CORESPONDENŢĂ DE LA LONDRA London Stock Exchange, gata să atragă IPO-uri private româneşti

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2015

London Stock Exchange, gata să atragă IPO-uri private româneşti

Axel Kalinowski: "Suntem în contact cu societăţi din România, în vederea listării la Londra"

John Millar: "Mai mult de două treimi dintre companiile listate s-au tranzacţionat la preţuri mai mari decât în ofertă"

London Stock Exchange (LSE) este gata să listeze companii private româneşti, transmit oficialii bursei londoneze, deşi nu contenesc cu laudele la adresa micuţei noastre pieţe de capital, de unde le-au venit, recent, "Electrica" şi "Romgaz".

Axel Kalinowski, Manager Continental Europe, Primary Markets la LSE, a spus recent: "Suntem în contact cu societăţi private din România, în vederea listării la Londra. Avem pieţe pentru toate stadiile de dezvoltare ale companiilor şi sperăm să atragem societăţi româneşti şi în programul Elite (n.r. dedicat susţinerii IMM-urilor în pregătirea pentru următoarea etapă de creştere, prin accesarea oportunităţilor de finanţare pe termen lung )".

Programul Elite a fost lansat în aprilie 2012, şi a atras, în peste doi ani, peste 200 de companii, 130 de consultanţi şi 70 de investitori instituţionali.

Pentru Bursa de Valori Bucureşti, nu este o veste prea bună că LSE îi vânează posibilii muşterii, în condiţiile în care ultima societate privată care a încercat să se listeze, AdePlast, a avut parte de un eşec al ofertei iniţiale.

În afară de Fondul Proprietatea (FP) însă, nu mai sunt alţi emitenţi de la BVB care şi-au exprimat intenţia să facă o listare duală, potrivit lui Axel Kalinowski, deşi le este permis prin certificate globale de depozit (GDR-uri).

Oficialii LSE spun că FP este unul dintre cele mai mari fonduri închise, la nivel global, prin intermediul său investitorii se vor apropiea de România, iar, în timp, pot chiar să investească la Bucureşti.

"Rolul LSE (n.r. la listările secundare) este să aducă investitori instituţionali, care nu doresc să investească direct în România", a spus John Millar, Head of Primary Market la London Stock Exchange.

Listarea FP pe piaţa Specialist Fund Market a LSE ar putea avea loc la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai, potrivit declaraţiilor făcute, recent, de Marius Dan, Investor Relations Director FP, în cadrul unui eveniment dedicat investitorilor străini, la Londra.

Potrivit lui Axel Kalinowski, în Europa Centrală şi de Est, România a fost în fruntea ţărilor care au utilizat piaţa de capital. Domnia sa a dat drept exemplu succesul ofertelor Romgaz şi Electrica.

"BVB are oportunitatea să se impună ca o piaţă de succes în ECE, dar şi să joace un rol regional", a mai precizat Axel Kalinowski.

Până să vedem în faţa ochilor previziunile optimiştilor reprezentanţi ai LSE pentru piaţa noastră, cifrele lor vorbesc de la sine.

Bursa din Londra a găzduit, anul trecut, 138 de IPO-uri, în sumă de 28,4 miliarde dolari, dintre care 58 de oferte pe piaţa principală, în valoare de 23,8 miliarde dolari.

Spre comparaţie, ofertele iniţiale au însumat 279 milarde dolari, la nivel global, în 2014, în urcare cu 43% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor LSE.

Aceştia au explicat că referendumul pentru independeţa Scoţiei şi volatilitatea la nivel macroeconomic global au influenţat negativ listările, în trimestrul IV din 2014, pe piaţa principală, piaţa AIM (Alternative Investments Market) rămânând activă.

În total, au fost 28 de IPO-uri la LSE, în valoare de numai 2 miliarde de dolari, în trimestrul IV.

John Millar a declarat: "Deşi presa vorbeşte mai mult despre acţiunile care se tranzacţionează sub preţurile de listare, peste două treimi dintre companiile listate s-au tranzacţionat la preţuri mai mari decât în ofertă, anul trecut. Dacă un investitor cumpăra toate aceste afaceri, atunci avea profit. Asta înseamnă că piaţa funcţionează, investitorii fac bani şi nu este un cazino".

Pe piaţa principală a Bursei londoneze, acţiunile listate în 2014 au avut o performanţă medie de 11,3%, cele de pe AIM, o creştere de 9%, faţă de o scădere cu 1,8% a indicelui FTSE All share.

Londra găzduieşte mai multe listări internaţionale decât orice altă bursă, potrivit oficialilor instituţiei. La LSE sunt listate 635 de companii străine, faţă de 332 la New York Stock Exchange şi 292 la Nasdaq.

La Londra, sunt cotate 39 de companii din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de 96,9 miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ii rugam sa listeze Adeplastu

    si eventual alte perle romanesti 

    Va rugam listati Firos de la SIF MUNTENIA

    Firma cu realizari deosebite din 2008 pina in 2013 cifra de afaceri 51 de milioane si pierderi de 19,5 milioane. 

    Adeplast cu profituri de peste 12 milioane pe an ce sa caute pe Bursa ?? 

    Listati-l pe Pop Daniel si pe Filimon unul condamnat sa plateasca 1 milion ca administrator pentru frauda iar celalt aflat sub supraveghere judiciara. 

    Postacilor in curand vine DANA si la voi !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb