CORESPONDENŢĂ DE LA ASTANA Uniunea Europeană vrea să atragă Kazahstan în proiectul conductei transcaspice

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2011

Uniunea Europeană vrea să atragă Kazahstan în proiectul conductei transcaspice

Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, a reafirmat, ieri, la Astana, că prioritatea UE este construcţia unui "coridor sudic" prin care gazul din Asia Centrală să ajungă pe pieţele europene

Uniunea Europeană încearcă să atragă Kazahstanul în proiectul conductei transcaspice, un gazoduct gândit cu scopul să transporte gaz din Asia Centrală către pieţele europene, ocolind rutele tradiţionale controlate de Rusia.

Conducta transcaspică ar urma să "lege" ţărmul Turkmenistanului de Azerbaidjan, pe sub Marea Caspică, şi să "trimită" gaz pe pieţele europene, prin Turcia. De aici, este proiectat să înceapă un alt gazoduct, Nabucco, în care unele state europene îşi pun speranţa că le va reduce dependenţa Europei de gazul rusesc.

În acest sens, UE a invitat recent Kazahstanul să participe la proiectul conductei transcaspice, a anunţat, ieri, la Astana, Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, în cadrul Kazenergy Eurasian Forum.

Evenimentul, aflat la a şasea ediţie, a reunit oficiali de rang înalt ai guvernului de la Astana, membri din conducerea celor mai mari companii energetice, precum Kazmunaigaz, Exxonmobil sau Chevron, precum şi oficiali ai statelor europene şi central asiatice.

"Prioritatea Uniunii Europene este stabilirea unui coridor sudic (nr. Reţea de gazoducte care să lege Europa de Asia Centrală) prin care gazul din statele central asiatice şi din regiunea Mării Caspice să ajungă pe pieţele europene", a declarat, ieri, Gunther Oettinger, subliniind că dependenţa UE de importurile de gaz urmează să crească pe termen lung, în condiţiile în care propria producţie de gaz înregistrează un declin. "Europa importă 80% din petrol şi 60% din gaz, iar această dependenţă va creşte. În acest context, suntem decişi să lucrăm cu partenerii noştri pentru ca, în viitor, coridorul sudic să devină o realitate. Vom sprijini proiectele conductelor regionale", a mai spus, ieri, Comisarul European pentru energie.

Invitaţia lansată de UE către Kazahstan vine în contextul în care, cu circa trei săptămâni în urmă, pe 12 septembrie, Comisia Europeană a primit mandat să negocieze cu Turkmenistan şi Azerbaidjan participarea la proiectul conductei transcaspice.

"Un important pas înainte a fost făcut cu câteva săptămâni în urmă când statele europene au mandatat Comisia Europeană să negocieze un tratat cu Azerbaidjan şi Turkmenistan pentru participarea la conducta transcaspică. Puţini oameni sunt conştienţi că aceasta este prima dată când Uniunea Europeană a propus un astfel de tratat", a precizat Oettinger, cu referire la mandatul primit de CE, pe 12 septembrie.

Importanţa acestui mandat, spun analiştii, rezidă în faptul că Uniunea Europeană va avea "o singură voce" în cadrul negocierilor cu statele central-asiatice, spre deosebire de situaţia în care unele state sau companii europene ar fi negociat în nume propriu.

"UE a plasat relaţia cu statele din regiunea Asiei centrale pe lista sa de priorităţi. Kazahstanul şi UE nu au fost niciodată mai apropiaţi ca parteneri. Este important să subliniem că UE este cel mai mare investitor direct în Kazahstan şi că, totodată, este cea mai mare piaţă unică pentru Kazahstan, prezentând oportunităţi de business solide şi climat economic stabil. Kazahstanul este interesat să îşi consolideze oportunităţile de piaţă", a mai precizat, ieri, Comisarul European pentru energie.

Kazahstanul este un exportator net de gaz. Majoritatea rezervelor de gaz ale ţării sunt localizate în vestul ţării, lângă Marea Caspică, circa 25% din rezevele dovedite fiind la câmpul Karachaganak, potrivit informaţiilor de pe site-ul kazmunaigaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb