Cooltura

Gheorghe Piperea
Miscellanea / 27 septembrie 2022

Gheorghe Piperea

Din automatism sau oligo-raţiune, ne raportăm permanent la alţii - ei sunt de vină, ei tre' să ne recunoască meritele, valorile şi neamul, ei tre' să facă şi să aplice. Alţii, nu noi. Tind să cred că ni se trage din decenii de victimizare (geo)politică sau din secole de supunere mioritică ("capul plecat, sabia nu-l taie"). Este, foarte probabil, sentimentul sau tipul de atitudine care ne-a îndepărtat cel mai mult de ideea de câştigător. Suntem mereu pe locul doi, şi asta ne-a cam intrat în sânge. Nu vom reuşi să fim câştigători dacă rămânem în paradigma supusului sau a celui care se crede superior, dar se rezumă la a arăta cu degetul către alţii şi a sta confortabil în faţa televizorului sau a calculatorului, aşteptând ca treaba să fie bună şi la vară cald. Nu suntem de acord cu noile directive (geo)politice - duşul la comun şi rar, lăcustele la micul dejun, oprirea programată a curentului electric, portofelul digital chinezificator - dar nu luăm atitudine contra lor şi a emitenşilor pentru că, vorba lui Ion Băieşu din Balanţa, noi, aici, pe plaiurile mioritice, de bine - de rău, o ducem bine.

Argumentele favorabile supunerii sau complacerii în cotidianul ocheiuţ/căldicel sunt multe, vizibile, insidioase ori induse propagandistic. Cu toate acestea, este posibilă schimbarea acestui parcurs istoric de victimizare. Mai mult chiar, este posibilă ieşirea din blocajul mental şi emoţional al "necesităţii" de a alege între stăpâni. Libertatea nu e un simplu vis, auto-determinarea nu e o utopie.

Puterea de alege Liberarea, în loc de supunere, a fost mereu în mâinile noastre, numai că noi am refuzat să o folosim cu ... cap şi suflet. Fericit va fi cel care nu datorează nimic (felix qui nihil debet), nici supunere, nici întunecare, nici înfrigurare.

Suntem mai mult decât nişte simpli iobagi, iar în faţa lui Dumnezeu şi a destinului suntem egali.

Dincolo de interesul consumerist de a bifa concedii semestriale în ţări exotice sau city - break - uri prin Europa, stă (şi îl ignorăm) cotidianul acestui tărâm, unde există loc sub soare pentru toată lumea. E timpul să îl sesizăm şi să îl valorizăm. Plus că sunt atât de multe locuri, lucruri şi oameni de descoperit - străinii şi expaţii ne-ar putea da multe amănunte despre binecuvântarea acestor meleaguri. Doar că trebuie un mic efort de ieşire din comoditate.

Sunt locuri, cum ar fi Singureni, situat în vecinătatea imediată a Parcului Naţional Comana, la doi paşi de delta Neajlovului (a doua deltă a ţării ...), care ar putea să se constituie într-o astfel de descoperire.

Este una dintre motivaţiile pentru care am ales acel loc pentru a pune la punct un eveniment cultural intens, care a durat de joi până duminică - SingFest. Adică, prescurtarea de la Singureni, Festival ...

Este momentul să fim noi primii care investesc în propriile valori şi tradiţii. Primii care spun DA atunci când vine vorba de a-şi cunoaşte ţara şi specificul locuitorilor săi.

Sper că oamenii care au fost la #Singfest au realizat de ce este esenţial ca tradiţia să meargă mai departe, cu noi în calitate de promotori şi ... consumatori de cooltură.

Singfest este locul în care gustul traiului pe aceste meleaguri româneşti capătă sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb