Numărul americanilor care au depus cereri iniţiale pentru ajutoare de şomaj săptămâna trecută a scăzut puternic, la 730.000, minimul ultimelor trei luni, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul rămâne totuşi unul nivel extrem de ridicat, ceea ce arată că piaţa muncii şi economia americană încă mai are mult de tras până la finalizarea redresării economice din recesiunea Covid-19.
Cele 730.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data 20 februarie. Scăderea este una puternică comparativ cu nivelul de 841.000 înregistrat în săptămâna precedentă (revizuit în jos cu 20.000 faţă de cifra iniţială) şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 838.000 de cereri săptămâna trecută.
Marţi şi miercuri, aflat în Congres, preşedintele Rezervei Federale (Fed) a SUA Jerome Powell a afirmat că redresarea economiei americane rămâne inegală şi incompletă şi va mai dura ceva timp până când Fed-ul va lua în considerare modificarea politicii monetare pe care a adoptat-o pentru a ajuta revenirea la o ocupare integrală a forţei de muncă.
Powell a promis practic că banca centrală va ţine deschis robinetul banilor ieftini până când Fed-ul îşi va atinge mandatul privind stabilitatea preţurilor ca medie pe termen lung şi mandatul privind piaţa forţei de muncă. De asemenea, acesta a subliniat îmbunătăţirea perspectivelor economice pentru prima economie a lumii şi a promis că banca centrală nu va întări politica monetară doar ca răspuns la o piaţă a muncii puternică.
Powell a afirmat de asemenea că redresarea economică depinde de cursul pandemiei de coronavirus şi de campania de vaccinare. Acesta a punctat faptul că incertitudinea rămâne extrem de ridicată şi că pe perioada noiembrie-decembrie-ianuarie economia americană a creat în medie lunară doar 29.000 de locuri de muncă. Rata şomajului oficială din Statele Unite rămâne ridicată la 6,3%, însă reprezentanţii Fed şi ministrul de Finanţe american, Janet Yellen, au înaintat un şomaj real de circa 10% în condiţiile în care mulţi americani nu mai caută în mod activ un loc de muncă.
Analiştii se aşteaptă în următoarele săptămâni la redeschiderea generală a afacerilor, în urma campaniei de vaccinare şi a reducerii numărului de infecţii ca urmare a trecerii sezonului rece. Un efect pozitiv puternic asupra activităţii economice a venit în primele două luni din an şi de pe urma pachetului fiscal de 900 de miliarde de dolari aprobat în decembrie de Congresul american.
Alte date publicate ieri au arătat că economia SUA a crescut în ritm trimestrial cu 4,2% în trimestrul al patrulea din 2020, cifra de creştere a PIB fiind revizuită în sus cu 0,1% faţă de citirea iniţială.
Guvernul american a raportat în debutul lunii februarie că economia a creat în ianuarie doar 49.000 de locuri de muncă după ce a pierdut 227.000 în decembrie.
De asemenea, un raport separat al Departamentului american pentru comerţ publicat ieri a arătat că cererea pentru bunuri de folosinţă îndelungată a continuat să crească în debutul lui 2021, cu un avans de 3,4% în luna ianuarie, cea mai mare creştere lunară din ultimele cinci luni.
1. Pare spre bine
(mesaj trimis de Totul în data de 26.02.2021, 08:41)
Dar indicii bursieri au picat in cap rau de tot. Oare de ce?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2021, 10:18)
"taper tantrum without the taper"