COREEA DE SUD: Funeralii naţionale la Seul pentru fostul preşedinte Kim Young-Sam

Adina Lateş
Internaţional / 26 noiembrie 2015

La Seul au avut loc, astăzi, funeraliile naţionale ale fostului preşedinte sud-coreean Kim Young-Sam, a cărui victorie electorală în 1992 a pus capăt unui regim militar de peste trei decenii, potrivit AFP.

Fostul militant în favoarea democraţiei, preşedinte al Coreii de Sud între 1993 şi 1998, a încetat din viaţă sâmbătă, în urma unei infecţii a sângelui, la vârsta de 87 de ani.

Sicriul său drapat în steagul naţional a fost purtat pe străzile capitalei, după o ceremonie la Adunarea Naţională urmând să fie înhumat în cimitirul naţional.

Dacă la funeraliile oficiale ale fostului preşedinte populist Roh Moo-Hyun, care s-a sinucis în 2009, au ţinut să asiste mii de sud-coreeni, puţin locuitori ai capitalei Seul au fost prezenţi la ceremoniile în memoria lui Kim Young-Sam.

Mandatul acestuia a fost marcat de două evenimente majore: criza nucleară cu Coreea de Nord, în 1994, şi semnarea unui plan de salvare de 58 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, în timpul crizei financiare din Asia (1997-1998).

În timpul mandatului, Kim Young-Sam a lansat o campanie anticorupţie ce a dus la arestarea celor doi predecesori ai săi, generalii Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo, ambii condamnaţi la pedepse grele de închisoare, dar care au beneficiat după doi ani de graţiere din partea preşedintelui.

Campania sa împotriva corupţiei a fost însă pătată de arestarea fiului său pentru evaziune fiscală.

Finalul preşedinţiei i-a fost întunecat de criza financiară asiatică, numită încă în Coreea de Sud drept criza FMI, din cauza împrumutului negociat în condiţii percepute drept umilitoare de sud-coreeni.

În mesajul său de adio adresat naţiunii la finalul mandatului, Kim Young-Sam şi-a cerut scuze pentru a nu fi fost la înălţimea tuturor aşteptărilor. "Nu pot decât să recunosc cu sinceritate că eforturile mele au fost insuficiente", declara el în 1998.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb