Contracţia economiei americane în T2 2020, aşteptată undeva la 35%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie 2020

Contracţia economiei americane în T2 2020, aşteptată undeva la 35%

Statele Unite vor publica astăzi datele privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea, iar prima economie a lumii este prognozată să fi înregistrat o contracţie trimestrială fără precedent de 34,3% în T2 2020, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow. Estimarea este relevantă datei de 27 iulie.

Estimarea reprezintă o îmbunătăţire a declinului prognozat faţă de prognoza anterioară. din data de 17 iulie, când contracţia PIB în T2 2020 era estimată la 34,7%. În acelaşi timp reprezintă o îmbunătăţire şi faţă de declinul anualizat prognozat la data de 9 iunie, când contracţia PIB-ului SUA era estimată la 48,5%. Noua prognoză vine după publicarea datelor oficiale privind piaţa imobiliară.

Piaţa financiară şi analiştii se aşteaptă de asemenea la o contracţie puternică pe fondul închiderii economiei în perioada martie-aprilie-mai, contracţie estimată undeva între 33% şi 35%. Un declin de asemenea magnitudine înseamnă că economia a fost cu circa 10% mai mică la finalul trimestrului al doilea comparativ cu finalul primului trimestru.

Statele americane, la fel ca ţările europene şi majoritatea din restul lumii, au închis restaurante, magazine neesenţiale, fabrici şi alte afaceri pentru a contracara răspândirea virusului. Declinuri se vor constata pe fiecare indicator important: cheltuielile consumatorilor (70% din economie), investiţiile productive, piaţa imobiliară, comerţ şi aşa mai departe. Magnitudinea declinului va face lumină în legătură cu dimensiunea necesară revenirii astfel încât economia să revină la nivelurile pre-Covid.

Pe componente, analiştii se aşteaptă la un declin de 36% a consumului, de 32% a investiţiilor productive ale companiilor, precum şi la un impact de peste 3,6 puncte din PIB din partea variaţiei stocurilor.

Privind spre trimestrul trei, indicatorii economici publicaţi de-a lungul lunii iulie arată o temperare a ritmului de creştere pe care reintrase prima economie a lumii după ridicarea restricţiilor anti-Covid în luna iunie. Cel mai recent, date publicate marţi arată că încrederea consumatorilor americani s-a deteriorat în iulie - indicatorul Conference Board în scădere cu 5,7 puncte lună/lună la 92,6 puncte de la 98,3 puncte - pe fondul intensificării pandemiei şi reapariţiei anumitor restricţii. Totuşi, cea mai abruptă recesiune din istoria SUA este aşteptată să rămână în istorie drept şi cea mai scurtă.

De notat şi faptul că Federal Reserve (Fed) a anunţat marţi că a decis să prelungească facilităţile extraordinare de creditare cu trei luni, până la final de 2020, asta înainte de şedinţa de politică monetară de două zile începută ieri la care bancherii centrali sunt aşteptaţi să menţină dobânzile aproape de zero.

În orice caz, datele privind sentimentul consumatorilor indică practic, în continuare, o puternică fragilitate a revenirii economiei americane în contextul intensificării crizei sanitare după contracararea eficiente a acesteia în finalul primăverii şi revenirea pe creştere după minimul din aprilie. Datele au surprins din nou piaţa şi analiştii, care se aşteptau la o evoluţie mai favorabilă.

Mohamed El-Erian, strateg la Allianz, consideră că economia americană a încetinit în iulie ritmul revenirii economice. care a fost solid în mare parte din iunie, când criza sanitară era încă sub control. El subliniază că economia americană nu a reintrat pe o pantă descendentă.

Practic, în iulie s-a putut observa o "intensificare a cazurilor de infecţii, reinstaurarea restricţiilor în anumite state (20 la număr) şi împotmolirea indicatorilor cu frecvenţă ridicată - mobilitate, rezervări în restaurante -, aspecte care mai departe fragilizează revenirea economică", după cum arată analiştii BT Asset Management. De asemenea, în iulie, cererile iniţiale de şomaj au rămas la un nivel elevat, peste 1 milion şi peste aşteptări.

În prezent la Washington se poartă discuţii între factorii politici în sensul amplificării sprijinului guvernamental cu o sumă între 1 şi 3 trilioane de dolari după pachetul din primăvară de 2,2 trilioane. Republicanii au prezentat deja, săptămâna aceasta, un nou pachet de stimuli fiscali în valoare de 1 trilion de dolari. Democraţii tind spre 3 trilioane, ceea ce indică un posibil acord la jumătatea sumei.

Privind dincolo de iulie, Scott Anderson, economist şef la Bank of the West, estimează o rată de creştere anualizată de 17,3% în trimestrul trei şi de 4,9% în trimestrul al patrulea pentru economia americană, o evoluţie care depinde, potrivit acestuia, de trecerea în Congres a unui pachet de stimulente fiscale cu o valoare între 1,5 şi 2 trilioane de dolari.

Pe tot anul 2020, prima economie din lume este estimată să experimenteze o contracţie de 4,8%, cea mai puternică din 1946. Prognoza este însă învăluită de incertitudine în condiţiile intensificării pandemiei şi restricţiilor. Economia americană este prognozată să revină la nivelul pre-pandemie în cursul anului 2022.

În ceea ce priveşte PIB-ul global la final de 2020, impactul estimat de JP Morgan al pandemiei (vezi grafic) se ridică la circa 7,7-7,8% din economia globală cu un minus de 17% atins în aprilie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb