Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea satelitului militar

S.B.
Internaţional / 23 noiembrie 2023

Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea satelitului militar

Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaştere în această săptămână, au declarat joi deputaţi sud-coreeni care au acces la informaţiile agenţiei de spionaj a ţării, informează news.ro.

Lansarea de marţi a fost a treia încercare a Coreei de Nord, după două eşecuri anterioare, şi prima de la deplasarea rară a liderului său Kim Jong Un în Rusia, în septembrie, în timpul căreia preşedintele Vladimir Putin a promis să ajute Phenianul să construiască sateliţi. După discuţiile dintre lideri, Coreea de Nord a trimis date despre vehiculele de lansare folosite în două lansări anterioare de sateliţi, iar Rusia a oferit analiza sa asupra datelor, potrivit lui Yoo Sang-bum, membru al comisiei parlamentare de informaţii.

"În ceea ce priveşte succesul celei de-a treia lansări, Serviciul Naţional de Informaţii a evaluat că a existat asistenţă din partea Rusiei", a declarat Yoo presei, citând angajamentul declarat public al lui Putin de a ajuta Nordul cu vehiculul de lansare şi schimbul de date dintre Phenian şi Moscova.

Presa de stat nord-coreeană a relatat miercuri că liderul ţării a vizionat imagini susprinse deasupra Guamului cu instalaţii militare americane. Yoo a spus însă că este dificil de verificat dacă satelitul a fost capabil să capteze astfel de imagini.

Armata sud-coreeană a declarat că părţi ale unei rachete recuperate în urma celei de-a doua lansări eşuate, din luna mai, au arătat că aceasta nu avea nicio utilitate semnificativă ca satelit de recunoaştere.

Youn Kun-young, un alt membru al comisiei, a declarat că lansarea a fost un succes, deoarece satelitul a intrat pe orbită, iar Phenianul ar putea lansa mai mulţi sateliţi şi ar putea efectua un test nuclear anul viitor.

Ultima lansare a Phenianului a declanşat critici din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, în timp ce Coreea de Sud a suspendat un pact militar încheiat în 2018 cu Nordul.

Rusia şi Coreea de Nord au negat că fac tranzacţii cu arme, dar au promis că îşi vor intensifica cooperarea militară.

Rezoluţiile ONU - adoptate cu sprijinul Rusiei - interzic dezvoltarea de tehnologii aplicabile programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord şi cooperarea în domenii precum ştiinţa nucleară, tehnologia, aerospaţiul şi ingineria aeronautică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb