Copos: "Nu cred că ieşirea din criză se va petrece în acest an"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 27 ianuarie 2014

Copos: "Nu cred că ieşirea din criză se va petrece în acest an"

Reporter: Cum caracterizaţi anul 2013 pentru ANA Holding şi pentru industriile în care deţineţi afaceri?

George Copos: 2013 a fost un an de relansare, pe de o parte, şi de schimbare, pe de altă parte, în funcţie de domeniul de activitate. Vă dau două exemple.

În industria hotelieră, unde noi, prin compania Ana Hotels, suntem foarte puternici, a fost un an de relansare. După 2008, care a fost un an - record în domeniul hotelier, au urmat ani foarte grei, marcaţi de scăderi masive şi de recuperări lente. În 2013, am înregistrat primele creşteri semnificative de după începerea crizei, creşteri prin care încercăm să ne apropiem de nivelul lui 2008. Unele dintre locaţiile noastre, cum ar fi Poiana Braşov, au reuşit chiar să depăşească consistent nivelul lui 2008.

Pentru această performanţă există o explicaţie: investiţiile. La Poiana Braşov, am investit masiv pe două planuri: pe de o parte, am modernizat două dintre hotelurile noastre de acolo. Vechiul hotel "Sport" a devenit "Sport Hotel & Spa", după ce a fost renovat din temelii şi i s-a adăugat un Spa de munte ultramodern, realizat după un model din Alpii francezi. Hotelul "Bradul" a fost şi el modernizat complet. Valoarea totală a investiţiei noastre acolo a fost de circa 18 milioane euro. Pe un alt plan, în anul 2010, după aproape şase ani de muncă, a fost finalizat la Poiana Braşov un plan de dezvoltare a domeniului schiabil, plan datorită căruia acum există acolo peste 80 de hectare de pârtii, dotate cu instalaţii pentru producerea zăpezii artificiale.

În alte domenii, cum ar fi industria electro - tehnică, a fost un an de schimbare, în primul rând, o schimbare de context. Modul în care înţelegem şi facem producţie industrială în Europa este, se pare, ceva care în curând va deveni de domeniul trecutului. De domeniul prezentului şi, probabil, al viitorului, este ceea ce fac "Tigrii" din Asia - China, Taiwan, Singapore, Malaezia, Coreea de Sud etc. Actualul context este cel în care Asia, mai ales China, se impun tot mai mult pe pieţele occidentale. Ceea ce fac ei, începând cu volumul producţiei şi terminând cu preţurile, este "peste" ceea ce facem noi în prezent. Astăzi producătorii din Europa ori se adaptează la noile condiţii, ori dispar. Şi noi, la Ana IMEP, suntem confruntaţi cu aceeaşi realitate. China, cea mai mare putere comercială din lume, ne obligă să ne schimbăm strategiile pentru a putea concura cu succes pe pieţe. Astfel, 2013 a fost anul în care am accelerat schimbarea pe care o continuăm în 2014.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la acest an? Va fi un an mai bun pentru mediul de afaceri din ţara noastră?

George Copos: Părerea mea este că anul 2014 va fi cel puţin la fel de dificil şi de "provocator" ca 2013. Nu sunt profet dar nu cred că ieşirea din criză se va petrece în acest an. Desigur, mă aştept la redresări importante în multe domenii. În unele, semnele pozitive au apărut din 2013 - industria hotelieră şi agricultura, spre exemplu.

În ceea ce ne priveşte, în domeniul hotelier încercăm să ne apropiem cât mai mult de nivelul anului 2008. Ar fi o mare performanţă. În industria alimentară ne dorim ca AnaPan, aflată, şi ea, în proces de restructurare şi de modernizare, să redevină un jucător important pe piaţa patiseriei, cofetăriei şi panificaţiei, consolidându-şi poziţia în gama produselor "Premium". Iar în industria noastră de motoare sperăm să rezistăm asaltului Chinei pe piaţa europeană.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri, sunt circumspect. Aştept de multă vreme, de la feluritele guvernări şi de la feluritele formulare guvernamentale, de orice culoare au fost ele, măsurile care să dea impuls economiei. Aştept relaxarea reglementărilor privind Taxa pe Valoarea Adăugată, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, scăderea costurilor cu forţa de muncă şi altele. Şi nu le aştept fără motiv. Le aştept pentru că de aceste măsuri depinde supravieţuirea economiei româneşti. Altfel, tăvălugul asiatic ne va zdrobi. Iar măsurile aşteptate nu mai vin!

Reporter: Cât de mult cauzează lipsa zăpezii afacerilor pe care le deţineţi în Poiana Braşov? La cât se ridică nivelul veniturilor în comparaţie cu alţi ani?

George Copos: Foarte mult. Lipsa zăpezii în staţiunea de schi Poiana Braşov ne-a cauzat o pierdere pe care o estimez la circa 1 milion de euro, pentru perioada 15 decembrie 2013-15 ianuarie 2014. Dar lipsa zăpezii este doar unul dintre factorii care ne afectează activitatea. Al doilea este împărţirea vacanţei de iarnă a elevilor în două perioade mai scurte: una între 20 decembrie şi 6 ianuarie, iar a doua - la sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie, cu consecinţe în scăderea numărului de turişti. Sub impactul acestor doi factori veniturile din perioada 1 - 10 ianuarie sunt mai mici cu circa 50% prin comparaţie cu perioada similară a anului 2013.

Reporter: În ce stadiu se află proiectele ANA Tower şi ANA Residences?

George Copos: Ambele proiecte au fost concepute în perioada de "boom" a pieţei imobiliare şi sunt finalizate în ceea ce priveşte concepţia, proiectarea şi alte asemenea elemente. Pentru Ana Tower, un modern turn de birouri, avem pregătit totul, am selecţionat chiar şi antreprenorul general al proiectului. Sperăm ca în acest an să apară conjunctura favorabilă începerii lucrărilor. Ana Residences este, deocamdată în "stand by", până la dezgheţarea pieţei de profil şi la reapariţia cererii.

Reporter: Aveţi afaceri în mai multe domenii de activitate. V-aţi gândit să părăsiţi vreunul dintre acestea sau să pătrundeţi pe altele noi, cu potenţial?

George Copos: În anii 1990 şi 2000, ani de expansiune, am diversificat mult portofoliul de afaceri al Holdingului. În urmă cu câţiva ani acopeream de la telefonia mobilă - noi am fost, la un moment dat, un acţionar important al societăţii MobiFon/Connex, astăzi Vodafone - până la, să zicem, transporturi rutiere internaţionale. În timp, am constatat că dispersarea în multe societăţi nu este cea mai bună soluţie. Am început aşadar să le concentrăm, prin fuziuni. Aşa, spre exemplu, Ana Trans International a fuzionat cu Ana IMEP, ambele companii fiind situate în Piteşti şi având activităţi care se intersectează frecvent. Formal, am renunţat la compania noastră de transporturi; efectiv însă, divizia noastră de transporturi lucrează în continuare, în cadrul Ana IMEP.

În aceste vremuri de sfârşit de criză ne consolidăm. Apoi vom vedea dacă este cazul să ne extindem la alte domenii sau e mai bine să le dezvoltăm pe cele în care deja suntem "consacraţi".

Reporter: Când vom ieşi din criză? Sau, mai bine spus, o vom depăşi vreodată?

George Copos: Nouriel Roubini a devenit faimos pentru că a reuşit să prevadă intrarea în criză. Cine va reuşi să prevadă momentul ieşirii din criză va deveni la fel de faimos. Şi dacă va reuşi să prevadă şi cum, va lua Premiul Nobel. Şi, chiar şi atunci, nu e sigur că metoda este aplicabilă şi în România.

Reporter: Care credeţi că ar putea fi şansa României? Se întrevede ceva la orizont?

George Copos: Şansele de succes ale României sunt cele pe care le enumăr de 20 de ani: educaţia, sănătatea, infrastructura, turismul, agricultura. Dar, pentru ca acestea să devină realitate, trebuie ca în ele să se investească. Pentru aceasta este nevoie de o clasă politică onestă, care să genereze un guvern care să fie, în acelaşi timp, şi responsabil, şi competent.

Orizontul este o linie lungă, dreaptă, neîntreruptă, pentru moment, de nimic, în afara unei generaţii masive de tineri deştepţi, oneşti şi determinaţi de "a face bine ceea ce fac". Ei sunt şansa de mâine a României! Dacă reuşim să îi instruim şi să îi fidelizăm.

Reporter: Ce măsuri ale actualei guvernări au venit în sprijinul mediului de afaceri? Care dintre guvernele post-revoluţionare şi-a făcut treaba cel mai bine pe acest segment?

George Copos: La prima întrebare nu am nici un răspuns.

La a doua, trebuie să ne uităm în statistici şi să vedem în perioadele cărora dintre guvernări s-a generat creştere. Răspuns: 2000 - 2004 şi, mai ales, 2004 - 2008. În acesta din urmă am fost implicat şi eu, pe componenta "mediu de afaceri".

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la actuala clasă politică şi de la viitoarele alegeri?

George Copos: În 2006, când am ieşit din politică, mi-am propus să nu mai revin niciodată. Mai mult, mi-am propus să rămân consecvent ideii că politica trebuie făcută de oameni politici, iar afacerile - de oameni de afaceri. Eu sunt om de afaceri. Mă bazez, în primul rând, pe mine însumi şi pe echipa mea.

Nu am văzut nimic pozitiv pentru mediul nostru de afaceri venind de la europarlamentarii români. Deci, nu sunt foarte interesat de acest aspect.

În mediul de afaceri intern, aştept cu răbdare un semn de înseninare. Deocamdată este seară, şi e întuneric, de mai bine de un an.

Deci, noi, cei din mediul de afaceri, ne-am obişnuit să nu aşteptăm nimic "de sus". Ne descurcăm singuri! Aşa cum ne sfătuia Vintilă I. C. Brătianu în articolul intitulat "Prin noi înşine", scris la 16 mai 1905, în "Voinţa Naţională".

Reporter: Care este cea mai mare greşeală pe care aţi făcut-o în afaceri până acum?

George Copos: Am făcut două. Prima: că am intrat în fenomenul "fotbal". A doua: că am intrat în politică, renunţând pentru un timp la afaceri.

Reporter: Ce planuri investiţionale de viitor aveţi pe termen mediu şi lung?

George Copos: Planurile pe care le demarăm în curând cuprind două direcţii: construirea Ana Tower, investiţie care se va ridica la circa 70 milioane de euro, şi investiţiile la Ana Hotels, în valoare de circa 5 milioane de euro. La Ana Hotels, vom face lucrări de modernizare la hotelurile "Crowne Plaza" din Bucureşti, la "Europa" din Eforie Nord şi la Poiana Braşov, unde vom demara proiectul "Poiana Residences", care va transforma vechiul hotel "Poiana" într-un concept cu totul nou.

Reporter: Rapidul, una dintre marile dumneavoastră iubiri, continuă să treacă prin momente foarte dificile, fiind în pericol de a falimenta. Vă reproşaţi ceva din perioada petrecută în Grant? Aţi fi dispus să mai investiţi în sport?

George Copos: Rapid a fost o perioadă importantă a vieţii corporatiste a Holdingului Ana. A apărut, a fost frumos, pe urmă nu a mai fost frumos. În cele din urmă nu a mai fost deloc. Eu am făcut tot ce am putut pentru Rapid. Nu am cerut nimic în schimb, decât puţin respect pentru munca mea şi pentru banii pe care i-am cheltuit acolo - bani cu care puteam să mai cumpăr încă un "Athenee Palace Hilton". Când respectul a dispărut, pasiunea s-a stins. Aşa e în marile iubiri. Tuturor, jucători, antrenori, finanţatori, le doresc succes.

Investiţiile mele în sport - în fotbal, cel puţin - se opresc aici. Rămân pe agendă cele legate de schi - mă gândesc la domeniul schiabil de la Poiana Braşov, la noul domeniu schiabil Poiana Braşov - Râşnov, la o Cupă Mondială la Poiana şi, de ce nu, la o Olimpiadă sau măcar la Jocurile Mondiale Universitare de iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb