Conturile globale obligă casele de brokeraj să facă investiţii

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2009

Conturile globale obligă casele de brokeraj să facă investiţii

Un sondaj al BVB de la începutul anului releva că doar trei intermediari erau pregătiţi pentru conturile globale, potrivit unor surse

Casele de brokeraj care vor dori să tranzacţioneze utilizând conturile globale şi care nu deţin infrastructura necesară ar putea fi obligate să investească zeci de mii de euro pentru a îndeplini condiţiile menţionate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în Proiectul de Regulament publicat la finele săptămâ­nii trecute pe site-ul instituţiei. Condiţiile impuse intermediarilor variază, astfel, de la utilizarea unor sisteme de back-office şi aplicaţii software speciale până la elaborarea anumitor proceduri interne privind gestionarea modalităţilor de prioritizare a ordinelor introduse în sistemul de tranzacţionare.

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj "Intercapital Invest", a declarat: "Este foarte greu de spus cu precizie la cât s-ar putea ridica investiţiile necesare. Dincolo de costurile care derivă din nevoile tehnice, intermediarii vor trebui să mărească resursele umane alocate acestor segmente, ceea ce înseamnă costuri suplimentare".

Domnia sa susţine că doar 25% din casele de brokeraj prezente pe piaţa de capital autohtonă sunt pregătite pentru implementarea conturilor globale.

"O parte dintre intermediari încearcă să amâne introducerea conturilor globale din cauza resurselor pe care trebuie să le aloce în acest sens, deşi au existat mai multe case de brokeraj care au susţinut că acum nu este cel mai bun moment pentru aceste conturi", a adăugat domnul Lupşan.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de introducerea conturilor globale constă în transferarea responsabilităţii de la Bursa de Valori Bucureşti, care se ocupă în prezent de prioritatea de afişare şi executare a ordinelor, la intermediari, cu costuri sporite pentru aceştia din urmă.

"Introducerea conturilor globale presupune o modificare laborioasă a procedurilor pentru că fiecare SSIF va face pentru clienţii săi ceea ce făcea înainte Bursa prin sistemul ARENA", susţine Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la casa de brokeraj "Estinvest". Acest lucru necesită o supraveghere mai atentă a brokerilor atât din interior, cât şi din afară, din partea CNVM-ului, poate şi pentru că unii nu sunt pregătiţi şi există riscul unor fraude sau furturi de acţiuni, a mai adăugat domnul Murgoci.

Proeictul de Regulament al Comisiei susţine şi că spaţiile destinate desfăşurării activităţii intermediarilor trebuie să fie dotate, între altele, cu sisteme de alarmă antiefracţie, seifuri metalice rezistente la foc pentru depozitarea copiilor de pe bazele de date şi sisteme de alarmă în caz de incendiu, unele dintre aceste condiţii stârnind amuzamentul unora dintre reprezentanţii caselor de brokeraj.

"Aceste lucruri sunt elementare, pe care intermediarii trebuia să le aibă de ani de zile. Consider că astfel de prevederi nu îşi aveau locul în acest proiect de Regulament", susţine domnul Nicolae Gherguş, directorul casei de brokeraj "Confident Invest". Domnia sa este de părere că mai mult de o treime din intermediarii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa de capital autohtonă sunt pregătiţi pentru implementarea consturilor globale.

De-a lungul timpului, conturile globale au stârnit dispute aprinse în cadrul comunităţii brokerilor, unul dintre cele mai importante argumente împotriva introducerii acestora punctând că Bursa de la Bucureşti vrea să le introducă într-o perioadă în care bursele occidentale intenţionează să utilizeze doar conturile individuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb