CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Convoiul Libertăţii nu a reuşit să blocheze capitala Franţei

M.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2022

Convoiul Libertăţii nu a reuşit să blocheze capitala Franţei

Inspiraţi de mişcarea canadiană "Freedom Convoy 2022", sute de manifestanţi din aşa zisul "convoi al libertăţii" au pornit - mai ales - din sudul şi estul Franţei spre PARIS, pentru a protesta împotriva permisului de vaccinare, dar şi împotriva creşterii preţurilor în general.

Toţi plănuiau să se întâlnească sâmbătă la Paris cu lozinca "daţi-ne înapoi libertatea", dar sosirea lor a fost urmărită îndeaproape de forţele de ordine care au instaurat baraje pe toate drumurile şi autostrăzile către capitală.

Premierul Jean Castex asumase interdicţia în mod public: "Dreptul de a demonstra şi de a avea o opinie este un drept garantat constituţional, dar faptul de a îngrădi libertatea de mişcare a celorlalţ nu este", adăugând că protestatarii vor fi arestaţi dacă blochează traficul.

Această fermitate, afişată încă de la începutul săptămânii, nu i-a încetinit pe protestatari, care după un început haotic al organizaţiei au propus participanţilor să fie hotărâţi, dar neagresivi.

Este o stare de spirit care aminteşte de vestele galbene din 2018, în spiritul convivialităţii şi al legăturilor sociale care marcaseră începutul mişcării în jurul sensurilor giratorii, iar acum mai multe convoaie au petrecut noaptea în locuri de odihnă sau la persoane care oferiseră cazare sau parcare.

Foarte populară în cercurile antivax din Franţa, mobilizarea cuprinde cercuri largi: antivax, anti-pass, foste "veste galbene", activişti de extremă dreaptă şi antiguvernamentali, persoane neîncrezătoa­re în clasa politică...

Ideile acestor "transportatori ai libertăţii" sunt atât de diverse încât este dificil să se stabilească un singur profil sociologic.

Sâmbăta aceasta, palatul prezidenţial de la Elysee în faţa şi spatele căruia nu se mai putea circula nici măcar pe jos sau cu bicicleta, era baricadat în spatele unui gard viu de vehicule de poliţie, arăta ca o cetate asediată.

Idem pentru Place de l'Etoile şi Arcul de Triumf înconjurate de poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene contra manifestanţilor care reuşiseră totuşi să ajungă acolo, împrăştiaţi la căderea serii; unul dintre liderii vestelor galbene din 2018, care era prezent acolo ca organizator al unei manifestatii ilegale, a fost arestat.

Pare a fi acelaşi spectacol de grupuri de poliţişti pe motociclete care îi urmăresc pe revoltaţi, aceeaşi mulţime de tineri înarmaţi cu telefoane mobile, scoţând uneori măşti de gaze din rucsac pentru a se proteja de gazele lacrimogene, şi fără a ezita să sechestreze utilaje de construcţii abandonate pe asfalt pentru a provoca poliţia.

Dacă este un episod fără viitor, nu vor fi multe probleme cu excepţia unei (alte) deteriorări a imaginii turistice franceze la acest sfârşit însorit de iarnă, dar dacă violenţa revine pe anumite străzi emblematice ale Parisului, cine poate prezice impactul asupra urnelor de vot, pe măsură ce imaginile de încăierare şi revolte sunt difuzate continuu...?

Calmul a revenit duminică, dar forţele de poliţie au fost prezente în număr important pentru a evita orice altă încercare de a manifesta.

Este, fără îndoială, o coincidenţă îngrijorătoare, dar înrăutăţirea climatului social şi de securitate din Franţa cu două luni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale poate să schimbe situaţia electorală.

Furia difuză din ţara care înconjoară personalitatea lui Emmanuel Macron este un teren fertil, chiar dacă rămâne cel mai bine plasat candidat în sondaje, cu aproape 25% din intenţiile de vot în primul tur.

Mişcarea, ce nu este doar franceză, s-a extins şi în alte ţări europene sub bannerul "convoiul european pentru libertate", si se îndreaptă către Bruxelles, deşi autorităţile belgiene au decis să le interzică orice acces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb