CORESPONDENŢĂ DIN FRANŢA / INNOVATION SUMMIT PARIS 2024 Inteligenţa Artificială revoluţionează piaţa energiei şi infrastructura centrelor de date

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 8 aprilie 2024

Centrul de date Digital Realty Paris

Centrul de date Digital Realty Paris


Marc Garner, SVP Secure Power Division - Schneider Electric Europa: "Implementarea Inteligenţei Artificiale este o provocare imensă, dar şi o parte a soluţiei" Peter Herweck, CEO Schneider Electric: "Cu noile soluţii pe care le aducem în piaţă putem controla casa într-un mod inovator" Peter Herweck: "Colaborarea continuă în industrie - condiţie esenţială pentru accelerarea tranziţiei energetice"

Implementarea Inteligenţei Artificiale şi dezvoltarea acesteia reprezintă provocări imense la nivelul industriei energetice şi al infrastructurii centrelor de date, context în care în piaţă apar tot mai multe inovaţii care să susţină noile trenduri tehnologice. Acesta este mesajul Forumului organizat, în 3 şi 4 aprilie, de Schneider Electric, în capitala Franţei - Innovation Summit Paris 2024. Cei prezenţi la eveniment au explicat, printre altele, că dacă implementăm AI în mod corect în infrastructura noastră, atunci vom începe să generăm eficienţă în ceea ce priveşte utilizarea energiei. Aşadar, AI este o provocare, dar este şi o parte a soluţiei, întrucât creşterea automatizării şi dezvoltarea infrastructurii AI începe să conducă productivitatea.

Având în vedere că aplicaţiile AI câştigă popularitate în toate industriile, dar şi necesită mai multe resurse decât tehnologiile de calcul tradiţionale, nevoia de putere de procesare a crescut exponenţial. Creşterea AI a determinat transformări şi a generat complexităţi notabile în proiectarea şi operarea centrelor de date, operatorii acestora făcând eforturi pentru a construi şi a pune în funcţiune rapid instalaţii stabile din punct de vedere energetic, care sunt atât eficiente din punct de vedere energetic, cât şi scalabile, explică specialiştii din domeniu.

Inteligenţa Artificială va conduce la o creştere anuală a Big Data de 61%, aproape de 16 trilioane de dolari, până în 2030, urmând ca, în momentul de apogeu, 90% dintre oameni să fie utilizatori de Internet, a spus, în cadrul Forumului de săptămâna trecută, Marc Garner, Senior Vice President, Secure Power Division - Schneider Electric Europa. Acesta susţine că vor apărea 100 de miliarde de dispozitive noi IoT până în anul 2050, aproape dublu decât în prezent. Reprezentantul Schneider Electric arată, printre altele: "O nouă economie digitală este imposibilă fără date. Cred că o parte din provocările şi din întrebările pe care le avem astăzi este reprezentată de discuţiile legate de senzor. Toată lumea vrea datele, dar senzorul este partea care este în discuţie. Cum putem satisface nevoile, cerinţele viitorului şi încotro ne îndreptăm fără senzorii care să poată susţine această infrastructură? Datele vor conduce în cele din urmă la eficienţa necesară şi trebuie să îmbunătăţim eficienţa în ceea ce priveşte senzorii pentru a putea susţine acest lucru. Capacitatea datelor creşte de la an la an şi va continua să o facă. Aici vedem o perspectivă asupra întregii industrii a centrelor de date. Centrele de date fără AI cresc cu 12% anual. Deci este o industrie în creştere continuă. (...) Trebuie să construim infrastructura noastră de centre de date pentru a susţine nevoile care apar ca urmare a dezvoltării Inteligenţei Artificiale, a numărului crescut de dispozitive IoT şi a cererii crescute de date".

Marc Garner spune că volumul total de lucru din industria centrelor de date este estimat să crească de la 54 de gigawaţi în 2023 la aproximativ 90 de gigawaţi în 2025. Componentele AI ale acestuia vor creşte de la aproximativ 8%, anul trecut, la circa 20% în viitor, preconizându-se o dezvoltare a infrastructurii AI de circa 30%, de două sau de trei ori mai mult decât ce vedem în industria centrelor de date, atrage atenţia Garner, apreciind: "Deci accelerarea este semnificativă şi schimbarea este, de asemenea, semnificativă. Cred că una dintre provocările pe care le avem în jurul implementării AI este viteza. Este vorba despre cât de repede putem implementa această infrastructură şi să răspundem cerinţelor pe care le vedem astăzi. Şi acest lucru este o provocare uriaşă pentru noi. Probabil că Europa este în urma a ceea ce se întâmplă în SUA, în sensul că SUA vor implementa AI şi modele de învăţare la scară largă mult mai repede. În acest moment, au loc discuţii în întreaga Europă în jurul achiziţiei de terenuri şi achiziţiei de energie, pentru a putea susţine această creştere. În timp ce Inteligenţa Artificală generativă este în atenţia publică, Inteligenţa Artifială este un subiect pentru toată lumea, un subiect universal. Toată lumea s-a concentrat pe conversaţiile cu Chat GPT în ultimii câţiva ani. Este partea care a captivat imaginaţia tuturor. Dar, dacă ne uităm în jurul industriei de resort şi a altor industrii şi la cum vor implementa AI, vedem o practică semnificativă şi o îmbunătăţire a eficienţei care va fi stimulată". Reprezentantul Schneider Electric a exemplificat: "Un exemplu este fabrica noastră din Lexington - SUA, unde am implementat AI în colaborare cu NTT pentru a îmbunătăţi eficienţa activităţii noastre şi a creşte sustenabilitatea producţiei fabricii. În domeniul sănătăţii, spitalul din Kansas foloseşte AI pentru a putea îmbunătăţi eficienţa în programările personalului, luând notiţe pentru pacienţi şi generând o creştere a productivităţii în activităţile zilnice ale asistenţilor medicali şi ale doctorilor. În educaţie, vedem guvernul britanic investigând modul în care utilizează Inteligenţa Artificială în practicile de predare. Pot profesorii să înceapă să folosească asistenţi virtuali pentru a stimula mai mult productivitatea în activităţile lor de predare? Deci există aplicaţii mari în toate industriile, dincolo de ceea ce vedem şi dincolo de punctul de focalizare care a fost cu adevărat în jurul Chat GPT".

Marc Garner:"Nu putem construi centrele de date suficient de rapid, fapt care aduce alte provocări în jurul infrastructurii"

Inteligenţa Artificială revoluţionează piaţa energiei şi infrastructura centrelor de date

Implementarea AI aduce propriile sale provocări, acestea fiind foarte mari pentru Schneider Electric, subliniază Marc Garner: "Nu putem construi centrele de date suficient de rapid, iar această situaţie va continua în următorii câţiva ani, fapt care aduce alte provocări în jurul infrastructurii. Avem suficiente persoane care să livreze această infrastructură pentru a proiecta, opera, construi şi întreţine în viitor. Avem infrastructura potrivită pentru a putea furniza produsele potrivite, avem betonul şi materialele electrice şi mecanice pentru a putea susţine această creştere accelerată care se preconizează. Există, totuşi, o aşteptare în privinţa scăderii costurilor. Rata de închiriere a spaţiilor este în creştere, în acest moment, ceea ce ne arată că trebuie să investim în industrie pentru a putea susţine creşterea comunităţii pe care o vedem. Apoi discutăm şi despre creşterea în dimensiuni, despre ceea ce este construit. Când am început să activăm în această industrie, acum cinci ani, factura medie pentru centrul de date era în jur de 5 megawaţi. Acum este mult mai mare, peste 40 de megawaţi, în Europa. Argumentat, cea mai mare provocare pe care o vedem este disponibilitatea de energie".

Printre altele, specialistul opinează că se vor schimba aspectele geografice ale locurilor unde sunt amplasate centrele de date. Acest lucru va începe să evolueze şi vom vedea apariţia mai multor pieţe, a spus reprezentantul Schneider, menţionând că pieţe de nivelul al doilea vor începe să se dezvolte exclusiv în funcţie de disponibilitatea de putere şi teren şi de modalitatea în care poate fi implementată.

"Mai multă inteligenţă artificială înseamnă mai multă energie", atrage atenţia Marc Garner. Cu toate acestea, de ce este toată lumea atât de entuziasmată de AI în acest moment?, întreabă specialistul, aduăgând: "Este din cauza eficienţei pe care o va genera inteligenţa artificială în comportamentele noastre operaţionale. Şi, dacă implementăm AI în mod corect în infrastructura noastră, în grilele noastre digitale, vom începe să generăm eficienţă în ceea ce priveşte utilizarea energiei. Există o statistică interesantă pe care am auzit-o acum câţiva ani, conform căreia aproximativ 60% din energia pe care o producem astăzi este pierdută sau risipită fie în transmitere, fie în utilizarea sa. Deci, dacă putem începe să generăm mai multă automatizare, mai multă infrastructură condusă de AI care generează mai multă eficienţă, mai puţină dependenţă de comportamentul uman şi de probabilitatea care-l însoţeşte, atunci vom genera o mai mare eficienţă energetică şi, în cele din urmă, vom începe să generăm mai multă productivitate în această infrastructură. Aşadar, AI este o provocare, dar este şi o parte a soluţiei. Creşterea automatizării, dezvoltarea infrastructurii AI începe să conducă productivitatea".

Reprezentantul Schneider Electric spune că se gândeşte cum să reantreneze şi să dezvolte nivelul potrivit de pregătire a persoanelor care intră în această industrie - oameni din alte industrii, facilităţi educaţionale, furnizori, operatori, pentru a putea pregăti aceste noi cunoştinţe în domeniile necesare, astfel încât să fim pregătiţi pentru viitor.

Printre altele, sursa citată arată că, în următorii trei ani, vor fi aproximativ 75.000 de locuri de muncă pentru operaţiuni şi întreţinere, deja existând stagii şi absolvenţi în mai multe locuri din Europa care vor începe să înţeleagă tehnologiile în distribuţia electrică, pentru a putea susţine cerinţele legate de infrastructură. În opinia sa, cheia pentru soluţionarea acestei probleme este colaborarea industriei cu guvernul şi colaborarea dintre furnizorii de soluţii şi operatorii din piaţă: "Pentru a conduce un viitor sustenabil, atât în ceea ce priveşte centrele de date, cât şi Inteligenţa Artificială, trebuie să găsim o sursă de energie verde şi fiabilă şi să creştem eficienţa în energia pe care o avem astăzi. Trebuie să investim în oameni, acest parteneriat solid este cheia cu realitatea digitală, cu NVIDIA, cu NCT, companii cu care ne-am asociat pentru implementarea AI în propria noastră infrastructură. Dacă nu colaborăm, nu vom putea furniza infrastructura pentru centrele de date şi pentru AI.

Peter Herweck, CEO Schneider Electric: "Doar prin inovaţie şi colaborare putem debloca noi oportunităţi pentru digitalizare, electrificare şi decarbonizare care să creeze un impact durabil"

Inteligenţa Artificială revoluţionează piaţa energiei şi infrastructura centrelor de date

Nevoia de acţiune imediată şi colaborarea continuă sunt condiţile esenţiale pentru accelerarea tranziţiei energetice şi pentru abordarea crizei climatice, consideră Peter Herweck, CEO Schneider Electric, prezent la Forumul anual al companiei - Innovation Summit 2024. În contextul înregistrării unor temperaturi globale record anul trecut, acesta a cerut industriilor din întreaga lume să-şi unească forţele pentru a putea lupta împotriva crizei climatice: "Doar prin inovaţie şi colaborare putem debloca noi oportunităţi pentru digitalizare, electrificare şi decarbonizare care să creeze un impact durabil. Împreună putem transforma ambiţia în acţiune".

Peter Herwek a prezentat câteva dintre inovaţiile Schneider Electric: "Avem nevoie să gestionăm energia electrică acasă. Cu o sută de ani în urmă a fost inventat întrerupătorul de circuit miniatural. Acum vom lansa ceea ce numim Centrul de Energie Rezilientă pentru Linia de Reţea. Este o modalitate de modernizare a tabloului electric din casă. Aţi fi surprinşi să aflaţi că 20% din populaţie nici măcar nu ştie la ce foloseşte tabloul electric şi aproape la fel de mulţi oameni nu ştiu unde este situat în casă, iar acest procent va creşte odată cu venirea generaţiilor mai tinere în locuinţe, deoarece, pentru ei, electricitatea este ceva dat. Aşadar, noul produs va face panoul să fie mai inteligent. Astfel, panoul va şti, cu ajutorul software-ului de gestionare a energiei casnice, lansat şi la Summitul din acest an, ce se întâmplă exact în casă în ceea ce priveşte energia. Cu noile inovaţii pe care le aducem pe piaţă - cum ar fi sistemul nostru de stimulare a casei, o baterie, un invertor pentru încărcarea bidirecţională a vehiculului electric sau un panou solar - găsim o modalitate inovatoare de a controla casa.

Vedeţi cât de dificil este să gestionaţi casa dumneavoastră mică, imaginaţi-vă că intraţi într-o clădire mai mare - majoritatea dintre ele sunt multifuncţionale şi trebuie să gestioneze reţeaua. Noi folosim ceea ce se numeşte flexibilitatea infrastructurii pentru a putea, cu foarte puţin efort, să standardizăm software-ul care permite proprietarului să controleze gestionarea energiei în această clădire, să înţeleagă câte maşini sunt încărcate într-un anumit moment, să facă energia disponibilă şi să o monitorizeze. Vom introduce, de asemenea, pentru prima dată în aceste clădiri mai complicate, dispozitive care conduc tranziţia energetică. Pentru a gestiona resursele energetice distribuite în piaţă trebuie, de asemenea, să modernizaţi arhitectura digitală a infrastructurii, ca să maximizaţi conexiunile. Acest lucru reprezintă o ecuaţie foarte complicată, aşa că am proiectat un software care va ajuta sistemele de energie electrică din toate sectoarele să beneficieze de îmbunătăţiri oferite de capacităţile de modelare şi să construiască infrastructura electrică".

Unul dintre echipamentele despre care a vorbit şeful Schneider Electric este întrerupătorul de generaţie următoare, ce oferă servicii alimentate de AI. Acesta este important pentru că reduce costurile şi reutilizează energia, iar eşecurile electrice vor scădea cu 70%, conform sursei citate.

Soluţii noi ale Schneider Electric

Inaugurate în 2016, Summiturile de Inovare ale Schneider Electric prezintă cele mai recente inovaţii, soluţii şi parteneriate ale companiei, care conduc viitorul automatizării, electrificării şi digitalizării. Anul acesta, la Summitul de la Paris s-au adunat clienţi, parteneri şi lideri din industrie, care au participat, timp de două zile, la sesiuni tematice, mese rotunde, analize detaliate, networking şi tururi ale sălilor de expoziţie.

Printre soluţiile noi proiectate de Schneider Electric pentru a ajuta companiile să-şi contureze o strategie, să-şi digitalizeze, să-şi decarbonizeze operaţiunile şi să-şi accelereze angajamentele de sustenabilitate se numără urmatoarele:

- CONNECT - o platformă de inteligenţă industrială agnostică ce integrează datele de inginerie şi operaţionale pentru a oferi vizibilitate pe întreg lanţul de valoare şi în întreg ecosistemul. Conectând clienţii la Schneider Electric, AVEVA, ETAP, RIB şi alţi furnizori terţi de software, CONNECT foloseşte inteligenţa artificială şi gemenii digitali inteligenţi ca să încurajeze afacerile, să deblocheze eficienţele şi să conducă sustenabilitatea către o creştere responsabilă.

- Centrul de Energie Resi9 - un panou electric inteligent compact, pentru case, care se integrează cu panourile existente, asigurând alimentarea şi distribuţia sigură a electricităţii. Pe măsură ce tot mai multe case sunt electrificate şi dotate cu surse regenerabile precum energia solară, vehiculele electrice şi microgrilele - şi pe măsură ce mai mulţi proprietari devin producători şi consumatori de energie - panourile electrice sunt provocate de încărcări crescute şi complexe. Centrul de Energie Resi9 se integrează perfect în sistemele de management al energiei casnice pentru a permite controlul şi personalizarea în vederea unei mai bune gestionări şi optimizării energiei la domiciliu.

- Extinderea portofoliului de mobilitate electrică - în timp ce adoptarea vehiculelor electrice creşte exponenţial, doar aproximativ jumătate (51%) dintre proprietarii de vehicule electrice din întreaga lume au un încărcător acasă. Schneider Charge oferă o soluţie de încărcare acasă de ultimă generaţie, robustă, rentabilă şi simplu de instalat.

Parteneriat Schneider Electric-Digital Realty

Schneider Electric a încheiat un parteneriat cu Digital Realty, cel mai mare furnizor global de soluţii de interconectare pentru centre de date, soluţii de colocare şi interconectare independente de operator, pentru a contura o iniţiativă inovatoare de economie circulară la centrul său de date Paris 6 (PAR6).

Proiectul urmăreşte să prelungească şi să menţină durata de viaţă a sistemelor "mission critical" la PAR6, inclusiv echipamentele sale electrice Schneider Electric de joasă şi medie tensiune şi aparatele de comutare şi sursele de alimentare neîntreruptibilă (UPS) trifazate, în concordanţă cu angajamentele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ale Digital Realty. Acesta include capacitatea de a reutiliza piese cheie ale infrastructurii şi componentelor electrice, în timp ce iniţiază noi programe de preluare, reciclare şi recondiţionare pentru a ajuta la reducerea deşeurilor electronice ale companiei, a emisiilor sale din amonte/aval Scope 3 şi eliminând utilizarea gazelor cu efect de seră dăunătoare (GES), cum ar fi SF6, conform reprezentanţilor companiei. În plus, această iniţiativă, care include un plan de realizare a unei evaluări de întinerire a bateriilor - o premieră în industrie, menită să extindă ciclul de viaţă a bateriilor UPS VRLA - va adera la principiile cheie ale economiei circulare. În general, ambiţia este de a crea o strategie care să permită Digital Realty să reproducă, să implementeze şi să-şi extindă iniţiativele de circularitate în toate site-urile din Europa, potrivit surselor citate. Acestea estimează că, în următorii 3-5 ani, proiectul de circularitate va ajuta Digital Realty să economisească 50%-70% din carbonul încorporat în echipamentele sale LV, MV şi UPS-uri trifazate. În plus, înlocuirea progresivă a tuturor sistemelor sale SM6, alături de reciclarea gazului SF6, va contribui la reducerea emisiilor Scope 3 în întregul său site, prelungind în acelaşi timp ciclul de viaţă a echipamentelor şi permiţând Digital Realty să-şi îmbunătăţească în mod considerabil impactul asupra mediului, mai arată reprezentanţii companiei.

Colaborare Schneider Electric-Nvidia

Schneider Electric a anunţat, recent, colaborarea cu NVIDIA, în vederea optimizării infrastructurii centrelor de date şi pentru deschiderea căii către progrese inovatoare în Inteligenţa Artificială (AI) edge şi tehnologii digital twin.

Schneider Electric îşi va valorifica expertiza în infrastructura centrelor de date, iar NVIDIA pe cea în materie de tehnologii avansate AI pentru a lansa primele scheme publice de design, de referinţă pentru centrele de date AI. Aceste design-uri vor redefini standardele pentru implementarea şi utilizarea AI în ecosistemele centrelor de date, marcând un reper semnificativ în evoluţia industriei.

În prima fază a acestei colaborări, Schneider Electric va lansa proiecte de design de referinţă de ultimă oră pentru centrele de date, adaptate pentru clusterele de calcul accelerate NVIDIA şi construite pentru procesarea datelor, simulări din inginerie, automatizare a designului electronic, formulare de medicamente asistată de computer şi AI generativ. O atenţie specială se va pune pe distribuţie, pe sistemele de răcire cu lichid şi pe sistemele de control concepute pentru a asigura punerea în funcţiune simplă şi operarea fiabilă pentru clustere cu densitate extremă. Prin această colaborare, Schneider Electric îşi propune să ofere deţinătorilor şi operatorilor de centre de date instrumentele şi resursele necesare pentru a integra fără probleme soluţii AI noi şi în evoluţie în infrastructura lor, sporind eficienţa implementării şi asigurând o funcţionare fiabilă pe toată durata ciclului de viaţă.

Răspunzând cerinţelor în evoluţie ale sarcinilor de lucru AI, schemele de design vor oferi un cadru complex pentru implementarea platformei de calcul accelerate NVIDIA în centrele de date, optimizând în acelaşi timp performanţa, scalabilitatea şi sustenabilitatea generală. Partenerii, inginerii şi liderii centrelor de date pot utiliza aceste modele de referinţă pentru camerele existente ale centrelor de date, care trebuie să suporte noi implementări de servere AI de înaltă densitate şi noi versiuni de centre de date care sunt complet optimizate pentru un cluster AI răcit cu lichid.

În colaborare cu NVIDIA, Schneider Electric intenţionează să exploreze noi cazuri de utilizare şi aplicaţii în diverse industrii şi să-şi dezvolte viziunea de a genera schimbări pozitive şi de a modela viitorul tehnologiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....e inca o ....nebuloasa privind aplicarea AI.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb