Contracte, contracte şi contracte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 iulie 2020

Cornel Codiţă

Contractul este mama, unii zic şi tatăl, civilizaţiei umane. În momentul în care au dezvoltat capacitatea de gîndire şi puterea de anticipare necesare inventării şi folosirii pe scară largă a contractelor în relaţiile lor curente, oamenii au deschis civilizaţiei lor drumul singular în aventura existenţei. S-au rupt prin diferenţiere radicală de toate celelalte regnuri şi specii, au adăugat semnificativ la soluţiile de interacţiune pe care lumea biologică le inventase şi pe care le oferise moştenire omului "primitiv". Dacă este să dăm crezare miturilor şi textelor fondatoare ale civilizaţiilor pe care le cunoaştem, ideea numită "contract" nu este o invenţie umană, ci o soluţie oferită/impusă de entităţi supra-umane, civilizatoare, dimpreună cu altele, esenţiale, cum sunt: focul, scrisul, înţelegerea unor elemente fundamentale de matematică, astronomie, măsurare a spaţiului şi timpului local şi cosmic, arta construcţiilor sacre şi civile etc. Vechiul Testament spune, fără echivoc: eliberarea evreilor din robie începe cu fuga din Egipt şi sustragerea de sub autoritatea faraonilor, dar este desăvîrşită, pecetluită, abia prin întemeitorul contract de pe muntele Sinai, în virtutea căruia se stabileşte relaţia specială cu Dumnezeul creator de norme şi soluţii radical noi pentru organizarea socială a celor aflaţi în drum spre "pămîntul promis". În acelaşi chip, aventura pămînteană a lui Iisus, povestită de Noul Testament, nu este altceva decît parcursul întocmirii şi parafării ediţiei a doua, revăzute şi adăugite, a aceluiaşi contract cu Autoritatea Divină. Să lăsăm tema spre aprofundare antropologilor şi să revenim la oile noastre.

În viaţa de zi cu zi, suntem împresuraţi, aprope prizonierii contractelor pe care le încheiem. Uneori de voie, alteori de nevoie, întotdeauna însă cu speranţa obţinerii beneficiilor promise de textul contractual: îmi dai, îţi dau!!! Contractele economice sunt, de departe, cele mai multe şi mai frecvente în lumea noastră obişnuită. Nu, însă, singurele. Funcţionarea normelor instituţionale şi a relaţiilor bazate pe acele norme descrie o altă arie esenţială a teritoriului social al contractualităţii. Nu întîmplător trei dintre textele întemeietoare ale sociologiei moderne, Hobbes (Leviatanul), Lock (Cele două tratate asupra Guvernării) şi Rousseau (Contractul Social) se referă explicit şi pe larg la caracterul contractual al relaţiilor sociale şi la consecinţele ce decurg de aici. Funcţionarea tuturor instituţiilor pe care se sprijină societatea modernă, de la familie, la educaţie instituţionalizată şi asistenţă medicală, la funcţionarea marilor instituţii administrative, la ansamblul relaţiilor dintre stat şi cetăţean, toate sunt astăzi bazate pe contracte. Unele dintre aceste contracte prevăd nu doar regula de schimb pentru beneficiile părţilor, ci şi transferuri sau soluţii locale de gestiune a autorităţii. Faptul banal al unei călătorii cu avionul unei companii de transport nu se poate realiza în lipsa unui contract. Condiţiile contractului sunt cuprinse practic în conţinutul biletului de avion. Legile internaţionale ale aviaţiei adaugă, însă, suplimentar, şi condiţia de autoritate a călătorilor. Dacă vrea să zboare şi a cumpărat un bilet de avion, orice călător ar trebui să ştie că a cedat de bună voie companiei un pachet mare de libertăţi individuale şi a asumat obligaţia legală de a se supune regulilor şi ordinelor comandantului şi implicit ale personalului de bord al navei.

Toate aceste explicaţii sunt necesare nu pentru cititorul nostru, altfel bine şi temeinic informat, ci pentru personaje din viaţa publică a României care, cu lejeritatea pe care ţi-o dă doar o temeinică ignoranţă, cînd este vorba despre relaţii şi reguli sociale contractuale, confundă varza cu păpuşoiul şi castravetele cu sfecla roşie. Pentru cei de calibrul domnul Arafat... Raed Arafat, desigur, suntem obligaţi să lămurim şi a treia mare categorie de contracte sociale, cele din domeniul politicii; în cazul nostru, al politicii bazate pe sistemul democraţiei reprezentative. Nu de alta, dar domnia sa a devenit primadona unui cor al "puternicilor zilei" care se plîng tot mai apăsat şi reprobator de obrăznicia care ne-a cuprins pe noi, votanţii, cei care îndrăznim "să discutăm ordinele" şi să punem la îndoială deciziile autorităţilor. Pe scurt, cei care avem neobrăzarea să nu avem încredere în "comandantul avionului"!!! Domnul Arafat şi alţii ca el ar fi trebuit să ştie că relaţiile dintre cetăţeni şi politicienii care deţin la un moment dat autoritatea de decizie în sistemul şi conform regulilor democraţiei reprezentative nu are nimic de a face cu încrederea. Nu suntem deloc datori să avem încredere în autorităţi, de nici un fel. Dimpotrivă, avem o datorie să fim bănuitori şi să punem mereu întrebări incomode. Este forma fundamentală prin care noi, deţinătorii autentici şi de drept ai puterii politice, îi putem şi suntem datori să îi controlăm pe ei, împuterniciţii temporari, prin mandat electiv, ai puterii de guvernare. Iar dacă simt că pierd această încredere, cîtă există la un moment dat, prin forţa împrejurărilor, de vină nu suntem noi, ci ei!!! Ei, cei care iau decizii de viaţă şi de moarte asupra noastră, dar nu sunt în stare să ofere nici cea mai vagă explicaţie coerentă cu privire la temeiurile raţionale, ştiinţifice, legale şi morale, pe baza cărora au luat deciziile respective. Contractualitatea politică, stimate domnule Arafat, este construită strîmb: balanţa obligaţiilor este adînc înclinată către cei care deţin puterea, nu invers, cum greşit vă imaginaţi domnia voastră cu atîta uşurinţă şi comoditate. Cît despre apucătura de a folosi autoritatea funcţiei publice pentru a muştrului cetăţenii, precum căprarul recruţii aflaţi în prima lună de instrucţie, ea nu este de nici o laudă. Dimpotrivă, este semnul inconfundabil al lipsei neîngăduite de cunoaştere şi înţelegere a temeiurilor vieţii politice care v-a ridicat la rangul de persoană publică în funcţie de decizie şi al unei mojicii, lipse de caracter, care nu are nici scuză şi nici justificare în contractualitatea politicii democratice care ne leagă contractual pe noi, "supuşii", de dumneavoastră, "deţinători ai autorităţii", şi, prin urmare, decidenţi în treburi care ne afectează fundamental viaţa şi condiţia de libertate.

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. cauta nod in papura Autoritatii. Autoritate care are datoria, conform contractului incheiat cu societatea, sa faca in asa fel incit viata oamenilor sa se desfasoare in chip cit mai firesc, favorabil, fara sa fie amenintata, sa fie salvata de actiunea nenorocirilor. In acest scop este normal ca Autoritatea sa actioneze cu vorba, cu fapta, chiar cu inchisoarea daca-i nevoie, la fel ca si comandantul unei aeronave.

    "nu sunt în stare să ofere nici cea mai vagă explicaţie... 

    1. Ca si Leana, vrea totul.

      " temeiuri coerente, raționale, fundamentate științific, legale și morale" cam rare în editorialele C.C.....dar "noduri în rogojina mioritică" fără număr, f. nr., împănate în încâlcitele și alungitele fraze... ca să iasă kilogramu'.

      " temeiuri coerente, raționale, fundamentate științific, legale și morale" cam rare în editorialele C.C.....dar "noduri în rogojina mioritică" fără număr, f. nr., împănate în încâlcitele și alungitele fraze... ca să iasă kilogramu'.

      Vela, ce cauți 'sub' acest articol?? De închiderea plajelor nu te apuca căci... o pățești! Aici citim " Apucăturile lui Arafat de a muștrului cetățenii precum căpraru recruții, este semnul unei mojicii, lipsei de caracter..

      Se consuma resurse aiurea cand ne putem autovindeca daca ne punem aceasta intentie. Ni se incalca drepturile fundamentale, ne bara frica in oase. Boala a devenit marfa la fel ca si corpul uman. Chiar nu vedeti ca suntem manipulati de BIG Pharma si toata aceasta armata de medici care au devenit vanzatori de medicamente, pardon cei care recomanda medicamente care nu vindeca, mai rau fac.

      Evoluția conștiinței și conexiunea cu conștiința și alchimia existenței și cum tu poți deveni un alchimist cosmic. Axiome 1.Ființele de lumina știu că ele sunt făcute din lumina. 2.Ființele de lumina știu că sunt universul făcut din lumina. Universul este experientiabil datorită luminii. 3.Ființele de lumina știu că mintea-corp este un curcubeu, entanglement, corelare al/a...

      Lumina divină

       

      Iubirea, ca şi lumina,  

      Sfredelindu-ti inima 

      nu rămâne ascunsă, 

      Ea poate fi pătrunsă. 

       

      Contemplarea soarelui  

      nu-i cheia misterului 

      Și cu lumina lui nu scoți 

      Întunericul ce-l porți. 

      Însă iubind pe Dumnezeu 

      lampa-ți va lumina mereu 

      Floarea Vieții din inima ta 

      este chiar lumina mea. 

      Să-ți fie mintea luminată, 

      Doar cu iubire adevărată,

      Izvorul... 

      Visul Mandalei, săgetare simbolică,

      în Realitatea Ultimă, ontologică,  

      Pitit, dincolo de formă, si culoare 

      Tronează Adevărul legii născătoare. 

      Armonia perfectei rezonanțe morfice,  

      Stropi aurii ai orchestrei cosmice,  

      Spiralate geometrii sacre, Suflet cuantic, 

      ascunde floarea vieții, trupului cel mirific. 

      Apărut din apa mării, din apa vie  

      Dincolo de poarta speranței, fie!

      Prin sfântul... 

      Mintea nu este sursa constiintei este reprezentarea simbolica a experientiei care este in constiinta, moduri de cunoastere si reprezentare a constiintei. Particule, gluoni, sunt constructe, tot ce numim e un construct.

      Obersvator, observare si ce observam. Constiinta, Sursa existentei noatre nu e materiala e imateriala, este natura constientizarii. poate fi numita oricum, constiinta pura, Brahma, Budda, Dumnezeu. 

      Biologicul si universul sunt complementare asemenea undei si particulei.... 

    1. Doar 10 dintre cei 38 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 care au dorit să doneze plasmă au şi reuşit în final să facă asta, restul fiind refuzaţi după ce s-a constatat, spre exemplu, că nu au anticorpi.

    2.Directorul Pistol a precizat că prin această metodă autoritățile vor ști care este procentul din populația României care a trecut prin infecție pentru că are... 

    1. Eu as prefera sa prevenim infectarea in conditiile in care nu stim daca devenim imuni prin boala si mai ales nu stim consecintele pe termen lung ale bolii.

      Esti fericit daca afli adevarul despre cine esti de unde vii si unde mergi dupa marea trecere. Fericirea aduce sanatate si sistem imunitar puternic pentru ca nu ne mai este frica de maorte cunoscand adevarul ca suntem o esenta eterna prin sufletul nostru conectat la sursa constiintei supreme, la sinele supram, la divintate, fiecare cum doreste sa o numeasca.

      Frica declanseaza furtuna de citokine! 

    Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că în ceea ce privește zonele turistice, dacă nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber pentru a împiedica răspândirea Covid-19.

    Trecerea de la paradigma colonianismului, a sclavagismului la o noua paradigma care trebuie CREATA de noi, de ARTISTI care spun ADEVARUL si recunosc ca aceasta paradigma a produs traume, a dus la lipsa stimei de sine de o parte si la superiorotate pe cealalta parte.

    Stiinta fara arta a adus multe nenorociri pe planeta. E nevoie de CREATIVITATE pentru a gasi solutii si a nu ne mai JELI. ARTISTII sunt constiinta LUMII. OAMENII DE STIINTA pot fi cumparati dar ARTISTII ADEVARATI NU! AVEM NEVOIE... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb