Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, dă asigurări azi că Nordul va reuşi, în curând, să plaseze un satelit de recunoaştere militar pe orbită, la o zi după eşecul lansării unui satelit care a căzut în mare, relatează AFP.
Phenianul a anunţat luni un plan al unei lansări, în iunie, a unui satelit de spionaj, menit să supraveghereze o prezenţă militară tot mai importantă a Statelor Unite în regiune, invocând manvere militare recente americano-sud-coreene.
O rachetă s-a prăbuşit în mare miercuri, din cauza unei pierderi de putere - cu tot cu încărcătura utilă satelitară - în mare, a anunţat presa de stat nord-coreeană.
Foarte puternica soră a lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, anunţă că Phenianul urmează să efectueze o a doua încercare cât mai rapid posibil.
"Este sigur că satelitul de recunoaştere militară al RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) va fi pus pe orbită în mod corect într-un viitor apropiat şi îşi va putea începe msiunea", a declarat ea.
Phenianul a publican imagini în care afirmă că se află o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune de transport de sateliţi - Chollima-1 -, în timp ce decolează de la un poligon de lansare situat pe litoral.
Partea superioară, lată şi rotundă a Chollima - numele unui cal înaripat din mitologie, foarte prezent în propaganda nord-coreeană - pare să conţină un satelit.
Coreea de Sud, Japonia şi Franţa au condamnat lansarea, miercuri, subliniind că aceasta încalcă rezoluţii ale ONU care interzic Coreei de Nord să efectueze vreun test care recurge la tehnologia balistică - aceeaşi tehnologie care permite lansarea sateliţilor.
Kim Yo Jong denunţă aceste critici drept "contradictorii", având în vedere că Statele Unite şi alte ţări au lansat "mii de sateliţi".
"Statele Unite sunt nişte gangsteri care pretind că, chiar dacă RPDC lansează un satelit pe o orbită spaţială cu ajutorul unui balon, este ilegal şi (constituie) o ameninţare", denunţă ea, într-un comunicat publicat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Potrivit unor analişti, un satelit de spionaj plasat pe orbită ar permite Coreei de Nord să vizeze cu mai multă precizie forţe americane şi sud-coreene.
"Un satelit cu scopuri militare permite colectarea de informaţii clasificate, să se efectueze geolocalizare şi atacuri ale unor sateliţi inamici. Acesta este război spaţial", declară AFP un general în retragere din cadrul armatei sud-coreene, Chun In-bum.
Coreea de Nord şi-a accelerat dezvoltarea militară, în urma unei escaladări a tensiunilor, în 2019, cu Coreea de Sud vecină, şi s-a declarat o putere nucleară "ireversibilă".