COP28: Reacţii din întreaga lume după acordul de la Dubai

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 decembrie 2023

Sursa foto: facebook/COP28 UAE

Sursa foto: facebook/COP28 UAE

English Version

Oficialităţi din întreaga lume au reacţionat după adoptarea unui acord de compromis la COP28, la Dubai, care îndeamnă pentru prima dată ţările lumii să renunţe progresiv la combustibilii fosili, consideraţi vinovaţii principali ai schimbărilor climatice. Acordul a fost salutat de preşedinţia emirateză a conferinţei, de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa, Spania, Ţările de Jos, statele arabe, Africa de Sud şi, într-o mai mică măsură, de Australia. ONU şi Samoa, care s-au exprimat în numele statelor insulare mici, au fost mai moderate. China a făcut apel la ţările dezvoltate să preia conducerea în ceea ce priveşte tranziţia energetică globală, informează AFP. Este o decizie "istorică pentru a accelera acţiunea climatică", a declarat Sultan Al Jaber, preşedintele emiratez al acestei Conferinţe ONU privind schimbările climatice, la care au participat aproximativ 200 de ţări. "Era energiilor fosile trebuie să se încheie şi ea trebuie să se termine cu dreptate şi echitate", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după anunţarea acordului. "Ţin să spun că renunţarea la combustibilii fosili este inevitabilă, fie că le place sau nu. Să sperăm că ea nu vine prea târziu", a subliniat el, adresându-se "celor care s-au opus unei referiri clare" la această noţiune de eliminare în textul final de COP28. "Omenirea nu poate să îşi permită întârzieri, indecizie sau jumătăţi de măsură", a insistat Antonio Guterres.

"Cred că toată lumea va fi mulţumită de faptul că, într-o lume zguduită de războiul din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi de toate celelalte provocări ale unei planete care se clatină, există un motiv pentru a fi optimişti, a fi recunoscători şi a ne felicita cu toţii împreună aici", a declarat emisarul american pentru climă, John Kerry.

"Ţările dezvoltate au o responsabilitate istorică şi incontestabilă în ceea ce priveşte schimbările climatice: ele trebuie să preia conducerea pentru a se angaja spre obiectivul de 1,5 grade Celsius" şi pentru "a atinge neutralitatea carbonului cât mai curând posibil", a declarat Zhao Yingmin, viceministrul chinez al Mediului.

Acordul "istoric" semnat la COP28 "marchează începutul erei post-fosile", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Omenirea a aprobat obiectivele UE pentru 2030: o triplare a energiei regenerabile şi o dublare a eficienţei energetice", a adăugat ea, salutând într-o declaraţie separată "o demonstraţie puternică a valorii multilateralismului în abordarea celor mai mari provocări ale planetei noastre".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat "o etapă importantă" care "angajează omenirea spre o tranziţie fără combustibili fosili", îndemnând totodată la "accelerarea" luptei împotriva încălzirii planetei noastre. Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, preşedintele Macron a salutat şi recunoaşterea "rolului-cheie al sectorului nuclear", "o premieră" apărată de Franţa, în paralel cu necesitatea unei triplări a energiilor regenerabile. Ministrul francez pentru Tranziţie energetică, Agnes Pannier-Runacher, a subliniat "o victorie a multilateralismului şi a diplomaţiei climatice".

"Sfârşitul sau cel puţin renunţarea la combustibilii fosili (...) este una dintre cele mai bune ştiri pe care am fi putut să le primim de la Dubai", a declarat prim-ministrul spaniel Pedro Sanchez în faţa Parlamentului European din Strasbourg. Ţările de Jos consideră că noul acord reprezintă "un moment important". "Pentru prima dată, omenirea este pe cale să vorbească despre o renunţare la energiile fosile", a declarat ministrul olandez pentru Climă, Rob Jetten. "Mai multă ambiţie este întotdeauna ceva de preferat, dar obiectivul (de limitare a încălzirii) de 1,5 grade Celsius rămâne în vedere", a adăugat el.

"Grupul arab îşi exprimă recunoştinţa pentru eforturile deosebite depuse de preşedinţia Emiratelor Arabe Unite şi de echipa sa", a declarat Albara Tawfiq, reprezentant al delegaţiei saudite la COP28 şi preşedinte al Grupului arab la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, salutând conferinţa drept un "mare succes". El a citat realizările din textul final, cum ar fi menţionarea tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, promovate de ţările producătoare de petrol pentru a continua să producă hidrocarburi.

"Rezultatul nu merge atât de departe pe cât mulţi dintre noi cereau, începând cu ţările cele mai vulnerabile. Dar mesajul transmis este clar: toate naţiunile lumii recunosc că viitorul nostru se află în energia curată şi că era combustibililor fosili va lua sfârşit", a declarat ministrul australian pentru Climă, Chris Bowen.

Alianţa micilor ţări insulare (AOSIS), deosebit de ameninţate de schimbările climatice, a exprimat anumite rezerve şi îngrijorări după adoptarea textului, pe care îl consideră insuficient. "Am făcut un pas înainte în raport cu statu-quoul, dar lucrul de care avem cu adevărat nevoie este o schimbare exponenţială", a declarat Anne Rasmussen, reprezentantă a insulelor Samoa, care prezidează AOSIS, aplaudată după această declaraţie de reprezentanţii europeni şi ai altor naţiuni.

"Pentru prima dată, avem un text care îndeamnă la îndepărtarea de combustibilii fosili pentru a ne angaja pe drumul spre o tranziţie energetică justă, ordonată şi echitabilă", a declarat ministrul sud-african al Mediului, Barbara Creecy, citată într-un comunicat guvernamental. "Este un obiectiv pentru care ţara noastră, alături de restul continentului african şi de alte naţiuni vulnerabile, a luptat de mulţi ani", a adăugat Guvernul Africii de Sud. "Documentul recunoaşte, de asemenea, importanţa garantării unor finanţări publice adecvate pentru a permite adaptarea ţărilor în curs de dezvoltare. Este un pas mare spre înainte", a subliniat Barbara Creecy.

După anunţarea acordului, Brazilia a îndemnat ţările dezvoltate să conducă tranziţia energetică şi să pună la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare resursele necesare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La COP28, desfășurată în Dubai, a fost adoptat un acord de compromis care solicită țărilor lumii să renunțe progresiv la combustibilii fosili, considerați principalii vinovați ai schimbărilor climatice. Acordul a fost salutat de diverse țări și organizații, printre care Statele Unite, Uniunea Europeană, Franța, Spania, Țările de Jos, statele arabe, Africa de Sud și, într-o măsură mai mică, Australia. ONU și Samoa, care au vorbit în numele statelor insulare mici, au adoptat o atitudine mai moderată. China a apelat la țările dezvoltate să preia conducerea în tranziția energetică globală. 

    Sultan Al Jaber, președintele emiratez al Conferinței ONU privind schimbările climatice, a numit decizia "istorică pentru a accelera acțiunea climatică". Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat inevitabilitatea renunțării la combustibilii fosili și a avertizat asupra riscurilor întârzierilor în această privință. 

    Reprezentanți importanți, precum emisarul american pentru climă John Kerry, au salutat acordul, subliniind importanța optimismului în contextul problemelor globale. China a recunoscut responsabilitatea istorică a țărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice. 

    Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat acordul ca marcând începutul unei ere post-fosile și a apreciat angajamentul pentru obiectivele UE privind energia regenerabilă și eficiența energetică. 

    Lideri precum Emmanuel Macron, președintele Franței, și Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, au salutat acordul ca o etapă importantă în tranziția către o lume fără combustibili fosili. Țările de Jos au considerat acordul un moment crucial, iar Australia a recunoscut că renunțarea la combustibilii fosili este una dintre cele mai bune știri. 

    Cu toate acestea, Alianța micilor țări insulare a exprimat rezerve și îngrijorări, considerând acordul insuficient. Cu toate acestea, au apreciat că este un pas înainte, dar au subliniat necesitatea unei schimbări exponențiale. 

    În final, Brazilia a îndemnat țările dezvoltate să conducă tranziția energetică și să ofere resursele necesare țărilor în curs de dezvoltare. 

    1. Romania a făcut un uriaș pas inainte tăind banii de la programul Rabla si de la panouri solare.

      Am inteles ca un comisar european le-a batut deja obrazul si i-a anuntat ca Romania va pierde si celelalte fonduri daca procedeaza in felul asta. 

      au facut pe termen scurt ca sa echilibreze deficitul in rport cu pibul ... ceea ce trebuia oricum guvernul sa faca ciclic... doar ca guvernul nu a vrut sa taie din componentalor de povara ca procent din pib ci din componenta pietei reale... ca piata reala sa simta putin cutitul la os iar in fata sa isis schimbe capacitatile vechi...actuale...

      va reveni programul... dupa ce se tempereaza inflatia...care devine in fata deflatie/desinflatie 

      s c c r e t 

    Poti sa implementeze ce politic vrei....

    Ciclul solar si de incalzire globala nu arata ca este in faza de racire ci de incalzire...  

    Activitatea omului pe pamenat... are o amprenta procentuala infima... in comparatie cu ciclitatea la 40-50 de mii de ani sau cu aia la suta sutele milioanele de ani.... 

    Oricum ne aflam in ciclul de 40 mii de ani... unde minimul a fost in era trecuta glaciara... nu am atins inca maximul in temperatura pe glob... 

    Dupa ce se atinge maximul pe glob si se va inversa... spre rece... tar ca Dubai si cele apropiate de ecuator vor beneficia de inverzeala si vegetatie... in timp ce tari ca islanda-irlanda-norvecia...etc ...danemarca... vor cunoaste foametea si inghetul... 

    Oricum in fata pe oameni ii asteapta riscuri mult mai mari decat clima.. plante -animale sunt pe cale de disparitie... la urmatoriul ciclul de inghetare al pamantului oamenii se vor lupta cu supravietuiri in medii grele, vor migra din teritorii actual populate spre teritorii actual aride sau temperate.... 

    Raritatea animalelor salbatice in combinatie cu alt ciclu de inghet va aduce un mare deservicul populatiei globale...  

    Dar pana acolo...avem inca ciclul de crestere temperaturi si de topire ghetari...asta se transforma in fata in instabilitate atmosferica in crestere, variatii abrupte de temperaturi, variatii abrupte de nivel umititate, unde raportul dintre cald umed, cald uscat, rece umed, rece uscat... va suferii elongatii severe. 

    Nu toate teritoriile globului vor fii "pedepsite" nici in ciclul de incalzire nici in cel de racire... cele care sunt pozitionate corect pe globul pamantesc... 

    s c c r e t 

    Întrebați orice horticultor de pe vremuri care încălzea sera cu centrală pe lemne (nu gaze0: plantele se dezvoltau rapid, fără biostimulatori, doar cu soare, apa, caldura și mult...CO2 !

    Succes la învățat biologie clasa VII.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb