Coreea de Sud a semnat un acord de 3 trilioane de woni (2,25 miliarde de dolari) cu ASE, o companie de stat rusă de energie nucleară, cu scopul de a furniza componente pentru construcţia primei centrale nucleare din Egipt, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.
Contractul dintre compania de stat Korea Hydro and Nuclear Power şi ASE cere sud-coreenilor să furnizeze echipamente pentru turbine şi lucrări de construcţie pentru uzina construită în Dabaa, la aproximativ 130 de kilometri nord-vest de Cairo, pe coasta Mării Mediterane, a anunţat, joi, guvernul sud-coreean.
ASE este o filială a Rosatom, un conglomerat nuclear al Rusiei deţinut de stat.
Un consilier senior al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a spus că negocierile au fost încetinite de "variabile neaşteptate", în principal războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi sancţiunile occidentale impuse Moscovei.
Choi Sang-mok, secretarul superior al lui Yoon pentru probleme economice, a declarat că Seul a oferit Washingtonului o explicaţie în avans cu privire la planurile sale de a participa la proiectul Dabaa şi că aliaţii vor menţine consultări strânse pe măsură ce lucrările vor continua.
Coreea de Sud a încheiat tranzacţiile cu banca centrală şi fondurile suverane ale Rusiei şi a interzis exporturile de materiale strategice în Rusia.
Choi nu a precizat cum criza din Ucraina şi sancţiunile împotriva Moscovei au creat dificultăţi negocierilor dintre Korea Hydro and Nuclear Power şi ASE, care are un contract cu Egiptul pentru construirea a patru reactoare de 1.200 de megawaţi.
El a subliniat că nu există nicio posibilitate ca tehnologiile furnizate de Coreea de Sud proiectului să fie în dezacord cu sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei.
"Orice fel de problemă poate întâmpina diverse incertitudini, dar toate au fost rezolvate până acum şi de aceea am reuşit să finalizăm acordul", a afirmat Choi.
El şi-a exprimat speranţa că participarea Coreei de Sud la proiectul Dabaa va ajuta ţara să câştige un loc în viitoarele proiecte nucleare din Africa şi, de asemenea, să îşi îmbunătăţească şansele de a exporta în ţări precum Republica Cehă, Polonia şi Arabia Saudită.
Compania Korea Hydro and Nuclear Power s-a angajat în negocieri cu ASE ca ofertant preferat pentru proiectul turbinelor din decembrie, înainte ca Rusia să îşi lanseze ofensiva în Ucraina.
Preşedinţia sud-coreeană a precizat că acesta reprezintă cel mai mare export al ţării de tehnologie nucleară din 2009, când un consorţiu condus de Coreea de Sud a câştigat un contract de 20 de miliarde de dolari pentru construirea de reactoare nucleare în Emiratele Arabe Unite.
Yoon s-a angajat să stimuleze exporturile tehnologie nucleară ale Seulului, despre care insistă că au fost afectate de politicile predecesorului său liberal, Moon Jae-in, care a încercat să reducă dependenţa internă a ţării de energie nucleară.
Într-o declaraţie pe Facebook, Yoon a menţionat că acordul reafirmă "tehnologia avansată şi siguranţa şi lanţurile de aprovizionare puternice" ale Coreei de Sud în industria energiei nucleare. Guvernul şi-a stabilit obiectivul de a exporta 10 reactoare nucleare până în 2030.