COOPERATIVA - SANCŢIUNE DEGEABA ASF l-a izbit pe Drăgoi de o petală de trandafir

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2022

ASF l-a izbit pe Drăgoi de o petală de trandafir
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.
    MAKE

    ASF a luat o decizie istorică.

    L-a pedepsit pe Bogdan Drăgoi.

    În cursul controlului periodic efectuat la S.I.F. Banat - Crişana S.A, (citez DECIZIA ASF NR. 864/11.07.2022):

    "[...] s-a constatat următoarea faptă pentru care este responsabil dl. Bogdan Alexandru Drăgoi, în calitate de Preşedinte Director General, care nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile şi obligaţiile aferente funcţiei deţinute: [...] până la data de 20.01.2022, singura referire la proceduri şi măsuri aplicabile pentru prevenirea şi gestionarea oricăror conflicte de interese care decurg din exercitarea drepturilor de vot [...] este mult prea succintă [...]

    D E C I Z I E

    Art. 1 Se sancţionează cu avertisment dl. Bogdan Alexandru Drăgoi, în calitate de Preşedinte Director General al S.I.F. Banat - Crişana S.A."

    Existenţa puşcăriilor răspunde unei nevoi sociale, dar acum ele sînt complet inutile, pentru că sancţiunea - şi aici, fiind vorba despre un avertisment care nu costă nimic şi nu ustură, cuvîntul sancţiunea trebuie scris cu ghilimele - "sancţiunea" - pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dictat-o ("dictat-o") împotriva ("împotriva") lui Bogdan Drăgoi (fără ghilimele) nu vrea decît să acopere că Autoritatea tolerează complice conflictul de interese din vîrful a trei SIF-uri, Banat Crişana şi Oltenia şi Ţara Românească (Muntenia).

    Cu două luni în urmă, ASF a răspuns oficial unei întrebări formulate în 2021 de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) că între SIF-uri şi fondurile finanţate de acestea nu există conflicte de interese.

    Citez din articolul publicat în BURSA la data de 7 iunie:

    "... în octombrie anul trecut, AISIF arăta că SAI Swiss Capital, care deţinea peste 5% din SIF1, avea contract atât cu SIF1 cât şi cu SIF4, care este administrată de SAI Muntenia, filială a SIF Banat-Crişana. Iar SAI Swiss Capital poate vota în adunările generale ale SIF1 în favoarea conducerii SIF Banat-Crişana, dar în defavoarea acţionarilor SIF-ului."

    La momentul răspunsului ASF trecuseră, deja, şapte luni de la întrebarea AISIF.

    Răspunsul a fost sec: nu, nu există conflicte de interese.

    ASF nu a explicat de ce nu ne aflăm în faţa unui conflict de interese, atunci cînd: "SAI Swiss Capital încasează milioane de lei anual din banii SIF1 şi SIF4, ambele fiind direct sau indirect controlate de domnul Bogdan Drăgoi. Pentru menţinerea contractelor sale cu SIF1 şi SIF4, de pe urma cărora încasează milioane de lei anual, SAI Swiss Capital va vota în favoarea premierii domnului Drăgoi chiar dacă acel vot ar fi în defavoarea SIF1, şi prin urmare în defavoarea altor acţionari SIF1. Se încalcă, astfel, principiile şi prevederile legii 74/2015 şi ale regulamentului Uniunii Europene 231/2013" (citat din Adresa AISIF remisă către ASF).

    Este dincolo de absurd.

    Eu te întreb ceva destul de complicat, dar îţi explic ce te întreb şi mă chinui să-ţi explic cît mai bine, ca pentru proşti, ceva care ţine de funcţia ta de supraveghetor şi ar fi trebuit să o sesisezi şi fără mine şi să nu permiţi să existe situaţia: tu stai şapte luni şi răspunzi "nu".

    Fără nici o explicaţie.

    Cred că şapte luni ASF nu a dezbătut nimic altceva decît cum să formuleze explicaţia că nu există conflict de interese în cazul prezentat de AISIF. Şi ASF nu a găsit nici o explicaţie.

    Neavînd explicaţie, a răspuns "Nu se confirmă", fără nici o explicaţie. Orice explicaţie ar fi fost autoincriminantă.

    În schimb, acum îl "sancţionează" pe Bogdan Drăgoi că, în documentele interne, a scris o singură frază în privinţa prevenirii conflictelor de interese şi nu a scris mai multe.

    Deşi, Bogdan Drăgoi, conform aceluiaşi ASF, nu se afla în conflict de interese, el trebuie să pună mîna pe creion şi să-şi facă lecţiile.

    Concomitent, ASF a împărţit mai multe avertismente unora din conducerea SIF Banat Crişana, nu doar lui Bogdan Drăgoi, într-o acţiune (după cum o văd eu) de curăţare a pasivităţii sale ca supraveghetor în faţa manevrelor Cooperativei, a toleranţei încălcării legilor şi a complicităţii care face din ASF un membru activ al Cooperativei de pe piaţa noastră de capital.

    Mă întreb dacă mai există vreo instituţie a pieţei noastre de capital care să nu fie controlată de Cooperativă, ca să-mi pot da seama dacă acest articol, cel de faţă, mai serveşte la ceva.

    Cred că nu.

    Atunci de ce îl mai scriu?

    Există o bună parte a comunităţii pieţei de capital care urăşte BURSA şi pe mine, personal, acţionînd fără conştiinţă şi fără scrupule.

    Dar, nu pot admite să nu arăt toate astea, chiar dacă nu serveşte la nimic.

    Cooperativa (din care ASF este parte) păteaza orice atinge.

    Cooperativa (din care ASF este parte) nu poate da explicaţii şi nu poate respinge acuzaţiile.

    În comentariile din josul articolelor despre Cooperativă, publicate de BURSA, cooperatorii dau dovadă de josnicie şi deseori, prostie şi incultură. Cei mai răsăriţi folosesc argumentum ad hominem (nu explic ce înseamnă asta, ca să mai puna şi ei mîna pe carte).

    Şi deşi colegii mei de la site-ul BURSA vor trebui să şteargă astfel de comentarii, cred că am o obligaţie să scriu şi să public astfel de articole.

    Am subiecte mult mai interesante despre care să scriu.

    Am lucruri mult mai bune de făcut decît să mă ocup de deşeuri.

    În schimb, este o obligaţie morală faţă de colegii mai tineri din Redacţie, este o obligaţie faţă de tradiţia de verticalitate a ziarului BURSA, este o obligaţie faţă de cariera mea de ziarist şi este o obligaţie faţă de mine însumi.

    Mă respect.

    Moralitatea comunităţii pieţei de capital este mai jos ca niciodată.

    Mai jos ca pe timpul lui Daniel Ţepeş şi mai jos decît pe timpul lui Ştefan Boboc.

    Înjuraţi-mă: sînt plătit, am interese, sînt obsedat.

    Înjuraţi-mă!

    Opinia Cititorului ( 34 )

    1. Cum acționează, "fără conștiința și fără scrupule", o "bună parte a comunității pieței de capital"? Împotriva dumneavoastră? Împotriva publicației? Vă provoacă vreo neplăcere, disconfort, ceva? Acuzația care se întrezărește în această fază este foarte serioasă!

      1. SIF-urile controleaza ASF si BVB, si ti se pare ca nu arata ostilitate fata de singurul ziar care le arata hotiile si mizeriile?

        Intrezareste-l matale pe Lakis cu sentinta de 3 ani si jumatate de inchisoare pentru manipularea pietei si spalare de bani si taci! Asta cu "fără conștiința și fără scrupule" este doar mirosul unei petale de trandafir.

        Paragraful la care te referi nu foloseste cuvantul "Împotriva", pe asta l-ai inventat tu.

        Astfel ai ilustrat concret ca articolul este corect: manifesti josnicie, prostie şi incultură. 

        Nu am inventat eu "împotrivă", doar l-am folosit pentru că încerc să înțeleg: când spui că cineva acționează cu ostilitate, presupui că există și un subiect al presiunii, adică acționează ÎMPOTRIVA cuiva. Încercam să înțeleg împotriva cui și ce daune/pagube rezultă din acest demers. Fără să clarificăm acest detaliu, fraza autorului rămâne doar o notă textuala alarmantă, dar difuza.

        De asemenea, trebuie să spun că îmi este imposibil să înțeleg agresivitatea răspunsurilor de mai sus... 

        "Nu am inventat eu "împotrivă", doar l-am folosit".

        No comment.

        Josnicie, prostie şi incultură nu mai spun, sa nu zici ca-s agresiva. 

        Stie cineva de la incompetentul ASF de ce actiunile TLV se pot tranzactiona din moment ce nu s-a finalizat consolidarea pentru toti si unii actionarii nu au primit in cont actiunile "consolidate"?

        Unii actionari au avut actiunile in cont la deschidere, iar altii nu le-au avut, adica "unii e mai ASFisti decat altii". 

        Chiar asa este, eu as zice ca unii sint mai consolidati decat altii, acesti "unii" fiind mai apropiati de "piata".

      Se putea să se scrie ceva despre hoții/corupții din piața de capital și să nu sară ei să comenteze? Nu.

      Make, au distrus piața de capital, au distrus și presa, cu banii sifonați de la acționarii SIF-urilor. Piața românească este terminată. Tot respectul însă pentru profesionalismul ziarului BURSA care scrie adevărul, că bursa noastră este mai coruptă decât oricând, controlată de infractori.

      Ar merita un articol și pe modificarea recentă a. Legi''' 74 zisa aifmd varanta' schizofrenica românească. Mândrie mare in aceasta modificare în ea' sta ba nene' toata filozofie Aifmd in Romania :pt toate Fia autoadministrate și admise la tranzacționare', acționari semnificativi ai acestora nu vor mai fi avizați individual de Asf :)....., In rest la toate entitățile reglementate sunt in continuare avizați . Întreb și eu așa este și la Bruxelles ? Așa zice Aifmd astA Bruxelles sa execptezi fără rușine pe cine vrea mușchii tau , in timp ce un amarat de ssif ..sta la avize? Dece nu este exceptat și Ssif broker ? Nu e și el tranzacționat public

      Incompetenta si coruptia din ASF au distrus o piata, un sector financiar. Nu este singurul. Asigurarile sunt zdruncinate si nici pensiile nu se simt prea bine. Cine trebuie sa raspunda? Clasa politica. Ea este cea care numeste cu ochii inchisi personaje de o prostie si de o absurditate mentala nemaivazute. Marcu, Gradinescu, Dascalu, Rosu. Figurile dezastrului.

      1. L-ai uitat pe Armeanu sau el nu se pune? Parca esti oripilat si ti se urca indignarea pe sira spinarii ca pensiile nu se simt prea bine, sau Armeanu nu este un personaj "prost si de o absurditate mentala nemaivazuta"? Bietul google ce cuvinte elevate ti-a returnat!

        Armeanu nu se pune. Armeanu e pe Tik-Tok.

        Ceea ce ar trebui sa faci si tu

        Normal ca le-au distrus. lucreaza grupul infra ASF. Serparaia e formata din oamenii servili Dragoi, Swiss, zona politica pdl din fostul cnvm si oamenii lui Dascalu Rusanu Armeanu. Se scot unii pe altii si merg pana in panzele albe in a incerca sa se scoata si din dosare penale. Organigrama asf e organigrama coruptiei coborate din partide. Armeanu slujbasul lui

        Voiculescu si lipit apoi de oricine altcineva, Dascalu geniul Asf, Stefoanoaia chiar sclipitoarea pietei de capital, gropara harinvest cu sava. Stefonoi care in afara de relatii cu Armeanu, Rusanu, Negoita si altii de trista amintire nu are competente. Si sa nu uitam de prea bunul Gradinescu care zice ca prin familie e deasupra legii. Cu bomba pe coliva explozibila - acoperirea spre aparenta de legalitate si zecile de punatoare de virgule de conformitatea legalitatii pe orice hartie. Cu toate virgulele la locul lor, la brd se fura in timp ce armeanu si familia sa sforaiau de 6.  

      Sanctionare cu avertisment dl Rachid El Lakis analist investiții piata de capital. O fi ruda cu Najib sau coincidență! Nu cred ca e familie mai numeroasă într-un sif ca familia Najib. Vai de piata noastra . ASF e mizerie.

      1. In Liban este o scoala de finante mult mai buna ca in Romania. Multumim Libanului ca ni i-au dat pe consilierul Lajis si pe analistul Lakis.

        Ce treabă are Liban, Iran, Elveția, orice, cu speța asta?

        Ma gandesc la coincidenta prin care consilieru Lakis al lui Bogdan Dragoi este un puscarias, iar analistul se numeste tot Lakis. Ce zici, are sau nu are treaba speta asta cu Elvetia?

        Doamna Sari El Lakis de la SIF 5 tot analist investiții o fi tot coincidenta de nume? Sau e chiar fata lu Najib!? Haideți fraților ca parca nu as crede ca nu se mai găsesc analiști decât intr-o singura familie in care capul este fost pușcăriaș devalizator la SIf 1 decât dacă Drăgoi este simpla marioneta a zisului fost pușcăriaș

        Dar domnul Copariu s-o simți confortabil in compania familiei fostului pușcăriaș ? Așa se explica graba la Sif 5 sa ia 10% din sif1. Pachetele astra mari nu pot fi decât ale lui najib. Deci cu banii din Sif 1 a cumpărat Sif 1 și acum pare ca vinde la Sif 5 consiliat de juniorii Lakis. Bravo domnu Cioacă ne-ați umplut de respect!

        Nu doar Copariu. Mai ales pretena de familie a lui Armeanu, Stefanoiu - ingenunchetoarea la Dragoi si Swiss, cu asta lucreaza ASF. Se fac ca fac ceva, avertismentul e maximul ce se poate intampla. Cand nu atentioneaza. Pana nu pleaca arestati astia, Stefanoiu, Armeanu&co, Dascalu, Dragoi va fi mereu aparat si albit. Si ceilalti ca Swiss.

      Nu o dată, de mii de ori am citit comentarii abjecte la adresa redactorilor Bursa. Nerușinare fără limite. Altfel, visul lui najib îndeplinit. Are 3 sifuri cadou de la ASF. Copariu, dascălu Gradinescu si marcu sunt slugile unui infractor.

      Inteleg ca sunteti in "razboi" cu cei din ASF.

      Intrebarea mea este " cine i-a pus acolo si cine ii sustine ? 

      Dar pe cei din clasa politica, cine ii sustine din exteriorul tarii ?

      Astept cu multa curiozitate raspunsul dv. 

      1. Ai inteles gresit.

        Nu sint in razboi cu nimeni. 

        Intrebarile sint in afara subiectului.

        Am inteles. Sunteti comandat doar la critici punctuale. Opozitie controlata.

        Adica in afara problemei de combatut.

        M-am lamurit. 

        Daca iti place adevarul, atunci nu mai spune "am inteles".

      Fiica lui Najib Lakis este salariata la Reprezentata Sif Oltenia din București la direcția investiții iar Copariu director la a direcția portofoliu ,acum ce mai spui este Asf plătit de Dragoi .??!!

      1. Drăgoi plătește stipendioara in stânga și in dreapta din banii companiei. Cum sel ectează oamenii astia angajații se vede. Familia Lakis este in toate . Nepoți copii frați cumnați mulți și buni specialiști . ASF vede, cercetează și supraveghează sa nu i se întâmple ceva lui Drăgoi și restul găștii . Te ia capul!

        Nu se poate,nu-mi vine sa cred.

        Asa de jos au ajuns ca-si angajeaza neamurile consilieri? 

      Nu am vazut sa publice cei de la Sif 1 raport curent catre piata BVB cu controlul efectuat de ASF.

      Asa de transparenti sunt?

      Dar ei au fost recompensati cu actiuni gratuite sa nu vada conflictul de interese din Sif 1? 

      Felicitari redactiei si lui Make pentru ca ne informati corect.

      Nu am vazut sa scrie nici un ziar, sait sau pagina de feisbuciuc de profil despre acest avertisment primit de Dragoi. 

      Cei de la BRD il mai pasuiesc mult?

      Incaseaza banii degeaba ca el are deja o amenda de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării coroborat cu fapta de acum de acoperire a conflictului de interese din Sif 1 cred ca trebuie sa zboare. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb