După ce anul 2021 a fost unul dintre cei mai buni pentru investitori din ultimele decenii, în 2022 şi în prima parte a acestui an, condiţiile fundamentale s-au deteriorat. Inflaţia ridicată, dobânzile în creştere şi impactul geopolitic şi economic al conflictului din Ucraina au afectat sever randamentele portofoliilor. Oportunităţile de investiţii s-au redus masiv, în condiţiile în care acţiunile şi obligaţiunile au suferit scăderi în ultimul an şi jumătate, situaţie mai rar întâlnită deoarece, în mod normal, aceste clase de active se mişcă în direcţii diferite, oferind diversificare.
Recent, colapsul unor instituţii de credit americane în frunte cu Silicon Valley Bank şi turbulenţele din sectorul bancar european au zdruncinat încrederea investitorilor şi deponenţilor, aducând un nou şoc pentru pieţele financiare. În ultimul an indicele american S&P are o scădere de circa 11%, în timp ce de partea noastră a Atlanticului, indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 3%. În zona instrumentelor cu venit fix, S&P US Aggregate Bond Index a coborât cu aproape 5%, în ultimele douăsprezece luni.
Pentru anul curent se preconizează că inflaţia va scădea, dar va fi cu mult peste ţintele băncilor centrale, dobânzile vor rămâne ridicate, iar economiile, chiar dacă nu vor intra în recesiune, probabil vor încetini, ceea ce în final se va vedea în profitabilitatea companiilor, cu impact asupra preţurilor activelor financiare. În plus, turbulenţele recente din sistemul bancar au stârnit îngrijorări privind apariţia unei noi crize.
Conferinţa hibrid "Forumul Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului" organizată astăzi de Grupul de presă BURSA, la care participă reprezentanţi ai autorităţilor, administratori de fonduri, directori de companii listate, analişti, brokeri şi investitori individuali, îşi propune să deceleze contextul macroeconomic internaţional, perspectivele acestui an şi impactul asupra pieţelor financiare.
• Piaţa noastră de capital în contextul actual
La Bursa de Valori Bucureşti, ponderea mare a companiilor energetice ce anul trecut au avut profituri record, alături de dividende şi achiziţiile constante ale fondurilor de pensii Pilon II au susţinut preţurile acţiunilor, indicele BET având în ultimele douăsprezece luni o mică scădere de 2%, în timp ce BET-TR (ce include şi dividendele plătite de companii) este în creştere cu aproape 6%. Listările în Piaţa Principală au încetat, iar în Piaţa AeRO s-au rărit, inclusiv în condiţiile în care multe companii nou-venite nu au livrat conform aşteptărilor.
Pentru acest an este aşteptată venirea la bursă a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, listare ce se preconizează să fie chiar peste cea a Allegro, gigantul polonez de e-commerce a cărui ofertă s-a ridicat la 2,3 miliarde de dolari, record pentru Europa de Est. Hidroelectrica, a cărei listare la BVB a fost asumată de Guvern prin PNRR până la jumătatea lui 2023, este văzută drept cheia intrării pieţei noastre în categoria celor emergente în ierarhia MSCI.
În afară de producătorul de energie, nume precum Salrom, Maib (cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova) şi Agricover Holding sunt aşteptate în viitorul apropiat la BVB. În plus, prin PNRR au susţinere şi listările companiilor mici, adecvate pentru Piaţa AeRO, printr-o schemă de minimis prin care se va acorda sprijin financiar societăţilor care vor să acceseze finanţare prin mecanismele pieţei de capital.
Alături de companii, o piaţă are nevoie de investitori, care să-şi plaseze resursele atât direct cât şi indirect, prin fonduri mutuale, în acţiuni sau obligaţiuni listate. Odată cu pandemia şi lansarea ofertelor de titluri de stat Fidelis, numărul investitorilor a crescut iar la finele anului trecut erau ceva mai puţini de 133.000, dublu faţă de finalul lui 2020, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor. Dar investitori activi sunt vreo 40.000, potrivit estimărilor noastre bazate pe datele Autorităţii de Supraveghere Financiară. În ceea ce priveşte fondurile deschise de investiţii, în ianuarie erau circa 465.000 de investitori, cu o creştere importantă a celor ce preferă acţiuni, ce ajunseseră la aproape 53.000. Dar, ţara noastră se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa activelor administrate raportate la PIB, ceea ce se vede şi în rulajele de la BVB. În ultimii ani, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la bursa din Budapesta a fost de peste patru ori mai mare decât cea de la Bucureşti, în timp ce la Praga schimburile au fost de vreo două ori şi jumătate mai ridicate decât la BVB, conform datelor Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE).
Poziţionarea bursei noastre în contextul macroeconomic actual, sectoarele cu potenţial, listările ce se preconizează la BVB precum şi alte soluţii pentru creşterea lichidităţii la bursa noastră sunt subiecte ce vor fi dezbătute la conferinţa "Forumul Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului".
• Posibilităţi de cooperare între bursele Europei de Est
În Europa de Est, pieţele de capital au valori scăzute ale tranzacţiilor şi capitalizări reduse, fiind supuse unor reglementări şi directive europene, calibrate după standardele marilor pieţe din vest, dar care pentru cele din est pot fi împovărătoare. În plus, pentru crearea unui cadru propice dezvoltării, în lume există tendinţe clare de consolidare regională ale burselor sub diferite forme (Euronext, Nasdaq Nordic, ASEAN Exchanges, Mercado Integrado Latinoamericano). Or, în estul Europei, avem o structură fragmentată, în mare parte cu pieţe emergente sau de frontieră, fără o voce comună care să ne reprezinte interesele.
După cum se poate deduce din experienţa altor zone, pentru ţări cu economii de dimensiuni mici sau medii, existenţa izolată a pieţelor de capital nu creează perspective serioase de dezvoltare. Fără iniţiative concrete la nivel regional, riscăm să rămânem un conglomerat de pieţe exclusiv locale.
Posibilităţile de colaborare între bursele din zona noastră, care să favorizeze dezvoltarea fiecăreia, este un alt subiect ce va fi discutat la conferinţa "Forumul Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", ce se va desfăşura astăzi în format hibrid, începând cu ora 10:00.