CORESPONDENŢĂ DIN JAPONIA Ovidiu Raeţchi, Ambasadorul României la Tokyo: "Transmit românilor «La mulţi ani» şi senzaţia unui stat puternic, respectat de japonezi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie

Ovidiu Raeţchi, Ambasadorul României la Tokyo: "Transmit românilor «La mulţi ani» şi senzaţia unui stat puternic, respectat de japonezi"

"Am sărbătorit Ziua Naţională devansat, pentru că Ambasada României este locul în care se votează la trei runde de alegeri"

La Ambasada României de la Tokyo, Ziua Naţională a fost sărbătorită în avans, întrucât acesta este locul unde românii din Japonia merg la vot, a spus Ovidiu Raeţchi, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Tokyo.

Excelenţa Sa ne-a declarat, zilele trecute, în cadrul unui interviu acordat unui grup de trei jurnalişti români aflaţi în vizită la sediul Ambasadei din Japonia: "În ocazia Zilei Naţionale a României, am avut o pleiadă de evenimente şi încă mai urmează. La sfârşitul lunii octombrie s-a desfăşurat Ziua Armatei Române, care a avut implicaţii identitare naţionale categorice. Am sărbătorit Ziua Naţională devansat, pentru că Ambasada României este locul în care se votează la trei runde de alegeri şi atunci, fiind implicaţi în organizarea acestora, am propus comunităţii româneşti şi comunităţii diplomatice devansarea datei de 1 decembrie pentru a sărbători Ziua României.

De asemenea, marţi a fost lansat Institutul Cultural Român, prevăzut cu elemente care ţin inclusiv de tradiţii şi de identitatea românească. Ambasada României la Tokyo a organizat desfăşurarea unui recital de nai oferit de o artistă japoneză care a studiat împreună cu maeştri ai naiului din România şi, de asemenea, a organizat o expoziţie de fotografie realizată de un artist din Japonia cu fotografii din Maramureş. "Este un artist care are o veche pasiune de decenii pentru ţara noastră şi pentru Maramureş. Ne pregătim ca, la o săptămână-două după data de 1 Decembrie, să primim comunitatea românilor din Tokyo în cadrul unei sărbători tot devansate, a Crăciunului. Vom avea colinde româneşti, vom avea copii din familii româneşti care vor cânta şi vor recita lângă brad. Din punctul acesta de vedere, ne bucurăm foarte mult că avem o comunitate foarte bogată şi foarte activă în zona bisericii, pentru că preotul român a reuşit să dezvolte o prezenţă a bisericii. Avem o biserică românească şi o comunitate activă din punctul acesta de vedere. Avem inclusiv un cimitir ortodox pe care a reuşit să-l stabilească aici. Avem în pregătire o mănăstire ortodoxă, deci prezenţa noastră este multiplă din acest punct de vedere", ne-a spus ambasadorul.

România este un stat puternic, respectat de japonezi, ne-a spus Ambasadorul nostru la Tokyo, adăugând: "Urez românilor din diaspora, dar şi românilor de acasă «La mulţi ani» de Ziua Naţională a României şi, fără îndoială, transmit senzaţia unui stat puternic, respectat aici, în Japonia, cu o prezenţă poate pentru unii surprinzător de bogată. Este o senzaţie pe care am avut-o eu în momentul în care am păşit aici. La o zi-două după ce ajunsesem la Tokyo, în Dieta Japoniei, în Camera Consilierilor se deschidea sesiunea parlamentară şi urma să vorbească Majestatea Sa Împăratul şi, fiind un diplomat debutant, cu câteva ore de prezenţă în Japonia, nu cunoşteam pe nimeni. Am fost invitat în sala de aşteptare a ambasadorilor. Mă aşteptam să petrec câteva minute singur şi străin, dar am avut surpriza de a-l vedea pe şeful de relaţii internaţionale din Camera Consilierilor, un domn japonez îndreptându-se spre mine şi începând să vorbească într-o română impecabilă, într-o română fluentă, pentru că e un diplomat cu o lungă activitate la Bucureşti şi la Chişinău. După acest moment ni s-a alăturat ambasadorul Republicii Moldova şi am început să vorbim trei în limba română. Şi cumva, elementul cel mai surprinzător a fost prezenţa în acest grup a ambasadorului Statelor Unite, care are un bunic din Chişinău. Şi atunci era un grup care vorbea în limba română sau vorbea despre România. Este un element pe care aş dori să-l transmit acasă, în contextul Zilei de 1 Decembrie, pentru că sunt de părere că spune ceva despre prezenţa noastră peste hotare".

România va avea pavilion la Expoziţia Mondială de la Osaka, de anul viitor

Anul viitor, Japonia va fi gazda Expoziţiei Mondiale de la Osaka, oferind noi oportunităţi de colaborare româno-japoneză. Pavilionul românesc este deja în lucru, ne-a anunţat Excelenţa Sa, precizând: "Am avut prezenţa ambasadei. Suntem convinşi că, laolaltă cu celelalte state, România va fi pregătită, în momentul deschiderii oficiale, să îşi onoreze toate obligaţiile şi să-şi promoveze elementele cele mai reprezentative, elementele culturale, pe cele economice, pentru că expoziţiile mondiale de această anvergură pot să dinamizeze relaţiile economice foarte mult".

În cadrul expoziţiei, va exista o dimensiune care se orientează către tehnologii emergente, către tehnologii moderne, conform amabasadorului, care a completat: "Este normal, având în vedere profilul de ţară al Japoniei şi ce are Japonia de oferit. România va dezvolta, foarte probabil, elementul de pregătire în zona de salvare de vieţi, în zona de rezilienţă. E un lucru pe care îl avem în comun cu Japonia - preocuparea şi performanţa în domenii care ţin de această pregătire civilă. Dar dincolo de asta, miza expoziţiei de la Osaka mi se pare capacitatea ţării noastre de a pune în contact domenii emergente şi dinamici investiţionale cu capitalul şi cu inventivitatea poporului japonez. România îşi doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate, un mesaj de pregătire şi un mesaj de capacitate intelectuală avansată".

Prezenţa culturală românească din cadrul expoziţiei, prin teatru, prin muzică de exemplu, nu se va limita doar la Osaka, a subliniat ambasadorul ţării noastre la Tokyo, menţionând că vom avea foarte multe reprezentaţii de teatru, de muzică etc.: "În momentul în care o trupă este prezentă în Japonia, noi încurajăm artiştii şi prezenţa lor cât mai îndelungată în această ţară. Apoi ne-am bucura să îi avem oaspeţi şi la Tokyo sau undeva în sud, deci vom încerca să profităm pentru a transmite un mesaj naţional şi identitar în mod omogen şi coerent pe tot teritoriul Japoniei".

Excelenţa Sa Ovidiu Raeţchi ne-a vorbit şi despre colaborarea dintre cele două ţări: "Încercăm să punem în legătură, să asigurăm coerenţa mesajelor şi transmiterea mesajelor între organizatorii din partea română, responsabilii din partea română care urmează să îşi înceapă activitatea permanentă aici în scurt timp şi autorităţile japoneze".

Ambasada va încerca să fructifice implicaţiile expoziţiei de la Osaka, în plan politic, diplomatic, economic şi cultural, a mai adăugat, printre altele, ambasadorul.

Tot mai mulţi tineri studiază în Japonia

Japonia este o ţară care a atins excelenţa în domeniul pregătirii civile, al intervenţiilor de urgenţă, a mai spus diplomatul, arătând că şi România, la rândul său, are o experienţă deja dovedită şi e prezentă pe plan european constant, sprijinindu-şi aliaţii în intervenţii de urgenţă: "În aceste condiţii, trebuie să profităm de parteneriatul dintre experienţa japoneză în domenii precum seismul, nu doar în zona de intervenţie, ci şi în zona de pregătire, unde capacităţile Japoniei sunt absolut remarcabile, în zona de construcţii şi de expertiză antiseismică, unde atât România, cât şi Japonia au expertiză, pentru a sedimenta relaţia dintre cele două şi pentru a adânci parteneriatul în această zonă".

Conform domniei sale, curiozitatea Japoniei pentru orice element identitar românesc este foarte ridicată şi, dacă ne vom prezenta identitatea, cultura şi tradiţiile, lucrul acesta se va reflecta inclusiv în prezenţa firmelor româneşti în Japonia: "Marcarea unor elemente de sinteză culturală pe care noi le avem cu siguranţă va trezi interesul vizitatorilor japonezi. Mă gândesc, printre altele, la japonezii care scriu, care deja au publicat cărţi în limba română, care pot să recite Luceafărul perfect în limba română. Avem o tradiţie a colaborării şi cred că trebuie să o fructificăm în cadrul expoziţiei, pentru a atrage turişti şi vizitatori japonezi".

Potrivit ambasadorului, comunitatea românească din Japonia va fi implicată în succesul participării României la Expoziţia din Osaka prin voluntariat şi prin prezenţa în zona de tradiţie alimentară, cum ar fi cea culinară, unde foarte probabil că vor exista soluţii ce vin din zona comunităţii româneşti din Japonia şi care oferă avantajul unei bune cunoaşteri a gusturilor locale, pentru că prezenţa noastră în Japonia prin restaurante înseamnă că există deja o înţelegere de ani de zile a gusturilor pe care japonezii le caută la bucătăria românească, a subliniat diplomatul.

Acesta a arătat că jucătorii din turismul japonez sunt interesaţi de ţara noastră: "Am avut în urmă cu câteva săptămâni o prezentare făcută pentru operatori turistici din Japonia care doresc să aibă o prezenţă semnificativă pe piaţa din România şi din Republica Moldova. Ambasada României şi Ambasada Republicii Moldova au prezentat elemente de cultură, ţinte turistice majore din cele două state şi au prezentat elemente culinare, vinuri româneşti şi din Republica Moldova. Deci, interesul este real. Vorbim de zeci de reprezentanţi ai agenţiilor turistice care îşi pregătesc pachetele pentru anul viitor şi pentru anii care urmează şi i-am încurajat să îşi dezvolte aceste cunoştinţe despre România şi la pavilionul românesc de la Osaka".

Comunitatea românească din Japonia se cifrează la circa 2.500-3.000 de români şi include o prezenţă mai veche, de decenii, a unor oameni aşezaţi cumva în siajul deschiderii graniţelor şi al Revoluţiei Române, a arătat ambasadorul nostru la Tokyo. Acesta a conchis: "Există o comunitate foarte dinamică de tineri care sunt tot mai prezenţi pe piaţa muncii din Japonia. Vedem de la un eveniment la altul noi şi noi figuri de români şi noi şi noi figuri de studenţi. Este un lucru important şi care trebuie punctat, anume că piaţa de educaţie din Japonia se deschide, se deschide mult pentru tineri, având în vedere şi evoluţiile demografice din Japonia şi din regiune. Şi atunci, de la un an la altul, ne bucurăm să vedem figuri noi de tineri care vin să studieze aici un an, doi, trei, chiar patru sau chiar un ciclu universitar plus master, plus doctorat".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb