Contractele cu finanţare europeană - semnal pozitiv pentru investitori

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 30 octombrie 2008

Contractele cu finanţare europeană - semnal pozitiv pentru investitori

Valoarea totală a proiectelor depuse pentru accesarea de fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional (POR) este de circa 1,7 miliarde de euro. Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, a declarat, ieri, că valoarea fondurilor solicitate prin contractele semnate până la data de 22 septembrie este de circa 146,5 milioane de euro. Domnia sa estimează că, până la sfârşitul anului, vor mai fi semnate contracte cu finanţare POR în valoare totală de circa 879 milioane de euro. Astfel, anul viitor, vor intra în execuţie contracte cu finanţare europeană de aproape un miliard de euro.

Mulţi analişti financiari au spus că şansa ţării noastre de a trece mai uşor de criza internaţională este buna absorbţie a fondurilor europene. Inclusiv analiştii imobiliari susţin că piaţa are şanse mai mari să iasă din blocajul actual al tranzacţiilor dacă autorităţile continuă inves­tiţiile din infrastructură. Antreprenorii îşi pun bazele tot în lucrările de infrastructură pentru un ritm bun de creştere a sectorului de construcţii în 2009.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat: "Este clar că aceste fonduri europene vor ajuta economia în contextul actual, şi un nivel de un miliard de euro contractat numai din fonduri structurale dă aşteptări pozitive investitorilor. Trebuie să facem faţă cu bine şi perioadei de implementare. Suma nu este foarte mare, dar nici de neglijat. Nivelul investiţiilor în infrastructură este un indicator important pentru investitori. Iar planurile statului în acest sens sunt încurajatoare până în momentul de faţă".

Potrivit prognozei Ministerului Dezvoltării, plăţile prin POR, fără prefinanţare, la nivelul anului 2008, sunt de 13,49 milioane de euro, iar în 2009 ajung la 466,24 de milioane de euro. Pentru 2010, sunt prefigurate plăţi de 626,99 de milioane de euro. Rambursările FEDR fără avansuri sunt de 10,7 milioane de euro în 2008, de 393,2 milioane de euro în 2009 şi de 512,73 milioane de euro în 2010.

Ministerul estimează că vor continua contractările de fonduri prin POR cu o valoare a finanţării solicitate de 862,52 milioane de euro în 2009, şi de 1,117 miliarde de euro în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb