CORESPONDENŢĂ DE LA MELBOURNE Undă verde pentru Australian Open

Eugen Ionescu
Ziarul BURSA #Sport / 5 ianuarie 2021

Sursa foto: www.tennisworldusa.org

Sursa foto: www.tennisworldusa.org

După luni de incertitudine şi negocieri interminabile - şi dacă nu intervine neprevăzutul -, pe 8 februarie, 132 de jucători şi tot atâtea jucătoare se vor prezenta la startul ediţiei 2021 a marelui turneu de tenis de la Melbourne. Se ştie, este vorba de primul dintre cele patru concursuri de Grand Slam organizate anual, printr-o impresionantă tradiţie, "ruptă" de apariţia blestematului virus covid 19.

Decizia de a ţine turneul nu a fost defel uşor de luat, în condiţiile în care guvernul de la Canberra nu a fost dispus să facă nici o concesie la carantina obligatorie, de 14 zile, pentru participanţi. Sănătatea PUBLICĂ a avut prioritate!

O sută de mii pentru...înfrângere!

S-a estimat că jucătorii şi anturajul lor vor însuma aproximativ 1 000 de persoane. Ca să mai "îndulcească" condiţiile participării, organizatorii s-au oferit să plătească transportul jucătorilor cu avioane charter şi să mărească premiile pentru turul unu la 100.000 de dolari australieni. Ceea ce înseamnă că un tenisman stă două săptămâni în carantină şi, dacă pierde primul meci, pleacă totuşi acasă cu tolba plină...

O altă concesie este aceea că jucătorii pot ieşi din izolare 5 ore pe zi, pentru masă şi antrenament. Dar la antrenament nu pot fi însoţiţi decât de o singură persoană, trebuind să suporte şi testare pentru covid la fiecare două zile.

Turneul de calificare se va ţine la Dubai şi Doha, iar sosirea în Australia va avea loc pe 15 ianuarie, urmând ca între 1 şi 7 februarie să aibă loc la Melbourne mai multe turnee de pregătire.

Cât despre acel neprevăzut despre care aminteam la început, aş vrea să menţionez că anul trecut cursa de automobile de Grand Prix de aici a fost anulată chiar în ziua startului, din cauză că o echipă a fost testată pozitiv. Iar în contextul actual al teribilei lupte cu pandemia, este de subliniat faptul că Australia continuă să-şi aducă acasă cetăţeni blocaţi în mai multe părţi ale lumii, însă aproape fiecare avion aterizează şi cu câteva cazuri de covid. Astfel, în ultimele zile, cu toate metodele de precauţie, au fost înregistrate cazuri izolate de infectare cu virusul ucigaş, transmis prin şoferi care transportă pasageri la hoteluri de carantină ori echipaje ale avioanelor care nu respectă carantină.

Facilităţi, compromisuri

Pentru a organiza turneul, Tennis Australia a cerut si ajutorul guvernului, motivând că cele 80 de milioane de dolari din rezerva sa nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile. În acest cadru se înscriu solicitările de a nu se percepe chirie pentru facilităţile de la Melbourne Park şi de cedare a tuturor drepturilor de a încasa chirii firmelor care ocupă spaţii comerciale în interiorul arenei.

La rândul său, canalul de televiziune care are drepturi exclusive de transmisie a cerut o reducere a preţului achitat în anii anteriori, în condiţiile în care amânarea turneului (care începea în ianuarie, prin tradiţie) a dus la pierderea unor contracte de publicitate.

S-a ajuns la compromisuri pe toate planurile, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de spectatori admişi în tribune: acestea vor fi ocupate numai la 50% din capacitate.

În ce priveşte participarea vedetelor, la această oră este cunoscut de orice iubitor al tenisului anunţul lui Federer că nu s-a refăcut şi, "cu părere de rău" după propria declaraţie, nu joacă la Melbourne. Sunt şi zvonuri că Nadal ar invoca dureri de spate, iar în rest, pentru moment cel puţin, nu s-au mai anunţat retrageri ale sportivilor de top. Cât despre cei din partea de jos a clasamentelor, cred că atracţia banilor va asigura participarea la ediţia sub semnul ameninţărilor pandemiei a marelui turneu, chiar dacă vor trebui să stea închişi în camere 19 ore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb