Contraste europene

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 20 noiembrie 2015

Cornel Codiţă

Europa este tot mai năucită de ceea ce i se întîmplă, iar oamenii de la vîrful politicii ei tot mai puţin capabili să articuleze silabe cu sens, nu mai vorbim de cuvinte, fraze şi soluţii. Inepţia unui ins care, în oricare altă secvenţă de istorie, în afară de cea a marionetelor triste, în care ne găsim, nu avea cum să ajungă Preşedintele Republicii Franceze, s-a etalat goală şi hîdă, cînd ar fi fost mai puţină nevoie: "Franţa este în război" s-a izmenit el, crezînd că, imitîndu-l pe Bush, şi-a pus în sfîrşit semnătura pe o filă de istorie. Şi-a pus-o, dar la acelaşi subsol penibil, de unde nu a putut niciodată urca în pagină! Franţa are dreptul şi datoria să îşi apere cetăţenii, nu încape nici o îndoială, dar războiul este o altă ordine a realităţii politice de care nu are nimeni nevoie, după cum nu avea nici America lui Bush. Acolo, trucul a folosit pentru a putea declanşa acţiunea militară din Irak, care era pregătită de doi ani şi aştepta doar momentul-eveniment capabil să mobilizeze sprijinul opiniei publice, ceea ce a hrănit atît de copios teoriile conspiraţiei, în marginea tragicelor evenimente de la 11 Septembrie. Faptul că zece, o sută sau o mie de inşi se adună, plănuiesc şi dispun de armele necesare pentru a dezlănţui o bizară vînătoare de oameni pe străzile şi în localurile Parisului nu are de a face cu războiul, ci cu apărarea teritoriului şi securitatea naţională, făcute praf de un alt "trist" al politicii franceze, ajuns Preşedinte pe spatele unui război masiv între diferitele servicii de informaţii ale Republicii. Rezultatele se văd astăzi, cînd legătura dintre cei ce au avut informaţia critică şi cei ce trebuiau să asigure intervenţia s-a rupt sau a fost prea slabă, făcînd posibilă tragedia pierderii atîtor vieţi umane.

De la Bruxelles, un alt Tarzan politic, care mai deunăzi se făcea preş înaintea lui Putin şi îi îndemna pe toţi "europenii de bine" să mai uite de America, pentru că soarele răsare, (nu-i aşa?!) de la răsăritul moscovit, îşi foloseşte capacităţile neuronal-comunicaţionale de nivel "Me Tarzan, You Jane", ca să ne anunţe, la fel de sentenţios, că vremea Uniunii Europene cu 28 de spiţe a apus definitiv şi tot ceea ce-i mai interesează pe cei ce decid cu privire la viitorul ei este să refacă "nucleul celor care contează!" Restul, oricum, nu pot ţine pasul, să-şi vadă de treabă, că nu-i de nasul lor! Mă întreb sincer, de ce întîrzie atîta vreme intervenţia necesară a celor care ar trebui să-i ia definitiv microfonul din faţă, nu înainte de a îl întreba în numele cui vorbeşte şi cine i-a dat mandatul politic să spună public enormităţile pe care le spune. În orice caz, nu poziţia de Preşedinte al Comisiei Europene!!!!

Pentru contrast, trebuie să ne aducem aminte că a fost o vreme, nu chiar de mult, cînd oamenii politici care se pronunţau cu privire la Europa aveau o anume anvergură intelectuală. Erau capabili de gîndire conceptuală, cu mintea şi cu pregătirea lor, aveau ştiinţa de a articula argumentaţii şi, mai ales, aveau bunul simţ de a nu părăsi niciodată dreapta măsura. Unul dintre cei care au făcut politică, de la acest nivel, în ţara lui, Germania, şi în Europa, tocmai ne-a părăsit pentru eternitate şi, de aceea, în semn de omagiu, am să mă refer la el, Helmut Schmidt. Pentru că el însuşi se referă la rolul Germaniei într-o Europă supusă schimbării şi stînd sub vremuri încercate de incertitudini şi grave probleme, atît ale statelor, cît şi ale Uniunii, pentru că ideile sale sunt de o izbitoare forţă şi actualitate, mai ales în aceste momente de confuzie ale Europei, am ales cîteva teme din intervenţia susţinută la 4 Decembrie 2011 la Berlin, la reuniunea Partidului Social Democrat.

Soarta istorică a Germaniei şi, prin consecinţă, a Europei, s-a jucat întotdeauna pe echilibrul axei de putere dintre "centru" şi "periferie", susţine Schmidt. "Cînd conducătorii statelor sau ai popoarelor din Centrul Europei au fost slabi, atunci vecinii lor din periferie au pornit asupra centrului. Marile distrugeri şi relativ marile pierderi umane au avut loc mai întîi în războiul de 30 de ani, 1618 pînă în 1648, care în esenţă s-a purtat pe teritoriu german. Germania atunci abia dacă era o slabă noţiune geografică, diferenţiată mai ales prin limba locului. Mai tîrziu au venit francezii, sub Louis al XIV-lea, dar mai ales sub Napoleon. Suedezii n-au mai venit a doua oară; englezii şi mai ales ruşii, da, sub Stalin.

Cînd însă dinastiile sau statele din Centrul Europei au fost tari, ori cînd s-au simţit tari!- atunci, dimpotrivă, ele au pornit împotriva periferiei. Acest lucru s-a întîmplat atît în cazul Cruciadelor, care au fost, în aceeaşi măsură, mişcări de cucerire orientate nu doar spre Asia Mică şi Jerusalem, ci şi spre Prusia Orientală şi spre ceea ce astăzi reprezintă cele trei state baltice. În vremurile mai noi, acest lucru este valabil pentru războaiele împotriva lui Napoleon şi pentru cele trei războaie ale lui Bismark - 1864, 1866, 1870-71. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cele două războaie mondiale din 1914 pînă în 1945." Lucrurile acestea sunt amintite pentru a putea răspunde la întrebarea: pe ce temei a început şi s-a realizat construcţia europeană după al doilea război mondial? De ce i-a îndemnat Churchill, în 1946, pe francezi, să refacă legătura cu Germania şi împreună să realizeze Statele Unite ale Europei? Din două motive: primul, ca să se poată apăra împreună împotriva ameninţării sovietice, iar cel de al doilea, ca să includă Germania într-o alianţă west-europeană mai cuprinzătoare. "Cînd, în 1950, patru ani după discursul lui Churchill, Robert Schuman şi Jean Monnet au venit cu planul de a lega, de a pune împreună, industria grea a ţărilor europene au făcut-o din acelaşi motiv, din motivul includerii Germaniei. Charles de Gaulle, care zece ani mai tîrziu i-a întîns mîna lui Konrad Adenauer în semn de împăcare, a acţionat exact din acelaşi motiv. Toate acestea s-au întimplat din motive realiste, pentru realizarea unei posibile şi încă temute creşteri a puterii germane. Nu idealismul lui Victor Hugo, care în 1849 chema Europa la unitate, şi nici un fel de alt idealism nu a prezidat în 1950/52 începutul limitatei integrări europene. Conducătorii şi oamenii de stat de atunci din Europa şi America /.../ nu au acţionat din idealism, ci din cunoaşterea istoriei de pînă atunci, a istoriei europene. Au acţionat din necesitatea de a împiedica continuarea luptei dintre periferie şi centrul german. Cei care cred că acesta nu mai este un motiv cu greutate astăzi, aceia nu au înţeles nimic, acelora le lipseşte soluţia necesară pentru rezolvarea prezentei crize din Europa."

Lumea se schimbă şi nu se schimbă în favoarea Europei. În 2050, nici unul dintre statele Europei nu va mai reprezenta mai mult de 1 la sută din populaţia lumii!!! "Aceasta înseamnă, spune Schmidt, că dacă vrem să mai nutrim speranţa ca noi, europenii, să reprezentăm ceva în lume, nu putem să facem acest lucru decît împreună. Ca state luate separat, fie că este vorba despre Franţa, Italia, Germania sau Polonia, Olanda sau Danemarca ori Grecia, ponderea nu se va mai exprima în pro-cente ci în pro-mile./.../ În cazul în care Uniunea Europeană nu reuşeşte să aibă o forţă comună de negociere, fie ea şi limitată, nu poate fi exclusă marginalizarea statelor europene, luate în parte, şi a civilizaţiei europene, în ansamblu. În orice caz, într-o asemenea eventualitate, puţine lucruri mai pot împiedica reaprinderea luptelor pentru concurenţă şi prestigiu dintre statele Europei. Incluziunea europeană a Germaniei nu va mai funcţiona. Vechiul joc (de putere) dintre Centru şi Periferie ar putea să devină, din nou, realitate".

"Într-un punct important sunt de acord cu Jurgen Habermas, care scria nu cu mult timp în urmă, citez, în fapt, acum, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene asistăm la o deconstrucţie a democraţiei!!" În fapt, spune Schmidt, nu doar Consiliul European, inclusiv preşedintele său, ci şi Comisia Europeană, inclusiv preşedintele acesteia şi diferiţii responsabili ai Comisiei, iar cu ei întreaga birocraţie de la Bruxelles, împreună, au "legat la gard" Principiul Democratic".

Europa are nevoie de înţelepciune (Vernunft) şi răbdare, credea cu tărie Helmut Schmidt. Din păcate, el s-a dus dintre noi şi vorba unui alt clasic... nici eu nu mă simt prea bine!!!

Opinia Cititorului ( 33 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Experimentul din Romania este o dovada in plus a celor relatate de autor.

    Pe tanara si frumoasa Europa unita riscam o pierdem prin reivierea conflictului dintre centru si periferie...conflict rezolvat fara conflict prin constructia europeana. Constructie bolnava prin deficit democratic si hegemonia neo-liberalismului incetatenit...motor neadecvat al integrarii pe orizontala si pe verticala.

     

    1. The revival of European integration since the mid-1980s has reconciled regional integration with Globalisation. How it was possible? The answer is obviously simple, the same transnational fractions of capital that are behind the current drive of European integration are components of a wider transnational historical bloc, working within high profile fora such as the G-7 meetings (now G8) and including also private organisations such as the Trilateral Commission and the European Round Table of...

      Experimentul din Romania este o dovada in plus a celor relatate de autor.

      Pe tanara si frumoasa Europa unita riscam sa o pierdem prin reivierea conflictului dintre centru si periferie...conflict rezolvat fara conflict prin constructia europeana. Constructie bolnava prin deficit democratic si hegemonia neo-liberalismului incetatenit...motor neadecvat al integrarii pe orizontala si pe verticala. 

      Cum putem salva democratia de acest monstru tehnorat ce asculta de marea finanta?

    Orice boala poate fi prevenita!

    Preventia poate desfiinta conceptul de boala...te poate face nemuritor prin pastrarea echilibrului. Boala este un dezechilibru al armoniei intregului,,,integritatii sistemului. Europa trebuie sa gaseasca acei lideri care sa resusciteze modelul muribund..ce duce la dezintegrarea organismului european. Analiza riscurilor si gasirea solutiilor care sa le reduca la un grad acceptabil este cheia intelepciunii. 

    1. Echivalentul diazepamului in ziaristica. Sa mai stam, sa mai asteptem, sa vedem, sa analizam, etc. Gogoshi, stimabile! Si guvernul asta este din acelasi aluat din care au fost si celelalte. Nu tre' sa-l asculti/citesti pe FB pe Ciolos prea mult ca sa-ti dai seama de lucrul asta. Logica lui este foarte asemanatoare cu cea a lui Ponta: cum i se reproseaza ceva, cum iti "paseaza mingea" inapoi, spunand ca de fapt este vina ta, nu a lui. Vezi exemplul de pe FB in care un cititor il intreaba...

      "Nu de alta da' mai e un pic pana la 1 Decembrie."

      Si? 

      Consider ca Apuseanul este om cu experienta, umblat in lume, simte pulsul fluxului de opinii din societate si actioneaza promt, in consecinta. Dovada este modul hotarit si promt de actiune pentru corectarea unor deficiente vizibile din echipa guvernamentala.

      Ar putea fi omul de echilibru necesar. 

    Felicitari pentru editorial! Oricat de mult ne-ar place, sau nu ne-ar place acest adevar, trebuie sa recunostem neputinta pe care ne-o proiectam in afara nostra, trasferandu-ne toata puterea unor oameni pe care ii alegem conform proiectiei noastre. Nu-i mai usor sa-si asume altcineva responsabilitatea nefericirii noastre? Asa avem pe cine da vina: “ceea ce semeni, aia culegi”. Traim la granita dintre doua dimensiuni, una care e pe moarte si alta care incearca sa se nasca, iar noi...

    1. Care e ideea principala? Nu m-am prins ce legatura are cu articolul..

      Nu are cu articolul cu autorul si am scris exact ce se intelege.

      Ce suntem, cum suntem si de ce suntem asa noi oamenii si societatile in care traim?

    We have to have the courage to acknowledge that there is a direct link between the decades-long lowering of taxes on the wealthy and corporations and deficits rising on the national and state level. Economist Richard Wolff explains on Democracy Now: "We’re running a deficit because the people who run this society would like us to deal with our economic problems, not by taxing those who have it, the way we used to, but instead by endlessly borrowing from them. And now the ultimate irony,...

    Noi, cu pensionarii-n frunte vom avea victorii mute ! Ne-am imprumutat cu peste 100.000.000.000 euro in ultimii 20 de ani, saplatim pensii speciale si salarii bugetare nesimtite, am inchis toate fabricile si uzinele ca sa le ia se kuristii cladirile si terenurile pe degeaba, salariatii i-am transformat in someri neindemnizati sau pensionari, am distrus popu latia tarii, reducand-o de la 23,5 milioane cetateni in 1990 la sub 19 milioane in 205 ( 15 milioane in tara, 4 fugiti sa supravietuiasca...

    1. Ca sa se stie cum este. Eu sunt pensionar militar si nu am decat 7569 de RON pe luna pe fluturas. Totusi nu se poate trai din acesti bani sau din aceste sume. Sa se mai dea la noi la pensionarii militari.

      Corect: sa i se mai dea ceva ca omul a mancat o viata intreaga la popota si acolo meniul era consistent; nu cumva sa credeti ca era la fel cu al soldatului. Deci, trebuie sa umple zilnic un burdihan mare........ 

      Arabii - lumea musulmana "moderata - isi vor da masura ipoxriziei si a vicleniei cand vor incepe sa fie arestati cei mai violenti si mai extremisti propangandisti slamisti din Anglia si Franta . Atunci vom vedea daca arabii vor aproba sau vor iesi in strada furiosi , aparandu-si " invatatorii" . Si cred ca asta se va intampla , pentru ca Islamul nu este o religie a pacii si tolerantei , ci a urii , vicleniei si fatarniciei . Vorbind despre cultura , nu putem compara uriasa dimensiune a...

      Corect, sa se mareasca pensiile noastre. Eu sunt pensionar militar si am prea putin desi totusi am decat 7569 de ROM cu care trebuia sa mananc mereu. Sa se mareasca pensiile dar mai ales ale noastre.

      Jenant.

      Se baga mereu in fata Cristi C asta, comenteaza orice, abereaza la greu. Nu-l lua in seama.

      Mesajele 5 și 5.1 nu îmi aparțin. Dacă vreți să ardeți gazul de pomană, mergeți într-un club inflamabil. Suferință îndelungată vă doresc.

      Se observa ca Basescu a avut dreptate: acceptarea puhoiului de migranti înseamnă invitarea unei armate de fanatici pentru care nici viatza lor si mai ales viatza altora nu are nici o valoare. Acești migranti ar trebui relocati imediat după sosire in tzari musulmane precum Egipt, Nigeria , Maroc sau orice alta tzara de acest tip, si sunt mai mult decât destule. Sunt convins ca transportul lor cu avionul ar fi mult mai ieftin decât întreținerea lor in Europa.

      Mesajul 5.8 nu apartine cititorului Liviu C pentru ca nici nu stiu cine este acest cititor. Totusi, se va spune altceva daca tot se critica. Musulmanii din tzari musulmane nu sunt ca musulmanii din tzari nemusulmane. Dicerentele le stie toata lumea insa ele nu conteaza.

      Lasati-l in pace, are o lampa arsa

      magar anonim si analfabet, nu ai creier nici sa te stergi la fund

      Mesajul 5.9 apartine idiotului numit Liviu C. S-a spart spitalul de nebuni si dementii au ajuns aici scriindu-si mesaje si raspunzand la propriile dejectii. Boule care scrii cu tz in ambele mesaje 5.8 si 5.9, analfabet mizerabil.

      Oameni buni,acest palestinian este un fel de ponta in medicina de urgenta,a dat mereu aproape gres si minte cum respira,merge mult pe imagine sa nu uitam ca a cazut un guvern din cauza lui,gata si-a facut datoria poate sa plece nimeni nu este de neinlocuit.nimic nu se misca fara el,acum a aparut scandalul cu sponsorizarile si iar se piteste,nu se poate asa ceva intr-o tara europeana.

      Este prima data cand sunt complet de acord cu Salomeea. 

      Salomeea nu scrie niciodata cu litere mici. Mesajul 5.13 apartine unui basist sinistru care pute a prostie.

      Se joaca persoana care ne fura identitatea, care este o femeie nu un barbat..

      mesajul.

    Grija mare Make: acceptarea puhoiului de postaci înseamnă invitarea unei armate de fanatici si pericolului pe masura pentru ziar. 

    Looking for the best app to watch free movies on your iOS phone? Then your should check Showbox Application. This is the most famous app today that has a big library of tv shows and movies. This app is also available for computer users. But your need to download it first to enjoy free shows showbox-all.com

    Elton John is my favourite UK singer of the world. I??™m very happy to present for you this setlist. Check Elton John tickets Jacksonville link to get your best tickets for the retirement Elton John tour in 2019.

    Today almost every Internet user uses YT or any other video hosting provider to upload and watch video about cats, free movies and other video content. But sometimes you want to download a movie and the hosting doesn't allow you to do it. That's whe reVidmate is coming to help you. It allows you to get a video fr om may services, including Youtube, Facebook, Facebook and many others. To do this you just need to open video page and click download button. Plus, the application is free...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb