Ivan nu se astîmpără. Nicolae Ivan mă asmute. În loc să-şi ceară scuze pentru gogoşi, preşedintele Fondului Proprietatea Nicolae Ivan trece din televiziune în televiziune şi le umflă. După care îmi zice că nu mă pricep la piaţa de capital.
Văd roşu!
Nu că m-aş pricepe. Ci că Ivan este cel care zice că nu mă pricep.
Miercurea trecută, la finalul unei emisiuni difuzate de B1TV, preşedintele Fondului Proprietatea Nicolae Ivan a rostit clar: "Noi am garantat preţul de un leu pe acţiune".
Joi, am scris în "BURSA" că declaraţia asta este o aberaţie. Că informaţia este falsă şi că Nicolae Ivan manipulează opinia publică.
Vineri, Nicolae Ivan apare la "Realitatea TV" în emisiunea de bursă şi îmi pune la îndoială competenţa, după care aruncă un şir de alte aberaţii şi informaţii false, între care se distinge aceea că CNVM va garanta şi va certifica valoarea Fondului Proprietatea (textul exact al declaraţiilor domnului Nicolae Ivan este reprodus în pagina 3).
Faptul că Nicolae Ivan este fizician nu mă împiedică să cred că ar putea fi şi specialist în piaţa de capital. Din păcate, nu-i cazul. Nu ştiu pe ce poartă a fost lăsat să intre în piaţă. O fi făcut vreun curs. El nu e vinovat, vinovat este profesorul care i-a dat notă de trecere. Dacă şi-ar fi învăţat lecţiile, atunci n-ar fi putut afirma gogoaşa că CNVM certifică sau garantează ceva.
Cînd un finanţist rosteşte cuvîntul "garantează", ştie că acesta derivă de la "garanţie". Iar "garanţie" nu înseamnă "las" că-l ştiu eu pe ăsta, e băiat bun", ci înseamnă "bani".
Domnule Ivan, explicaţi-ne şi nouă, că nu prea vă pricepem, de cînd a devenit bancă CNVM?! Cu ce bani să vă garanteze CNVM valoarea Fondului Proprietatea? Sau este CNVM, cumva, o societate de asigurări?!
Da, în unele pieţe, în cazuri extrem de rare, unele fonduri care nu sînt dubioase, cu conducere care nu e dubioasă, ajung să fie acceptate în nişte scheme - atenţie!, scheme - de garantare în care sînt implicate bănci foarte, foarte mari. Se întîmplă, tot aşa, că fonduri dovedite în timp a fi serioase şi cu oameni competenţi la cîrmă, ajung să fie acceptate în scheme de asigurare implicînd societăţi de asigurare foarte, foarte mari.
Domnule Ivan, a fost Fondul Proprietatea acceptat în vreo schemă cu CNVM de garantare ori asigurare? Pfui!
Şi mai spuneţi, domnule Ivan, că CNVM nu numai că va garanta valoarea Fondului Proprietatea, ci că i-o va şi certifica.
De cînd este CNVM depozitarul Fondului Proprietatea, domnule Ivan?! Aţi încheiat vreun contract de depozitare cu CNVM şi nu ştim noi? Pfui!
Hai să zicem că Nicolae Ivan, preşedintele Fondului Proprietatea nu este incompetent. Hai să zicem că a rostit aberaţiile astea pentru că l-a furat elocinţa.
Dar, chiar şi aşa, cine s-a frecat cît de cît de CNVM, nu are cum să gîndească, măcar, că supraveghetorul pieţei poate certifica mai mult decît regularitatea unui gest din piaţă. În mintea celui mai nou venit în piaţă stă scris cu litere de foc textul clasic pe care CNVM îl aplică, de pildă, ofertelor publice: "Viza de aprobare aplicată pe textul ofertei definitive nu are valoare de garanţie şi nici nu reprezintă o altă formă de apreciere a CNVM cu privire la oportunitatea, avantajele şi dezavantajele, profitul ori riscurile pe care le-ar putea prezenta tranzacţiile de încheiat prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei; decizia certifică numai regularitatea ofertei în privinţa exigenţelor legii şi ale normelor adoptate în aplicarea acesteia."
Chestia asta e clasică, oriunde în lume. Să zicem că Nicolae Ivan n-ar fi ştiut care este rolul CNVM în raporturile specifice cu Fondul Proprietatea. Dar, măcar, prin extrapolarea principiilor acestui text la situaţia concretă a Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan n-ar fi putut rosti cuvintele "garantat" şi "certificat", în legătură cu CNVM.
Dacă aţi fi cunoscut acest text (clasic, elementar), atunci, domnule Ivan, aţi fi fost mai prudent în elocinţă! Dar, probabil, luaţi cunoştinţă de el abia acum, citind articolul meu. Vă învăţ pe gratis, domnule Ivan. Mulţumiţi-mi, măcar. Aşa face orice copil cu şapte ani de acasă.