Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a primit astăzi vizita unei delegaţii a Ambasadei Franţei în România, delegaţie formată din Pascal Fesneau, Consul Onorific al Franţei la Cluj, Benoit Gauthier, şeful Serviciului Economic al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi Caroline Socie, ataşat tehnic în cadrul Serviciului de Cooperare al Ambasadei, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
În cadrul vizitei, în vederea extinderii relaţiilor de cooperare bilaterală în multiple domenii, pentru atragerea de noi investitori francezi şi, respectiv, intensificarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale, oaspeţilor francezi le-au fost prezentate potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj precum şi principalele proiecte aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj. În acest context, o atenţie aparte a fost acordată Parcurilor Industriale administrate de Consiliul Judeţean prin intermediul S.C. TETAROM S.A. şi facilităţilor pe care acestea le oferă potenţialilor investitori, proiectelor de modernizare şi extindere a Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj şi rolului benefic pe care le au în ceea ce priveşte încurajarea schimburilor economice bilaterale etc.
Printre oportunităţile de colaborare identificate în cadrul vizitei se află domeniul parcurilor industriale, fiind vizate nu doar cele deja finalizate sau aflate în curs de execuţie ci şi cele a căror înfiinţare se doreşte în zonele Huedin şi Câmpia Turzii. Totodată, având în vedere avansul semnificativ pe care Franţa îl deţine în domeniu, reprezentanţii statului francez s-au oferit să împărtăşească părţii române din experienţa pe care o deţin în ceea ce priveşte domeniul clusterelor, al polilor de competitivitate şi în domeniul cercetării-inovării, sens în care vizita oficială va include şi o serie de componente referitoare la Clusterele Cluj IT şi AgroFoodInd în cadrul cărora Consiliul Judeţean Cluj are o participare semnificativă.
Totodată, în contextul noii perioade de programare 2014 - 2020 în domeniul fondurilor europene, s-a convenit asupra necesităţii identificării acelor domenii şi linii de finanţare care să permită derularea în comun a unor proiecte cu finanţare nerambursabilă. Nu în ultimul rând, a fost agreată ideea colaborării în domeniul energiilor regenerabile, în sectorul turistic, al asistenţei sociale dar şi în ceea ce priveşte colaborarea descentralizată a cât mai multor autorităţi locale din judeţul Cluj cu colectivităţi omoloage din Franţa.