Contracte de 9,9 miliarde lei pentru trenuri de călători şi locomotive

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 31 ianuarie

Contracte de 9,9 miliarde lei pentru trenuri de călători şi locomotive

English Version

Operatorii de transport feroviar de călători vor beneficia de 16 locomotive şi 119 trenuri noi, după ce contractele în valoare totală de 9,9 miliarde lei vor fi duse la capăt de companiile semnatare, a declarat, ieri, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, după semnarea contractului de achiziţie a 62 de rame electrice regionale, între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) şi firma PESA din Polonia.

Sorin Grindeanu a spus: "Valoarea contractelor semnate pentru achiziţia de trenuri noi la Ministerul Transporturilor până acum este de 9,9 miliarde de lei, însemnând 119 rame electrice plus cele 16 locomotive electrice. Asta înseamnă de asemenea şi un alt lucru, o schimbare profundă a întregii flote de trenuri din România, absolut necesară. Faptul că nu s-au cumpărat trenuri noi în România de peste 20 şi ceva de ani se vede în ceea ce înseamnă confortul cetăţenilor. Cele 9,9 miliarde de lei contractate vor duce la îmbunătăţirea acestei acestei flote. Astăzi, când vorbim, în afară de ramele sau de trenurile cu hidrogen unde licitaţia nu este încheiată, pentru toate celelalte care sunt parte din PNRR şi parte din ceea ce înseamnă Fondul de Modernizare contractele au fost încheiate".

Ministrul Transporturilor a precizat că noile trenuri vor circula pe 10 rute electrificate către Constanţa, Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău, Iaşi, Suceava, Braşov, Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Cluj, Arad, Timişoara şi Reşiţa la care se adaugă şi municipiul Bucureşti.

Sorin Grindeanu a arătat: "Îmi doresc ca spre deosebire de alte contracte şi am spus lucrul ăsta şi ultima dată când am semnat sau am luat parte la semnarea contractelor (...) să nu avem întârzieri, pentru că (...) noi nu dorim să dăm penalităţi, nu asta urmărim la Ministerul Transporturilor, dar nu înseamnă că nu dăm. Mi-aş dori să se respecte termenii contractelor semnate, dacă spunem un termen cu dată, că se livrează un tren nou, atunci trebuie să fie livrat. Poate că odată cu aceste contracte începem să ne ţinem şi de aceste termene".

Referitor la nerespectarea termenelor contractuale, ministrul Transporturilor s-a referit la contractul pe care Metrorex îl are cu Alstom pentru furnizarea unor garnituri noi la metroul din Capitală. Sorin Grindeanu a afirmat că până în acest moment factura de penalităţi de întârziere pentru garniturile de metrou ce trebuiau livrate de Alstom anul trecut se ridică la 20 milioane euro. Trenurile de metrou sunt produse în Brazilia şi ar fi trebuit să ajungă pe parcursul anului 2023, dar, conform explicaţiilor companiei, anumite rute de aprovizionare au fost blocate din cauza războiului din Ucraina şi întreaga producţie a suferit întârzieri.

Ministrul Grindeanu a precizat: "Eu cred că, atunci când semnezi un contract, îţi iei în calcul anumite scenarii. Dacă nu, plăteşti. În cazul de faţă, la metrou, se plăteşte. (...) Vorbim de un conglomerat, de o companie imensă. Având în vedere toate contractele astea semnate în ultimii ani cu acest furnizor, fie că vorbim de metrou, fie că vorbim de garnituri noi, poate România devine mai importantă din perspectivă mondială pentru această companie şi poate că devenim o prioritate. Ăsta este singurul apel pe care pot să îl fac. Dacă nu, vor curge în continuare penalităţi".

Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri de metrou este de peste 100 milioane euro. Fiecare tren are şase vagoane, 114 metri lungime şi capacitatea este de 1.200 de pasageri/tren. Timp de câteva luni se vor face teste cu noile trenuri, aşa că va mai dura până să fie puse pe M5, către Drumul Taberei.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc la finalul evenimentului de ieri, ministrul Transporturilor a vorbit şi despre lucrările la autostrada din jurul Capitalei, A0.

Sorin Grindeanu a spus: Eu chiar zilele trecute am mers în zonă; e un pic de mobilizare, nici vremea nu e cea mai potrivită pentru lucrări pe şantier. Am avut o discuţie săptămâna trecută cu conducerea Aktor din România şi cu cea din Grecia împreună cu directorul general CNAIR, Cristian Pistol. Ei s-au angajat ca până la sfârşitul verii, deci nu aprilie-mai, să termine acest tronson. Şi-au asumat progresul şi o să-l rog pe domnul Pistol să îl transmită, nu văd de ce nu ar fi public, şi-au asumat un progres lunar care să-i ducă la finalul verii la terminarea tronsonului care ar lega A1 Bucureşti-Piteşti de celelealte două loturi de pe A0 (până la A 2). Împreună cu colegii de la CNAIR stăm în evaluare să vedem dacă se pot ţine de termen. Au posibilitatea să se ţină de acest angajament (...) Probabil, în funcţie de vreme, la sfârşit de februarie-început de martie se va circula până la DN 4 (Popeşti-Leordeni). În ultimele două săptămâni am avut discuţii cu aproape toate companiile care au contracte cu CNAIR, inclusiv cu Alsim Alarko şi cu Umbrărescu să ştim de la începutul anului pe ce ne bazăm.

Practic, potrivit ministrului Transporturilor, la începutul primăverii vor fi daţi traficului rutier încă 13 kilometri din A0, între Jilava (DN 5)-Vidra/Berceni- Popeşti Leordeni (DN 4), urmând ca în iunie să fie finalizat complet lotul 1 până la legătura cu Autostrada Soarelui- A2. Finalizarea lotului Aktor de pe Autostrada A0 va permite legătura A1 Bucureşti-Piteşti cu A2 Bucureşti-Constanţa fără a mai intra pe Centura Bucureştiului 9DNCB). Cu loturile Ozaltin şi UMB de pe drumul expres Craiova-Piteşti care ar urma să fie finalizate în decembrie 2024 s-ar face legătură completă pe tronsonul Craiova-Constanţa pe drum expres şi autostradă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb