Corabia beată

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 septembrie 2009

Cristian Pîrvulescu

"Pe fluviile calme cum lunecam la vale, N-am mai simţit că-s dusă de edecarii mei", spunea cândva Arthur Rimbaud, în primele versuri ale celebrului său poem Corabie beată (Le bateau ivre). Dar cum, nu despre literatură vreau să scriu în continuare, ci des-pre societate şi politică într-un moment de criză, figura de stil a marelui poet îmi este folositoare. Căci, dacă edecarii care trăgeau de pe mal vasul contra curentului sunt ameţiţi, lucrurile scapă de sub control. Şi chiar asta să se întâmple şi în România, şi aiurea. După şirul febrelor speculative care au cuprins lumea în ultimele trei decenii, şi mai ales după beţia bulei imobiliare, căderea în recesiune a agravat tendinţele iraţionale deja prezente. Fricile suprapuse au antrenat lumea în derivă, iar "edecarii" noştri politici par cuprinşi de inerţie ori de panică. Şi asta pentru că nu ştiu cum să reacţioneze la o criză şi încotro să îndrepte lumea. Lăsaţi în voia sondajelor, reacţionează la mişcările haotice ale opiniei fără să poată propune un sens.

Când, acum câţiva ani, preşedintele Băsescu îl numea pe fostul şef al statului Ilies-cu "bătrânul edec" - folosind probabil formula pentru a indica un "vechi slujitor" al nomenclaturii şi sistemului - nu credea că va ajunge într-o situaţie oarecum asemănătoare. Dar un marinar, cum a şi fost actualul preşedinte, nu poarte ignora sensul propriu al cuvântului, cel de odgon, cu care este remorcat de pe mal o ambarcaţiune. De unde şi expresia a trage la edec. Dar acum, nimeni nu pare să mai tragă la edec. Şi corabia e beată.

Semnele nu lipsesc. De la asumarea răs-punderii guvernului doar pentru a face proba forţei politice în plină campanie electorală la isteria anti-Obama indusă unei minorităţi fanatizate şi ultra-conservatoare în America, trecând prin lipsa de reacţie generalizată în faţa dezastrului ecologic care ne afectează viaţa de zi cu zi, totul arată că majoritatea politicienilor sau comentatorilor, dar şi cetăţenii obişnuiţi, sunt dezorientaţi. Ceea ce nu îi împiedică însă pe "marii scamatori" să încerce în continuare să manipuleze opinia. E şi aces-ta un simptom al fricii. Căci în locul dezbaterii raţionale a soluţiilor sunt preferate incitările la ură. Un exemplu: selectarea informaţiilor despre campaniile anti-Obama prezente pe fluxul agenţiilor de ştiri din România sau în presa scrisă sau audio-vizuală ilustrează fie o predispoziţie ideologică conservatoare, fie o operaţiune politică, legată de campania electorală românească, care să sugereze devierea "socialistă" a Americii. Ori, oferind publicului doar informaţii relevante pe termen foarte scurt, mass media, intrând în jocul politicienilor fără viziune politică, nu face decât să amâne deznodământul. Iar astăzi problemele pe termen lung sunt într-adevăr cruciale.

Studiile de psihologie comportamentală şi de mediu dovedesc că omul nu are "creierul verde", că nu poate reacţiona rapid la sfidările schimbărilor climaterice care sunt deja dramatice. Deşi pentru majoritatea oamenilor schimbările sunt vizibile, pericolul este perceput ca fiind îndepărtat. Din păcate, situaţia este critică, iar intervenţiile sunt urgente. În acest caz, ideea că piaţa funcţionează "natural", nu doar că nu este valabilă, ci s-a dovedit dăunătoare. Rolul politicii nu poate fi în niciun fel înlocuit. Măsurile corective trebuie impuse cu urgenţă, dar nu pot fi doar de natură normativă. Şi pentru a reuşi va fi nevoie de un efort politic susţinut. Ori, campaniile de informare prin care ar putea fi modificat comportamentul indivizilor depind de capacitatea edecarilor de a-şi relua menirea. Pentru moment, unii par încă mahmuri, iar alţii sunt turmentaţi de-a binelea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aţi auzit de "caseta" de sub Dîmboviţa? A fost un proiect de "ecologizare", indubitabil etatistă, a rîului. Dîmboviţa cu dejecţii curge pe sub Dîmboviţa argeşă. Luciul din dreptul Tribunalului Mare vine de fapt din Argeş. Cam aşa arată ecologia de partid şi de stat. Sunt de acord cu viziunea ecologistă asupra lumii, dar nu şi cu monopolizarea ei la stînga. O viziune sănătoasă ar fi numai reducerea frustrărilor subterane. Frustrările individuale. Alea de fac să-i urîm pe poliţişti, să murdărim veceurile publice, să distrugem mobilierul stradal, să nu ne respectăm unii pe alţii, să fugim fiscal, să aruncăm uleiul la canal. Odată eradicate frustrările, vom fi ceva mai cooperanţi*). Voluntariatul prin lege este el însuşi unul fals, limitat, şi, în mod paradoxal, segregant. Cam ca Dîmboviţa de deasupra. Numai pînă la Bălăceanca.

     

    Oricît ne-am screme să găsim justificări literare, o corabie remorcată seamănă tot cu un cîine în lesă. Aşadar, de vrem să mişcăm corabia, trebuie să folosim mai degrabă vîntul, în dauna odgonului. Dar pentru asta, e nevoie să fim lăsaţi să inventăm vela. 

     

    ---------------

    *) Trăiesc într-un loc în care grija pentru mediu nu e ideologizată, iar prelucrarea deşeurilor se face în regim privat, cu cooperarea locuitorilor. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb