CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Franţa-România - parteneriatul strategic este prelungit cu cinci ani

Mirel Scherer
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2013

Franţa-România - parteneriatul strategic este prelungit cu cinci ani

Aflat într-o vizită oficială la Paris, premierul Victor Ponta însoţit de Titus Corlăţean, Ministrul de externe, şi Varujan Vosganian, Ministrul economiei, a semnat astăzi cu Primul Ministru francez Jean-Marc Ayrault un acord care prelungeşte cu cinci ani parteneriatul strategic dintre cele două ţări. După o întâlnire de lucru desfăşurată în timpul prânzului, cei doi oficiali au ţinut o conferinţă de presă. Într-o scurtă alocuţiune, premierul francez a ţinut să confirme prietenia indefectibilă dintre cele două ţări. «O relaţie istorică şi de apropiere culturală», a insistat Jean-Marc Ayrault.

România va fi ţara invitată de onoare la viitorul Salon al Cărţii de la Paris care va avea loc în martie.

Premierul francez a salutat, de asemenea, decizia României de a sprijini intervenţia franceză în Mali cu un contingent ce va participa la formarea militarilor malieni. Alt motiv de satisfacţie - participarea activă a autorităţilor române la ancheta privind preparatele cu carne de cal. «Cooperarea activă şi eficace dintre cele două ţări a facilitat descoperirea rapidă a acestei fraude grave pusa la cale de un grup organizat de intermediari», a indicat Jean-Marc Ayrault.

Cooperarea industrială este şi ea la ordinea zilei. Unul dintre subiectele discutate a fost cel al cooperării la scară europeană în domeniul producţiei de oţel.

Aderarea la spaţiul Schengen a României, o veche doleanţă a părţii române, este sprijinită de Franţa. «Rămâne să definim împreună cu partenerii noştri din CE un calendar al aderării României şi Bulgariei la acest spaţiu», a explicat Jean-Marc Ayrault, adăugând că această chestiune va fi discutată în martie la viitorul Consiliu european.

Primul ministru român, Victor Ponta, a insistat asupra prieteniei ce leagă cele două ţări: «Am rezervat Franţei prima vizită în străinătate după alegerile din decembrie 2012. Obiectivul meu este să relansăm relaţiilă politice, economice şi europene dintre ţările noastre». De altfel, la întâlnirea sa de ieri dimineată cu Preşedintele Hollande, Victor Ponta a ţinut să îl asigure că România este «un prieten, un aliat, o ţară francofilă şi francofonă... »

La o întrebare despre abordarea problemei rromilor, Premierul francez a răspuns că aceasta situaţie gravă trebuie rezolvată cu tact. « Trebuie luate toate măsurile pentru integrarea rromilor în România. Vom lucra mână în mână cu autorităţile locale pentru a reuşi o stabilizare a acestei populaţii pe teritoriul unde se află», a afirmat Jean-Marc Ayrault. Această preocupare va continua să facă obiectul unor întâlniri interministeriale franco-române. «Integrarea rromilor în România este fără îndoială o prioritate pentru guvernul român şi trebuie găsite soluţii pe termen lung», a confirmat şi Victor Ponta.

În fine, investiţiile franceze în România au fost un alt punct important al acestei reuniuni.

Premierul român a fost întrebat de redactorul ziarului Bursa:

Investiţiile străine directe au scăzut în 2012 cu 11%. Puteţi să le estimaţi în acest an şi să ne spuneţi în ce măsură s-au schimbat reproşurile pe care le aduc României anumiţi investitori, şi anume, corupţia gravă, infrastructura deficientă, atitudinea indiferentă a funcţionarilor publici ? 

Domnia sa a răspuns: « Stabilitatea politică ne face să fim optimişti. În această după-amiază (n.r. ieri) mă voi întâlni cu 16 patroni de mari întreprinderi franceze cu care avem mai multe proiecte ce se afla într-un stadiu avansat... »

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb