Televiziunea Română şi-a plătit ieri datoria scadentă către bugetul de stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a ridicat poprirea pe conturile instituţiei, potrivit unui comunicat al TVR.
Poprirea stabilită de ANAF a fost în valoare de 10,3 milioane de lei, suma integrală fiind plătită, iar dovada plăţii a fost remisă către Fisc. ANAF a blocat, în data de 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat. Potrivit TVR, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.
În plus, Consiliul de Administraţie al TVR susţine că a luat mai multe măsuri în vederea limitării cheltuielilor şi achitării datoriei către bugetul de stat. Astfel, CA al TVR a decis, printre altele, în şedinţele din 21, respectiv 28 iulie, închiderea postului TVR News, de la 1 august, comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere, reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri, reducerea temporară a activităţii pentru perioada 1 august - 31 decembrie 2015, precum şi iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructurarea şi reducerea de personal.
Singura soluţie care trebuie adoptată pentru rezolvarea conflictului colectiv de muncă de la TVR este greva generală pe termen nelimitat, cosideră reprezentanţii Comitetului Executiv al FRJ MediaSind. Potrivit MediaSind, în cel mai scurt timp, "apelând eventual la sprijin internaţional", trebuie începute negocierile cu conducerea Parlamentului pentru dezamorsarea conflictului.
Federaţia susţine că "se impune delimitarea membrilor de sindicat de acei aşa-zişi lideri care au pactizat cu conducerea şi au afiliat sindicatul reprezentativ la o federaţie din penitenciare, angrenată în diverse manevre politice".
În plus,MediaSind solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie să demareze, în regim de urgenţă, anchetarea acuzaţiilor de corupţie şi de management fraudulos aduse conducerilor SRTV în ultimele rapoarte de control ale Curţii de Conturi. Federaţia a anunţat, într-un comunicat, că "a luat act cu îngrijorare de hotărârea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune SRTV din data de 28 iulie 2015, de a micşora timpul de muncă şi salariile angajaţilor din această instituţie de presă cu 20%", adăugând: "Decizia conducerii SRTV, menită, de fapt, să salveze mandatul administraţiei Stelian Tănase şi nu instituţia, este o hotărâre abuzivă şi discreţionară, fiind luată fără consultarea partenerilor sociali, o hotărâre discriminatorie, întrucât nu se aplică tuturor salariaţilor instituţiei şi, nu în ultimul rând, o hotărâre imorală deoarece, pentru managementul defectuos, sunt obligaţi să plătească angajaţii şi nu cei care au condus instituţia în ultimii ani de zile".
În contextul în care televiziunea publică se confruntă cu o situaţie financiară extrem de dificlă, Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a decis că vor avea loc noi disponibilizări colective, în timp ce salariile angajaţilor vor fi reduse.