CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES/EUROPARLAMENTARUL MARIA GRAPINI, DESPRE VIITORUL UE:  "Este foarte important să avem o economie sustenabilă"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iunie 2018

Maria Grapini:"În ultimii ani, România s-a aflat printre primele ţări din UE cu creştere economică importantă, însă şi ţara noastră are probleme în anumite domenii".

Maria Grapini:"În ultimii ani, România s-a aflat printre primele ţări din UE cu creştere economică importantă, însă şi ţara noastră are probleme în anumite domenii".

Dragoş Bănescu, însărcinat cu afaceri ad interim la Ambasada României în Belgia: "România are nevoie de o performanţă care se asigură inclusiv prin creşterea nivelului de sustenabilitate"

Cred că este foarte important, pentru viitorul Uniunii Europene, să avem o economie sustenabilă, durabilă, este de părere doamna Maria Grapini, europarlamentar umanist, care consideră că "numai din acest punct (n.r. al unei economii sustenabile) putem să vorbim de dezvoltare pe celelalte planuri".

"În ultimii ani, România s-a aflat printre primele ţări din UE cu creştere economică importantă, însă şi ţara noas­tră are probleme în anumite domenii. Printre altele, ca un numitor comun cu alte state membre, punctez criza de forţă de muncă calificată", a declarat doamna Grapini marţi, la Bruxelles, în cadrul dezbaterii "Economie durabilă în Europa", pe care a găzduit-o.

Manifestarea a adus la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor noa­stre, ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor europene, iar la finele acesteia, doamna Maria Grapini a precizat că aşteaptă de la participanţi, în perioada următoare, propuneri pentru creşterea sustenabilităţii în România, pe care să le trans­mită guvernul României.

Prezent la eveniment, Ilie Călin Bodea, secretar de stat în Ministerul Economiei, a făcut referire la o serie de politici publice derulate de instituţia pe care o reprezintă, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă la nivel naţional şi european. Domnia sa a menţionat: "Cunoaştem cu toţii că o economie durabilă se construieşte pe inovaţie, pe investiţii şi pe o bază financiară solidă, folosind resursele disponibile în avantajul nostru. Este important să utilizăm aceste resurse în mod eficient, responsabil, astfel încât să ne aducă beneficii. Dezvoltarea economică durabilă, în special, necesită măsuri de eficientizare a utilizării tuturor tipurilor de resurse, inclusiv a resursei umane". Oficialul român a amintit, în acest context, că ţara noastră a adoptat Strategia naţională pentru dezvoltare durabilă orizontul 2013 - 2020, 2030.

Tot la manifestarea organizată de Maria Grapini, domnul Dragoş Bănescu, însărcinat cu afaceri ad interim la Ambasada Româ­niei în Regatul Belgiei, a subliniat, la rândul său, că susţinerea economiei durabile este şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene.

"Economiile durabile sunt acele economii ale căror creşteri în termen de PIB sunt sustenabile. (...) Există o serie enormă de avantaje pentru economiile durabile, dar este necesară adoptarea unei legislaţii eficiente atât la nivel european, cât şi în funcţie de realităţile economice din fiecare stat membru. România are cu siguranţă nevoie de o performanţă care se asigură inclusiv prin creşterea nivelului de sustenabilitate", a subliniat domnia sa.

Cosmin Boiangiu, Reprezentanţa României la UE: "Există două mari tendinţe pentru politicile Uniunii - digitalizare şi decarbonizare"

Cosmin Boiangiu, ambasador adjunct la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a declarat, la dezbaterea de la Bruxelles, că există două mari tendinţe pentru politicile Uniunii Europene: "Prima este legată de digitalizare, iar a doua - de decarbonizare, de trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv la o economie sustenabilă. Acestea sunt cele două mari tendinţe care influenţează politicile la care UE pe gândeşte acum pentru viitor".

Domnul Boiangiu a adăugat: "Mă bucur că Romaînia este cuplată la aces­te politici şi participă activ la pregătirea lor. La fel ca pentru UE, şi pentru România reprezintă o viitoare sursă de creştere economică şi de dezvoltare socială pentru următoarea decadă. Trecem într-un deceniu care este plin de oportunităţi, de promisiuni, în aceste două mari trenduri. Şi noi participăm la acest curent care înseamnă transformarea economiei pe de o parte, pentru că este o sursă importantă de creştere economică, pe de altă parte pentru că direcţiile pe care economia şi societatea le alege impun o astfel de cale".

În viitor, a adăugat domnul Boiangiu, o prioritate pentru preşedinţia României la Consiliul UE va fi în principal finalizarea dosarelor legislative din domeniu. "Am închis cu succes în activitatea legislativă, împreună cu ceilalţi co-leguitori, cu Parlamentul European, pachetul «Deşeuri». Acum sunt alte iniţiative foarte importante pe agendă: strategia pentru plastice şi propunerea privind plasticele de unică folosinţă - care reprezintă un subiect relevant pentru economia durabilă şi circulară, şi pe care este foarte posibil să-l gestionăm pe perioada preşedinţiei Consiliului UE", a conchis oficialul român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb