Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul test "reuşit" de bombă cu hidrogen

Ioana Dogaru
Internaţional / 6 ianuarie 2016

Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul test "reuşit" de bombă cu hidrogen

Actualizare 21:20 Consiliul de Securitate al ONU va pregăti "măsuri suplimentare" împotriva Phenianului

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a "condamnat ferm" astăzi noul test nuclear nord-coreean şi a anunţat că va pregăti "măsuri suplimentare" împotriva Phenianului, informează AFP.

Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cele 15 ţări membre (membrii permanenţi şi membrii aleşi) ale Consiliului de Securitate, printre care şi China, aliata Phenianului, informează că au decis "să înceapă să lucreze imediat asupra unor măsuri" care să fie conţinute "într-o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate".

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:15 Israelul denunţă testul nuclear nord-coreean şi atenţionează în legătură cu un precedent pentru Iran

Israelul a denunţat astăzi testarea de către Coreea de Nord a unei bombe cu hidrogen, exprimându-şi temerea că acesta ar putea constitui un precedent pentru Iran, chiar dacă Teheranul s-a angajat pe lângă marile puteri să nu se doteze cu arme nucleare, transmite AFP.

Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu se opune vehement acordului semnat în iulie între marile puteri şi Teheran, acord ce prevede ca Iranul să renunţe la dezvoltarea bombei atomice în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

"Acest test nord-coreean ne îngrijorează, deoarece creează un precedent pentru Iran. Nu trebuie să existe un acord pentru ca apoi Iranul să se doteze cu arme nucleare", a afirmat ministrul pentru energie al Israelului, Youval Steinitz, la postul de radio al armatei israeliene.

"Este necesară o muncă aprofundată pentru strângerea de informaţii, pentru a ne asigura că Iranul nu-şi încalcă angajamentele, cum a făcut Coreea de Nord", a adăugat ministrul, un apropiat al lui Netanyahu.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:41 ONU are în vedere o înăsprire a sancţiunilor împotriva Phenianului după testul nuclear nord-coreean

Ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU iau în considerare o înăsprire a sancţiunilor împotriva Phenianului după anunţul testului nuclear nord-coreean, a declarat astăzi ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, informează AFP.

"Vom lucra cu alţii la o rezoluţie privind sancţiuni suplimentare", le-a spus jurnaliştilor Matthew Rycroft.

(A.L.)

-------------

Actualizare 16:46 Donald Trump: "China trebuie să rezolve problema nord-coreeană"

China ar trebui să-şi asume soluţionarea problemei apărute după anunţul Coreii de Nord privitor la efectuarea unui test cu dispozitiv nuclear cu hidrogen, care a alarmat întreaga comunitate internaţională, a declarat miercuri Donald Trump, candidat republican la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie acest an, transmite Reuters.

"China deţine controlul total. Chinezii au controlul total asupra Coreii de Nord şi trebuie să rezolve această problemă, iar dacă ei nu fac asta, noi ar trebui să facem foarte dificil comerţul cu China", a spus Trump, într-o intervenţie la canalul de televiziune Fox News.

(A.L.)

----------------

Actualizare 16:36 MAE: "Testul nuclear nord-coreean, dacă se confirmă, o provocare la adresa păcii şi securităţii"

Testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune, dacă se confirmă, afirmă Ministerul Afacerilor Externe.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la anunţul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, aşa cum a subliniat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiuneŢ, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis astăzi redacţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, România, în calitate de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei privind interzicerea totală a testelor nucleare, va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile privind dosarul nuclear nord-coreean şi implicaţiile sale în plan regional şi global.

România a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, în perioada 16-17 noiembrie 2015. Funcţia este exercitată de reprezentantul permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, începând cu 2016, anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi înfiinţarea Comisiei.

(A.L.)

-----------

Actualizare 14:36 Şefa diplomaţiei UE: "Testul nuclear nord-coreean, o încălcare gravă a obligaţiilor ţării, în domeniul nuclear"

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a condamnat testul cu bombă cu hidrogen efectuat de Coreea de Nord, apreciind că este "o încălcare gravă" a obligaţiilor acestei ţări în domeniul nuclear, relatează DPA.

Federica Moderini a calificat testul nuclear drept o "ameninţare la adresa păcii şi securităţii" în Asia de Nord-Est, informează sursa citată.

Federica Mogherini a cerut Coreii de Nord să "reia un dialog credibil şi semnificativ cu comunitatea internaţională (...) şi să înceteze acest comportament ilegal şi periculos", precizează DPA.

Problema va fi abordată în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri după-amiază, a anunţat ea, adăugând că va avea întrevederi cu ministrul de externe sud-coreean Yun Byung Se şi cu şeful diplomaţiei japoneze, Fumio Kishida.

(I.D.)

-------

Actualizare 14:10 Secretarului General al NATO: "Fac apel la Coreea de Nord să respecte pe deplin obligaţiile şi angajamentele sale internaţionale"

Testul cu arme nucleare anunţat de Coreea de Nord subminează securitatea regională şi internaţională şi reprezintă o clară încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat Secretarul General al NATO cu privire la anunţul Coreei de Nord.

"Condamn dezvoltarea continuă a armelor nucleare şi a rachetelor balistice de către Coreea de Nord, precum şi retorica sa inflamatorie şi ameninţătoare", a afirmat secretarului general al NATO.

"Fac apel la Coreea de Nord să respecte pe deplin obligaţiile şi angajamentele sale internaţionale. Coreea de Nord ar trebui să abandoneze armele nucleare şi programele de rachete balistice într-un mod complet, verificabil şi ireversibil şi să se angajeze în discuţii credibile şi autentice privind denuclearizarea", a completat acesta.

(A.L.)

---------------

Actualizare 13:57 MAE rus: Acţiunile Phenianului ar putea agrava situaţia din Peninsula Coreea

Acţiunile Coreii de Nord, care a anunţat miercuri primul său test reuşit cu bombă cu hidrogen, ar putea duce la escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreea, a avertizat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, estimând că este vorba de o "încălcare flagrantă" a dreptului internaţional şi rezoluţiilor ONU, potrivit RIA Novosti şi AFP.

"În cazul în care se confirmă acest test, atunci este vorba despre un nou pas al Phenianului pe calea dezvoltării armelor nucleare, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", afirmă MAE rus în acelaşi comunicat.

"Astfel de acţiuni sunt susceptibile să agraveze situaţia din Peninsula Coreea", avertizează diplomaţia rusă, subliniind "potenţialul grav al confruntării militare şi politice" existent în această regiune.

"În această situaţie, facem apel la toate părţile interesate să manifeste reţinere maximă şi să nu comită acţiuni care ar putea provoca o escaladare necontrolată a tensiunilor în nord-estul Asiei", a afirmat, în acest context, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenţia TASS.

Potrivit comunicatului MAE rus, Moscova pledează pentru o "reglementare diplomatică a problemei Peninsulei Coreea în cadrul formatului de negocieri în şase (cele două Corei, China, Statele Unite, Japonia şi Rusia) şi pentru relansarea cât mai rapidă a dialogului pentru crearea unui sistem fiabil de pace şi securitate în regiune".

(I.D.)

-----

Actualizare 12:24 Japonia nu a detectat radiaţii la staţiile sale de monitorizare după testul nuclear nord-coreean

Japonia nu a detectat radiaţii la staţiile sale de monitorizare după testul nuclear întreprins miercuri de Coreea de Nord, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, potrivit Reuters.

"Până la ora 04.45 pm, nu au fost detectate radiaţii la nicio staţie de monitorizare japoneză", a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă.

Japonia ar putea propune la Organizaţia Naţiunilor Unite o serie de sancţiuni economice şi de altă natură împotriva Coreii de Nord, în cooperare cu Statele Unite ale Americii, a mai indicat Yoshihide Suga, fără a oferi detalii.

Imediat după anunţul Phenianului, premierul japonez Shinzo Abe a calificat testul cu bombă cu hidrogen drept "o ameninţare gravă pentru securitatea" Japoniei.

(A.L.)

----------------

Actualizare 12:16 Rusia condamnă testul nuclear al Coreii de Nord şi denunţă o încălcare a legislaţiei internaţionale

Rusia a condamnat astăzi testul nuclear al Coreii de Nord şi a denunţat - prin vocea reprezentantului său permanent la organizaţiile internaţionale de la Viena, Vladimir Voronkov - o încălcare clară a legislaţiei internaţionale, informează RIA Novosti.

"Rusia condamnă astfel de teste; este vorba de o încălcare clară a dreptului internaţional", a afirmat Voronkov, potrivit căruia Comisia pregătitoare a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a înregistrat miercuri unele anomalii seismice pe teritoriul Coreii de Nord.

"Cutremurul a avut magnitudinea de circa 4,8 grade. Există o mare probabilitate să fi fost într-adevăr o explozie, dar, în acest moment, este imposibil de spus despre ce fel de tip de explozie este vorba - nucleară sau termonucleară", a adăugat diplomatul rus, indicând totodată că nu se ştie dacă a fost o bombă obişnuită sau una cu hidrogen, aşa cum susţine Phenianul.

"Condamnăm un astfel de pas iresponsabil, încălcarea acordurilor existente", a subliniat Voronkov, potrivit căruia, miercuri la prânz, a fost programat un briefing al CTBTO unde vor fi dezvăluite detalii ale testului nord-coreean, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, testele nucleare efectuate de Coreea de Nord încalcă spiritul Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT) şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, a estimat Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), ca reacţie la testul anunţat miercuri de către Phenian, potrivit agenţiei de presă TASS.

"Programul nuclear nord-coreean este derulat de către un stat care are frontieră comună cu Rusia. De la Phenian la Vladivostok (Orientul Îndepărtat rus) sunt mai puţin de 700 de km. Şi orice fel de acţiuni ale Coreii de Nord în acest domeniu afectează în mod direct securitatea naţională a Rusiei', scrie Kosaciov într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul parlamentar rus a punctat că, "dacă informaţiile despre testul nuclear al Coreii de Nord se vor confirma", atunci 'vorbim de o nouă încălcare a spiritului CTBT de către Phenian', amintind că doar trei ţări care dispun de capacităţi nucleare nu au semnat acest document - India, Pakistan şi Coreea de Nord.

(A.L.)

----------------

Actualizare 10:49 China a protestat ''în mod ferm'' faţă de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat ''în mod ferm'' faţă de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins ''în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale'', relatează AFP şi Reuters.

Beijingul i-a cerut ''insistent'' Coreii de Nord ''să-şi respecte angajamentul privind denuclearizarea şi să se abţină de la orice acţiune care ar agrava situaţia'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, într-o conferinţă de presă, relatează Reuters.

------

Actualizare 10:13 Agenţia de informaţii din Coreea de Sud susţine că dispozitivul testat de Coreea de Nord nu ar fi o bombă cu Hidrogen

Agenţia de informaţii din Coreea de Sud a declarat că dispozitivul testat de Coreea de Nord nu ar fi fost o bombă nucleară hidrogen, transmite Yonhap News Agency din Coreea de Sud, citată de Reuters.

Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a declarat separat că nu a detectat radiaţii după ce Coreea de Nord a declarat că a efectuat cu succes un test nuclear cu hidrogen, transmite Reuters.

(I.D.)

-----

Actualizare 9:06 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă după presupusul test cu bombă cu hidrogen al Coreii de Nord

Consiliul de Securitate al ONU intenţionează să aibă miercuri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre presupusul test cu bombă cu hidrogen al Coreii de Nord, a precizat misiunea SUA la Naţiunile Unite, potrivit Reuters.

Mai mulţi diplomaţi au declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că reuniunea este programată pentru ora 16.00 GMT şi că cel mai probabil se va desfăşura cu uşile închise.

"SUA şi Japonia au cerut consultări de urgenţă ale Consiliului de Securitate (...) în privinţa presupusului test nuclear al Coreii de Nord", a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.

"Deşi nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi facem din nou apel la Coreea de Nord să îşi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a adăugat ea.

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcând un avans semnificativ în privinţa capacităţilor sale de atac şi declanşând semnale de alarmă în Japonia şi Coreea de Sud, precizează sursa citată.

Nu se ştie deocamdată clar ce acţiune - dacă va fi una - ar intenţiona să ia Consiliul de Securitate ca răspuns la anunţul Phenianului conform căruia a efectuat un al patrulea test nuclear, notează Reuters.

Un diplomat occidental a spus că, dacă acest nou test al Coreii de Nord va fi confirmat, membrii Consiliului de Securitate vor extinde probabil actualele sancţiuni ale ONU împotriva Phenianului, transmite sursa citată.

(I.D.)

-----

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă primul test "reuşit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informează Yonhap, AFP, Reuters şi Kyodo.

"Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană.

Testul nuclear, efectuat înaintea zilei de naştere a liderului Kim Jong Un la sfârşitul săptămânii, este al patrulea în această ţară izolată, aflată sub noi sancţiuni ale SUA şi ONU pentru programele ei nuclear şi de rachete, aminteşte Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numa sa le puna sanctiuni ca sunt pe drumul cel bun.

    Doar cateva tari au voie sa aiba bomba nucleara? Sua are voie sa parjoleasca in Siria?

    La romani la otomani cine le interzicea sa atace o tara regiune? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb