camere. Constat un partizanat evident în favoarea PSD manifestat sistemic. Nu pot să înţeleg pe ce text constituţional se bazează această decizie. În cuprinsul comunicării făcute de CCR, Curtea se contrazice, invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituţiei din 2014, uitând că în 2018 a statuat că acele pronunţări privitoare la iniţiative de revizuire neadoptate nu pot face parte din jurisprudenţă".
Premierul interimar a menţionat că preşedintele ţării nu este constrâns de Constituţie să desemneze un premier decât dacă un partid obţine 50% plus 1 la alegeri şi a precizat că invocarea oricărei alte decizii face abstracţii de alte prevederi. Se pare că Ludovic Orban a uitat modul în care alianţa USL a obţinut în aprilie 2012 nominalizarea lui Victor Ponta pentru funcţia de premier, deşi la alegerile parlamentare din 2008 nici PNL şi nici PSD nu au avut majoritatea de 50% plus 1.
Orban a calificat lipsa parlamentarilor stângii de la şedinţa de plen drept un boicot organizat de PSD, care a încălcat voinţa cetăţenilor exprimată la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul trecut.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că aşteaptă să vadă cum motivează judecătorii constituţionali decizia şi că se bucură "că democraţia funcţionează încă în România".
Întrebat dacă ia în calcul formarea unei majorităţi parlamentare şi intrarea la guvernare, liderul interimar al PSD a răspuns: "Nu".
La rândul său, partenerul parlamentar al lui Ludovic Orban, liderul USR Dan Barna a spus: "E foarte clar că suntem într-o criză politică care se adânceşte. Strategia PNL de a ajunge la anticipate a eşuat sau perspectivele sunt destul de limitate. PSD, din disperarea de a nu se ajunge la alegerea primarilor în două tururi, a târât România într-o criză a cărei ieşire pare tot mai îndepărtată. Perspectivele sunt unele care arată care sunt efectele iresponsabilităţii politice şi cum arată o strategie care nu se bazează pe suport parlamentar. În momentul de faţă, anticipatele rămân soluţia reală prin care România poate să iasă din criză, altfel este perspectiva ca până în noiembrie să ne târâm într-o neguvernare care are efecte riscante pentru români".
Liderul Pro România, Victor Ponta a spus, imediat după decizia CCR: "Gata cu lupta pentru puncte politice. Viaţa românilor este în joc. Nu putem să permitem peneliştilor să se joace de-a picatul guvernului. Este clar că nu există susţinere parlamentară pentru acest Guvern Fake. PRO România nu va participa la acest circ, nimeni nu va da vot de încredere Guvernului Orban II. Cerem preşedintelui să desemneze urgent un alt candidat pentru această funcţie. România are nevoie de un guvern de oameni serioşi, de un guvern de profesionişti".
• Alegerile anticipate, un vis imposibil pentru liberali
În urmă cu trei săptămâni, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, în orice condiţii, el îl va nominaliza tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. Decizia de ieri a CCR nu îi interzice lui Klaus Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban dacă acesta din urmă va demonstra, înainte de desemnare, că este capabil să închege o majoritate parlamentară care să îi asigure votul de învestitură.
Practic, în acest moment, orice discuţie despre alegerile parlamentare anticipate este închisă. Liberalii s-au supus orbeşte dorinţei preşedintelui Klaus Iohannis, s-au crezut pe cai mari prin prisma sondajelor de opinie care îi creditau cu peste 40% din intenţia de vot a cetăţenilor, şi au sacrificat, prin asumarea răspunderii, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, cu speranţa că vor intra în alegeri parlamentare anticipate.
Din păcate pentru ei nu au obţinut nimic. Nici alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi, din câte se pare, nici alegerile parlamentare anticipate, fapt care se poate repercuta în sondajele de opinie, unde procentele înregistrate de PNL sunt deja în scădere.
Se pare că, până la urmă, guvernul Orban nu a căzut în picioare, deoarece premierul nu se poate ridica pentru a ocupa aceeaşi funcţie în cursul acestui an. Cel puţin, conform deciziei CCR a devenit imposibil ca, până la alegerile parlamentare din toamnă, Orban să mai fie şef al vreunui Guvern. Fie el şi de uniune naţională, aşa cum au propus cei de la PSD şi Pro România.