Copii şi adulţi

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 20 octombrie 2010

Sistemul sanitar autohton suferă îngrozitor. Susţin acest lucru atât cei din interiorul lui, cât şi cei din exterior. Sistemul de învăţământ este în colaps. Aşa se discută pe la colţuri de şcoli. Totul este abstract şi pare să nu te atingă atât timp cât vorbeşti de sisteme şi chestiuni impersonale. Dramele se nasc când ajungi la oameni. Oamenii din interior.

Concret: se ia un copil şi se trimite la şcoală. I se frânge o mână la ora de sport. Prima. O vizită scurtă la cabinetul medical, un telefon la părinţi şi cam atât. Sistemul de învăţământ nu simte nevoia să interacţioneze cu sistemul sanitar. Copilul suferă şi aşteaptă ca mama şi tatăl să vină cât mai repede să-i aline durerea. Cine altcineva să o facă?

Se acţionează în pripă şi se merge direct la cel mai apropiat spital: Universitar de Urgenţă. De la camera de gardă, părinţii află că aici nu sunt primiţi copii. Copilul suferă, la fel şi medicul, îl doare în cot. Nici măcar nu are curiozitatea să vadă care e problema. Inimi slabe, părinţii în-cearcă o mică şmecherie şi merg direct la secţia de ortopedie, ocolind câţiva bodyguarzi plictisiţi. Acelaşi rezultat, cinstit până la limita suportabilului, medicul spune că nu are voie să trateze un minor, dar nici el nu face niciun gest care să mai aline durerea unui copil. Dacă adulţii aveau mai mult noroc la camera de gardă, pe el nu-l deranja să intervină. Nu au avut.

Trafic aglomerat, aşa ca de prânz, transpiraţi de emoţie şi durere ajung la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie". La camera de gardă, asistenta vorbeşte la telefon cu "iubi", 2 minute nu vede şi nu aude. Ghinion curat, între timp apar doi adulţi, un şofer şi o victimă. Ultimul e pe picioarele sale, dar, evident suferă, e lovit la cap. "E un accident auto, să mai aştepte copilul, e cel mai apropiat spital. Unde vroiaţi să se ducă?".

Oameni sunt, înţeleg situaţia. Copilul, nu, are alte dureri. Trataţi adultul. În cele din urmă, primesc o fişă şi pot să mergă către ortopedie. Aici suferă mai mulţi copii. După 40 de minute de aşteptare află că domnul doctor e la masă. Mai aşteptă puţin. Mănâncă mult. În cele din urmă se intră în cabinet. Din fericire nu e grav, câteva zile în ghips, doare, dar trece.

Trece? Greu de crezut. În cele două spitale au întâlnit doar oameni, nu au văzut niciun sistem.

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sistem ineficient, oameni nesimtiti. Ce sperante sa mai ai.

    1. ''Trece? Greu de crezut. În cele două spitale au întâlnit doar oameni, nu au văzut niciun sistem.''

      Acest final de articol face cat un intreg scenariu de film .  

      Felicitari domnule jurnalist , rusine celor care se conduc si ne conduc spre ...nicaieri ! 

    Cel mai bun numar al ziarului Bursa din ultima perioada. Sun cel putin 4 articole de exceptie. Bravo!

    1. Evident este vorba de "SUNT...". Scuze!

      Ce se intampla cu aceste scrieri ? Dimineata nu am putut citi materialul ...acum se poate !

      Ma bucur totusi ca am insistat pentru ca a meritat, Un articol patrunzator , trist si ironic totodata ...  

    Nu exista un sistem de invatamant sau sanitar, daca a existat candva, acum este in coma; deci daca nu exista, putem spune ''Rusine. domnilor doctori, doamne invatatoare, etc?'' Nu exista manageri, doar profitori, oportunisti care mai scot un ban pe un teren inchiriat, o sala de sport in care dau din buric fetite de clasa 1, un director de scoala generala - profesor de sport - cu abilitati de Bute- care a reusit in 5 ani sa se infrateasca cu un handbal de la Steaua...si cam atat- bun si ala (handbalul) macar stii ca partea cu ''in corpore sano'' e garantata; cat despre ''mens sana''.... Dumnezeu cu mila

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb