Conversia în acţiuni a debitelor către stat - colacul de salvare a industriei de apărare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 21 aprilie 2021

Conversia în acţiuni a debitelor către stat - colacul de salvare a industriei de apărare

SC Avioane Craiova va scăpa de debitul de peste 45 milioane lei pe care îl are înregistrat la bugetul de stat, conform unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, document care se află în dezbatere publică. Ministerul Economiei deţine 95,84% din acţiunile SC Avioane Craiova SA şi, dacă proiectul respectiv va fi adoptat de guvern, debitul de 45,48 milioane lei va fi convertit în acţiuni.

Conform notei de fundamentare, datoriile pe care le înregistrează compania din Craiova sunt generate de cheltuielile pentru menţinerea şi conservarea capacităţilor de producţie pentru apărare în conformitate cu dispoziţiile tuturor actelor normative incidente. "Măsura conversiei în acţiuni a obligaţiilor bugetare creează premise pentru revitalizarea şi evitarea deschiderii procedurii insolvenţei asupra acestui operator economic şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru apărare", se arată în documentul citat.

Măsura are ca efect "stingerea obligaţiilor fiscale şi posibilitatea ca acest operator economic să-şi poată desfăşura activitatea ca unitate economică viabilă, să asigure un management performant şi să atragă fonduri pentru investiţii necesare retehnologizării şi modernizării în vederea realizării de produse/servicii necesare FSNA (Forţele Sistemului Naţional de Apărare), la standarde NATO şi UE, în vederea apărării intereselor esenţiale de securitate".

Mai mult, documentul stipulează că menţinerea obligaţiilor fiscale, a penalităţilor şi majorărilor de întârziere diminuează posibilităţile de redresare ale companiei de stat, "creează vulnerabilităţi forţelor sistemului naţional de apărare privind siguranţa aprovizionării cu armament, muniţii, echipamente şi tehnică de luptă, cu consecinţe grave asupra capacităţii de apărare a ţării şi protejării în timp real a intereselor esenţiale ale siguranţei statului".

Amintim că Avioane Craiova SA dispune de capacităţi de producţie pentru modernizarea aeronavelor IAR 99 din dotarea Ministerului Apărării Naţionale.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ar urma să aprobe în Adunarea Generală a Acţionarilor a companiei conversia creanţelor în acţiuni, cu respectarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi.

"Acţiunile nou emise în favoarea statului român, în urma conversiei prevăzute la art. 1, sunt administrate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, care înregistrează în evidenţele contabile aceste acţiuni", se mai arată în document.

Conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale la operatorul economic din industria naţională de apărare se realizează prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului prin majorarea capitalului social pentru acţiunile emise în favoarea statului de operatorul economic menţionat şi înregistrarea operaţiunii de majorare a capitalului social la Oficiul Registrului Comerţului.

Ministerul Economiei: Conversia în acţiuni a debitelor la bugetul de stat va fi aplicată şi altor companii din industria de apărare

Măsura respectivă a iscat o serie de întrebări în rândul reprezentanţilor industriei naţionale de apărare, care s-au arătat nemulţumiţi de faptul că doar Avioane Craiova beneficiază de această conversie a debitelor, în timp ce majoritatea companiilor din domeniu se confruntă cu probleme financiare majore.

"În cazul SC Avioane Craiova SA, documentul pus în dezbatere publică este rezultatul unei negocieri care durează de mai mult timp cu Ministerul Finanţelor Publice. S-a discutat direct cu ministerul respectiv, nu s-a negociat la nivel de ramură a industriei naţionale de apărare. Cât priveşte situaţia restului companiilor şi fabricilor din industria de apărare la care statul, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar, deocamdată suntem în faza de schimbare a managementului, a conducerii companiilor, a componenţei consiliilor de administrtaţie şi, după viabilizarea lor, vom lua deciziile necesare. Deocamdată trebuie să vedem prin noii manageri ce este în aceste companii, să le rentabilizăm şi apoi să vedem dacă se impune ca soluţia de la Avioane Craiova SA să fie aplicată şi în alte cazuri", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ionuţ Tudorică, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare consideră că proiectul de act normativ reprezintă un prim pas pentru salvarea acestui sector de activitate. "Este cea mai elegantă formă de a salva ce se mai poate salva din industria naţională de apărare. S-a început cu Avioane Craiova pentru că are contractul de 54 milioane euro privind modernizarea IAR 99 şi, dacă nu ar fi putut duce contractul la bun sfârşit din cauza acelor datorii, ar fi fost o mare problemă. Aşa va avea toate condiţiile pentru a îşi îndeplini obligaţiile din noul contract. În privinţa celorlaltor companii din industria de apărare, cred că Ministerul Economiei, după evaluarea pe care o va face fiecărei unităţi, va lua acelaşi tip de decizie şi pentru alte societăţi din acest domeniu", ne-a spus Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică(ASIAA).

Cu toate acestea, liderul sindical ne-a precizat că proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de ministerul de resort nu schimbă cu nimic decizia angajaţilor din industria naţională de apărare şi aeronautică privind solicitarea demisiei ministrului Claudiu Năsui. Conform preşedintelui Constantin Bucuroiu, ASIAA a trimis această solicitare, în urmă cu două zile, prin poştă ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Amintim că reprezentanţii ASIAA s-au întâlnit recent cu conducerile comisiilor parlamentare de industrii şi servicii, şi de reformă şi privatizare, cărora le-au prezentat problemele de natură juridică şi administrativă a activelor nefuncţionale ale întreprinderilor, lipsa sprijinului ministerului de resort în rezolvarea acestora, existenţa unor datorii istorice, cu penalităţile aferente şi care grevează asupra puterii de redresare a întreprinderilor din industria de apărare, dar şi a neaplicării prevederilor legii referitoare off-set, care ar fi putut sprijini eforturile de modernizare. Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică reuneşte peste 11.500 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în diferitele societăţi comerciale din această industrie.

Menţionăm că, potrivit unui raport publicat în iunie 2020 pentru anul 2019 cu privire la întreprinderile publice din industrii şi servicii aflate în subordine, în industria naţională de apărare capitalul social deţinut de Ministerul Economiei se ridica la 364.266.910 lei, adică o pondere de 58% din totalul capitalului deţinut la acea dată de ministerul respectiv. Datele mai arată că, în afară de Uzina Mecanică Cugir, cele mai multe din uzinele de armament din cadrul Companiei Naţionale Romarm SA se aflau pe pierdere financiară, iar câteva aveau un profit mic. Astfel, de exemplu, dacă în 2019, UM Cugir avea înregistrat un profit de 34,9 milioane lei, UM Bucureşti înregistra o pierdere de aproape 11,4 milioane lei, UA Moreni avea un minus de 8,2 milioane lei, Avioane Craiova SA - un minus de aproape 4,6 milioane lei, UM Plopeni - un minus de 2,4 milioane lei, în timp ce Carfil Braşov trecea de la un profit de 2,12 milioane lei în 2018, la o pierdere de 24,6 milioane lei în 2019.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb